Η εφετινή χρονιά του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συνοδεύεται από τις τραγικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας. Ο covid19 μας ανάγκασε να μείνουμε μέσα στα σπίτια μας για προσωπική, αλλά και για κοινωνική προστασία. Η πολιτιστική, ωστόσο, αξία των Μουσείων στάθηκε πολύτιμος αρωγός στη δύσκολη αυτή στιγμή για όλη την ανθρωπότητα. Η τεχνολογία συνέδεσε άμεσα την κοινωνία με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών στον χώρο των Μουσείων.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με κύρος και συνέπεια, πιστό στις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν, προβάλλει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης, 2007», πνευματικό παιδί της αείμνηστης Περσεφόνης Καραμπάτη. Το πρόγραμμα ξετυλίγει τη νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης στα μάτια των παιδιών μέσα από δραματοποίηση, παιχνίδια και προκλήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξωστρέφεια που της χάριζε η προνομιακή θέση της πόλης μας, δημιουργούσε ένα μοναδικό περιβάλλον για τη «συγκατοίκηση» διάφορων φυλετικών ομάδων. Το φυσικό τοπίο, ο σημαντικός της ρόλος στο βαλκανικό χώρο, μαζί με το συνεχή εμπλουτισμό της με πληθυσμούς από διαφορετικά μήκη και πλάτη, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων, έδωσαν στη ζωή της Θεσσαλονίκης τη μοναδική δυνατότητα ανάδειξης των πιο λαμπρών πολιτισμών που είχαν αναπτυχθεί μέχρι εκείνη την εποχή σε Ανατολή και Δύση. Η κοινωνική πολυμορφία, καθώς και η αντιμετώπιση προκαταλήψεων στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, προβάλλονται με διαδραστικό τρόπο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Από περίκλειστη βυζαντινή πόλη, προσκολλημένη στην παράδοση, μεταμορφώθηκε σε μια εξωστρεφή πόλη-λιμάνι. Τα κρίσιμα ιστορικά γεγονότα, όπως η Απελευθέρωση, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από το στρατό της Entente, η πυρκαγιά του 1917, η Μικρασιατική Καταστροφή, η ανταλλαγή πληθυσμών ανέδειξαν ανισότητες, κοινωνικά προβλήματα, αλλά και διεκδικήσεις μιας νέας κοινωνικής κατάστασης.

Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τη δραματοποίηση, μικροί και μεγάλοι να κατανοήσουν τις εναλλαγές και να αντιληφθούν την πορεία της πόλης, αλλά κατά προέκταση και της Ελλάδας στο δρόμο της πολυμορφίας, της  κοινωνικής συνοχής και ισότητας.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σταυρούλα Μαυρογένη, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ.

Από τις 18 Μαΐου στη σελίδα του Μουσείου στο facebook οι «επισκέπτες» μας θα μπορούν να παρακολουθήσουν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ παραγωγής του Μουσείου με τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης», που παρουσιάζει με εύληπτο τρόπο όσα ξετυλίγονται στο εν λόγω εκπαιδευτικό προγράμμα.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη

ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778

EMAIL | info@imma.edu.gr

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης