Με επιτυχία διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά το μοναδικό φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας, Athens Science Festival στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον 22.000 επισκεπτών.

Από αυτούς 6.000 ήταν μαθητές σχολείων, που γνώρισαν την επιστήμη μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Για 6 ημέρες, η Τεχνόπολη φιλοξένησε 160 ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, 115 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 48 εργαστήρια για παιδιά, 23 workshops, 55 ομιλίες και 5 διαγωνισμούς, καθώς και πλήθος άλλων δράσεων για όλες τις ηλικίες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα χαρισματικοί και καταξιωμένοι ομιλητές διεθνούς φήμης εντυπωσίασαν και «προβλημάτισαν» το πολυπληθές τους ακροατήριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αθανάσιο Φωκά, Gábor Domokos, Ιωσήφ Σηφάκη, Βασίλειο Νάση, Ευάγγελο Ελευθερίου, Δημήτρη Κυρίτση, Zeev Zalevsky, Carsten Mahrenholz, Luca Turin, Βασίλη Ντζιαχρήστο, Θεοχάρη Αποστολάτο, James Beacham και Francesco Stellacci.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του εφετινού αφιερώματος «Γυναίκες στην Επιστήμη», οι MarshaIvins, Αθηνά Κουστένη, Τζένη Λειβαδάρου, Elspeth Garman και Alexandra Olaya Castro ανέδειξαν το πρότυπο της γυναίκας-επιστήμονα και την αναγκαιότητα παροχής ίσων ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπροσθετα, με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018 από την UNESCO, το Athens Science Festival ενέταξε στο πρόγραμμά του μια σειρά δράσεων, ομιλιών, συζητήσεων, εργαστηρίων και performance που ανέδειξαν τη σχέση του βιβλίου με την επιστήμη.
Με φετινό σύνθημα «Επιστήμη χωρίς σύνορα» η πλειονότητα των εποπτευόμενων από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων (συνδιοργανωτής του Athens Science Festival), μας ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας παρουσιάζοντας εντυπωσιακές εφαρμογές, πειράματα και καινοτόμες ανακαλύψεις. Συμμετείχαν τα ερευνητικά κέντρα: Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», ΕK «Αθηνά», Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση ενώ πληθώρα πανεπιστημίων, επιστημονικών ενώσεων, εκπαιδευτικών οργανισμών και σχολείων συμμετείχαν και παρουσίασαν δράσεις άνοιγοντας έναν διαφορετικό δίαυλο γνώσης στους επισκέπτες κάθε ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» προσκάλεσε τους επισκέπτες να επαναπροσδιορίσουν την οδική τους συμπεριφορά, μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν με την ευγενική υποστήριξη των Λιπαντικών Cyclon. Επίσης, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας στις δράσεις του COSMOTE Family, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προσέλευση του κόσμου στην κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Bloode.

Μια σύγχρονη μουσική ιεροτελεστία βίωσαν όσοι επισκέφθηκαν τη διαδραστική εγκατάσταση Cave of Sounds, ενώ έννοιες όπως η «επίδραση του πεδίου Higgs στην ύλη» και η «επιτάχυνση και σύγκρουση σωματιδίων» έγιναν πιο προσιτές μέσω της απόλυτα διαδραστικής εμπειρίας που βίωσαν οι επισκέπτες του CERN Interactive Tunnel.

Τέλος, οι πιο αξιόλογες προσπάθειες διάχυσης της επιστήμης στη χώρα μας επιβραβεύτηκαν στην πρώτη απονομή των Βραβείων Επικοινωνίας της Επιστήμης- ΕΠΙ2 2018 όπου και η αυλαία του 5ουAthens Science Festival έπεσε, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε μικρούς και μεγάλους.

Μέσα από τα διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, σεμινάρια για ενήλικες και ποικίλες πρωτότυπες δράσεις πιστεύουμε πως ο σημαντικότερος στόχος όλων επετεύχθη: το κοινό πλησίασε την επιστήμη, η γνώση έγινε ένα με τη διασκέδαση, το παιχνίδι και τη χαρά και αποδείχθηκε ότι η επιστήμη δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2019!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης