Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η νεοσύστατη εταιρεία παραγωγής Art & Media Factory συνδιοργανώνουν την 1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σερβικού Κινηματογράφου στην Αθήνα από τις 8 έως τις 14 Μαρτίου 2012. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα και το Κέντρο Κινηματογράφου της Σερβίας. Στο αφιέρωμα συνεργάζονται επίσης οι εταιρείες διανομής AMA Films, Σπέντζος, New Star και Seven Films.Η πρεμιέρα του αφιερώματος θα γίνει την Πέμπτη 8 Μαρτίου.
Το αφιέρωμα εστιάζει στην σερβική κινηματογραφική παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με τους σημαντικότερους Σέρβους δημιουργούς τόσο της παλαιότερης, όσο και της νεότερης γενιάς. Η προσέγγιση των δύο αδελφών λαών, η σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στον τομέα της κινηματογραφικής συμπαραγωγής αποτελούν επίσης ζητούμενα της διοργάνωσης αυτής.
Στο πνεύμα αυτό θα παρευρεθεί στην Αθήνα ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας, Ντάρκο Μπάιτς, ο οποίος αναφέρει σχετικά με το αφιέρωμα: «Ο κινηματογράφος έχει απομείνει ως η τελευταία όαση ελεύθερης σκέψης στην αρένα της παγκοσμιοποίησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Γι’ αυτό μας ενθαρρύνει η δημιουργία ταινιών τόσο με τα κλασικά όσο και τα σύγχρονα μέσα, οι οποίες μέσα από την ποιότητα, την αυτοκριτική και τις γενναίες καλλιτεχνικές λύσεις που προτείνουν, αντιτίθενται στην υβριδική βιομηχανοποιημένη ταινία και την ομοιογενή σκέψη που πλασάρουν τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είμαι σίγουρος ότι η επιτυχία αυτής της πολιτιστικής εκδήλωσης θα συνεισφέρει θετικά στη συνεργασία των δυο επιτυχημένων κινηματογραφικά ευρωπαϊκών χωρών».
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν 12 ταινίες μυθοπλασίας που σημάδεψαν τη νέα αυτή περίοδο της σερβικής ιστορίας, από τις οποίες οι 10 προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, διέγραψαν σημαντική πορεία στα διεθνή φεστιβάλ κι έλαβαν πολλές διακρίσεις, σηματοδοτώντας την ανοδική πορεία του σύγχρονου σερβικού κινηματογράφου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ταινίες όπως τα «Μοντεβιδέο, η γεύση ενός ονείρου» (Montevideo, bog te video, Dragan Bjelogrlić, 2010) που έκοψε πάνω από 520.000 εισιτήρια στη Σερβία κι αποτέλεσε τη φετινή υποψηφιότητα της Σερβίας για τα Όσκαρ, και «Τίλβα Ρος» (Tilva Roš, Nikola Ležaić, 2010), που απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.
Θα προβληθούν επίσης δύο ντοκιμαντέρ, το πολυβραβευμένο «Σίνεμα Κομουνίστο» (Sinemakomunisto, Mila Turajlic, 2010) και το «O Gringo» (Darko Bajic, 2011) που συμμετέχει φέτος και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.
Κορυφαίοι σκηνοθέτες της Σερβίας όπως οι Μίλος Ραντιβόγιεβιτς (1939), Σερτζάν Καράνοβιτς (1945), Γκόραν Μάρκοβιτς (1946), Γκόραν Πασκάλιεβιτς (1947), Ντάρκο Μπάιτς (1955) συνομιλούν με τη νεότερη γενιά Σέρβων σκηνοθετών μεταξύ των οποίων οι Σερτζάν Ντραγκόγιεβιτς (1963), Ντράγκαν Μπιελόγκρλιτς (1963), Όλεγκ Νόβκοβιτς (1968), Σερτζάν Γκολούμποβιτς (1972), Βλαντιμίρ Πέρισιτς (1976), Στεφάν Αρσένεβιτς (1977), Μίλα Τουράιλιτς (1979), Στέφαν Φιλίποβιτς (1981), Νικόλα Λέζαϊτς (1981), Ντάρκο Λουνγκούλοφ. Σκηνοθέτες και ηθοποιοί των ταινιών θα παρευρεθούν στην Αθήνα για να προλογίσουν τις ταινίες τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.
Θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:
-«Η παγίδα» (Klopka, Srdan Golubović, 2007)
-«Αγάπη και άλλα εγκλήματα» (Ljubav i drugi zločini, Stefan Arsenijević, 2008)
-«Η περιοδεία» (Τurneja, Goran Marković, 2008)
-«Συνηθισμένοι άνθρωποι» (Ordinary People, Vladimir Perišić, 2009)
-«Εδώ κι εκεί» (Tamo I ovde, Darko Lungulov, 2009)
-«Ο Αγ. Γεώργιος πυροβολεί τον δράκο» (Sveti Georgije ubiva aždahu, Srdjan Dragojević, 2009)
-«Besa» (Srdjan Karanovic, 2009)
-«Ταξίδια του μέλιτος» (Honeymoons, Goran Paskaljević, 2009)
-«Λευκός, Λευκός Κόσμος» (Beli Beli Svet, Oleg Novković, 2010)
-«Μοντεβιδέο, η γεύση ενός ονείρου» (Montevideo, bog te video, Dragan Bjelogrlić, 2010)
-«Το ξύρισμα» (Sišanje, Stevan Filipović, 2010)
-«Tilva Roš» (Tilva Roš, Nikola Ležaić, 2010)
Και τα ντοκιμαντέρ:
-«Σίνεμα Κομουνίστο» (Sinemakomunisto, Mila Turajlic, 2010)
-«O Gringo» (Darko Bajic, 2011).
Το αφιέρωμα θα πλαισιωθεί επίσης από μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα εστιάσει στις δυνατότητες συμπαραγωγών μεταξύ των δύο χωρών.
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη