Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Απριλίου στο κατάμεστο Θέατρο Παλλάς η επίσημη πρεμιέρα του Ντοκιμαντέρ με τίτλο: «150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη και παραγωγή της Indigo View. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν ήταν τυχαία, καθώς συνέπεσε με τη συμπλήρωση 150 ετών από τις 9 Απριλίου 1874, οπότε και οι επιχειρηματίες Σάββας Κέντρος και Ευστάθιος Λάμψας συνυπέγραψαν την επίσημη σύμβαση ώστε να λειτουργήσουν από κοινού το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Στη συνέχεια της βραδιάς, η Μεγάλη Βρεταννία υποδέχθηκε τους εκατοντάδες καλεσμένους στους χώρους της σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση με μουσικοχορευτικά δρώμενα και τραγούδια από διαφορετικές δεκαετίες, αλλά και με εμπνευσμένες συνθέσεις εδεσμάτων, που δημιούργησε ο δις βραβευμένος με αστέρι Michelin Executive Chef της Μεγάλης Βρεταννίας Αστέριος Κουστούδης, βασισμένος στην πλούσια γαστρονομική ιστορία του Ξενοδοχείου.

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, εκπροσωπώντας τον Προέδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, σημείωσε σχετικά στο χαιρετισμό της: «Η Μεγάλη Βρεταννία είναι ένα ξενοδοχείο-θεσμός που έχει συνδέσει το όνομά του με τα υψηλότερα ποιοτικά πρότυπα κι έγινε συνώνυμο με την εκλεπτυσμένη φιλοξενία. Αποτελεί μέρος της ιστορίας της Αθήνας, ένα τοπόσημο για την πόλη, έχει συμβάλει ιστορικά στη διαμόρφωση της ταυτότητάς της, συμπορεύεται μαζί της κι έχει συνδεθεί με τα μεγάλα γεγονότα, τις ένδοξες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η Μεγάλη Βρεταννία είναι μια σταθερά ομορφιάς και ποιότητας. Ένα εμβληματικό σύμβολο φιλοξενίας της ελληνικής πρωτεύουσας. Μια αθηναϊκή “κιβωτός” υψηλής αισθητικής».

Η Χλόη Λασκαρίδη, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε., δήλωσε σχετικά: «Η Μεγάλη Βρεταννία δεν είναι μόνο ένα ιστορικό ξενοδοχείο. Όπως δείχνει το ντοκιμαντέρ, είναι ένας θεσμός που ταυτίζεται με την ιστορία της χώρας. Είναι επίσης ένα από τα λίγα ξενοδοχεία στην Ευρώπη που γιορτάζουν μια τόσο σημαντική επέτειο και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που η συγκυρία αυτή, μας βρίσκει στη Διοίκηση του ξενοδοχείου και της Εταιρείας ΛΑΜΨΑ. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συντελεστές της ταινίας, αλλά και όλους τους προσκεκλημένους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να γιορτάσουμε όλοι μαζί την ξεχωριστή περίσταση των 150 χρόνων λειτουργίας».

Ζωντανεύοντας την ιστορία με τη φωνή του Παύλου Τσίμα που ανέλαβε την αρχισυνταξία και την αφήγηση, αλλά και με μουσική που συνέθεσε ο Μίνως Μάτσας, η ταινία αναδεικνύει τη διαχρονική σχέση της Μεγάλης Βρεταννίας με την εξέλιξη της Αθήνας: «Στην ιστορική σκιά του Παρθενώνα, 150 χρόνια τώρα, ένα Ξενοδοχείο γράφει τη δική του ιστορία. Στα σαλόνια της Μεγάλης Βρεταννίας χτυπούσε η καρδιά της πόλης. Στα δωμάτιά της φιλοξενήθηκαν μορφές θρυλικές, στους διαδρόμους της παίχτηκε και κρίθηκε πολλές φορές η μοίρα της Ελλάδας και κάτω από τα παράθυρά της έκανε παρέλαση η Ιστορία…».

Το σενάριο που υπογράφει η Νατάσα Σέγκου παρουσιάζει τις μαρτυρίες προσωπικοτήτων, όπως ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Μεγάλη Βρεταννία – Ένα ξενοδοχείο-σύμβολο» Άγγελος Φ. Βλάχος, ο Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ ΑΕ και δισέγγονος του Ευστάθιου Λάμψα Απόστολος Δοξιάδης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος, η βασίλισσα Άννα Μαρία, ο Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Κώστας Κωστής, ο Πλοιοκτήτης & Βασικός μέτοχος της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ ΑΕ Θανάσης Λασκαρίδης και η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε. Χλόη Λασκαρίδη.

Στην πρεμιέρα παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από τον κόσμο της πολιτικής, της φιλοξενίας, του εφοπλισμού, των media και της τέχνης, ανάμεσά τους οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής και πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Βουλευτής Σέβη Βολουδάκη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πρώην Υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Παπαθανασίου και Ανδρέας Λοβέρδος, η πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Μαρία Δαμανάκη, ο τέως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο Πρόεδρος της Marriott International για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική Satya Anand αλλά και ο Chief Operation Officer της Marriot International για την Ευρώπη Gonzalo Aguilar, o Πρόεδρος της Aegean Airlines και της Olympic Air Ευτύχιος Βασιλάκης, ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΤΕΜΕΣ ΑΕ Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, η βασίλισσα Άννα-Μαρία με τον πρίγκιπα Νικόλαο, η ηθοποιός Μιμή Ντενίση, η επιχειρηματίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και πολλοί ακόμη. Στη συνέχεια της βραδιάς, η Μεγάλη Βρεταννία υποδέχθηκε τους εκατοντάδες καλεσμένους στους χώρους της, σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση με μουσικοχορευτικά δρώμενα και τραγούδια από διαφορετικές δεκαετίες, με τη φωνή της τραγουδίστριας Όλγας Βενέτη.

Η ιστορία του ξενοδοχείου

Το ξενοδοχείο ιδρύθηκε το 1866 από τον Σάββα Κέντρο που είχε καταγωγή από την Ήπειρο και αρχικά εγκαταστάθηκε σε κτήριο επί των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας. Πρώτος του πελάτης θεωρείται ότι ήταν ο Μπενιζέλος Ρούφος. Το 1874 η ξενοδοχειακή επιχείρηση μετεγκαταστάθηκε στο μέγαρο Αντώνη Δημητρίου που είχε ανεγερθεί το 1842 και στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα.

Το 1878 εισήλθε στο μετοχικό σχήμα ο Ευστάθιος Λάμψας, ο οποίος είχε εργαστεί ως μάγειρας στην Αυλή του Γεωργίου Α’, στο εστιατόριο Μαιζόν Ντορέ του Παρισίου και στο Μέγαρο του Αρμάνδου Όππενχαϊμ, Πέρση πρόξενου. Ο τραπεζίτης Παυλής Σκυλίτσης δάνεισε στους δύο συνέταιρους, Κέντρο και Λάμψα, 800.000 δραχμές και το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε ριζικά, αποκτώντας νέες, ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η Γαλλίδα σύζυγος του Λάμψα, Παλμύρα Παλφρουά, η οποία επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στην επιμόρφωση του προσωπικού. Το 1888 πέθανε ο Σάββας Κέντρος και τότε ο Λάμψας πρότεινε στη χήρα του συνεταίρου να της δώσει 300.000 δραχμές και να μείνει μοναδικός διευθυντής του ξενοδοχείου, όπως και έγινε. Την ίδια χρονιά γίνεται η πρώτη μη ιδιωτική κατοικία της Αθήνας η οποία ηλεκτροδοτείται.

Το 1910 ανέλαβε διευθυντής ο γαμπρός του Λάμψα, Θεόδωρος Πετρακόπουλος, έως τότε δραστήριος δημοσιογράφος, ανταποκριτής για εφημερίδες όπως η Εστία και η Ακρόπολις. Το 1927 το ξενοδοχείο επεκτάθηκε με πρόσοψη στην Οδό Βουκουρεστίου, ενώ τα δωμάτια απέκτησαν τηλέφωνο και ιδιωτικό μπάνιο. Το 1930 εγκαινιάστηκε νέα πτέρυγα 110 δωματίων, επί της Οδού Πανεπιστημίου, ενώ εφοδιάστηκε με ανελκυστήρες και συστήματα εξαερισμού και κεντρικής θέρμανσης. Το 1938 προστέθηκαν άλλα 42 εσωτερικά δωμάτια στο κτηριακό συγκρότημα.

Όταν ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου 1940 η ιταλική επίθεση στην Ελλάδα, η Μεγάλη Βρεταννία κατελήφθη από το Γενικό Επιτελείο του Στρατού και διατάχτηκε η εκκένωση των δωματίων από τους πελάτες, διότι επρόκειτο να εγκατασταθούν σε αυτά στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες. Κατόπιν, το ξενοδοχείο κατελήφθη από Γερμανούς και Ιταλούς και, μετά τη νίκη των Συμμάχων, από Άγγλους. Κατέστη και έδρα της επανερχόμενης από την Ιταλία Ελληνικής Κυβέρνησης. Κατά τις πρώτες ημέρες των Δεκεμβριανών το ξενοδοχείο χρησίμευσε ως αρχηγείο του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Βρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι. Αργότερα για λόγους ασφαλείας το Υπουργικό Συμβούλιο μεταφέρθηκε στην ιστορική βίλα του Παπανδρέου στο Καστρί μαζί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων Άγγελο Έβερτ. Στα τέλη του 1944 το ΕΑΜ τοποθέτησε εκρηκτικά στα θεμέλια του ξενοδοχείου του, με σκοπό να το ανατινάξει, δολοφονώντας ταυτόχρονα και τον Τσόρτσιλ, που εσφαλμένα θεωρείτο ότι θα κατέλυε εκεί. Η επιχείρηση ματαιώθηκε λόγω της επέμβασης μιας βρετανικής περιπόλου.

Το 2003 το ξενοδοχείο έκλεισε για ένα χρόνο και υπέστη ολοκληρωτική ανακαίνιση (κόστους 112 εκατομμυρίων ευρώ), ώστε να επανέλθει στην παλαιά του δόξα. Το εκσυγχρονισμένο πλέον κτήριο έχει 384 δωμάτια (79 σουίτες), συμπεριλαμβανομένων 2 Βασιλικών Σουιτών εμβαδού 550 τετραγωνικών μέτρων, στα οποία η διανυκτέρευση κοστίζει έως και 32.000 ευρώ.