Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία για να βρεθεί κοινός τόπος για τη λύση της προσφυγικής κρίσης.

Σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία κατέληξαν οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., μετά το πέρας του δείπνου εργασίας για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημαΛίγο μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε το δείπνο εργασίας των «28» ηγετών της ΕΕ και η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, χωρίς να ακολουθήσει, η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα της Παρασκευής σχετικά με το κείμενο θέσεων για το προσφυγικό ζήτημα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, με πρώτη τη συνάντηση στις 08.00, του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αυριανή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι».

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

Δηλώσεις Φάιμαν:

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες σήμερα, είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα.

Η καγκελάριος δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Στη λίστα με τους 20 όρους απέναντι στην Τουρκία στάθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες.

Συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Ολάντ

To χρονικό της πρώτης μέρας της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν κατά την έναρξη των εργασιών ότι επικρατεί αισιοδοξία για μια καλή και λειτουργική συμφωνία ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Το νέο προσχέδιο συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας που διέρρευσε, κάνει λόγο για 72.000 θέσεις μετεγκατάστασης και ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης θα παραμείνει εθελοντικόΗ νύχτα, ωστόσο, ήταν μακρά, όπως και η τελική ημέρα των εργασιών (σ.σ. Παρασκευή), κατά τη λήξη των οποίων πρέπει οι δύο πλευρές να έχουν συμβιβαστεί σε μια λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 

Η διάσταση απόψεων που αναπόφευκτα παρατηρείται μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας διαφαίνεται στη δήλωση του Βέλγου πρωθυπουργού, Σαρλ Μισέλ, που τόνισε πως «η Τουρκία έχει ζητήσει πολλά, δεν δέχομαι διαπραγματεύσεις που συνιστούν εκβιασμό». Αντίστοιχα, δυσκολίες στο εσωτερικό της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά την αποδοχή των όρων που περιλαμβάνει η πρόταση της Αγκυρας «έβλεπε» και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Οι εργασίες της συνάντησης των 28 ξεκίνησαν την Πέμπτη λίγο πριν τις 19.00, με την ολοκλήρωση των αφίξεων των συμμετεχόντων.

Το πρώτο μέρος της συνόδου των 28, με ζητήματα οικονομίας και ενέργειας να βρίσκονται στο επίκεντρο, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21.00 σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν. Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει το δείπνο με αντικείμενο το μεταναστευτικό.

Το προσχέδιο συμφωνίας

Λίγο μετά τις 21.30 διέρρευσε στον Τύπο το νέο προσχέδιο συμφωνίας E.Ε.-Τουρκίας που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν το δείπνο: Η πρόταση κάνει λόγο για 72.000 θέσεις μετεγκατάστασης (σ.σ.: όχι πολλές αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν 2,7 εκατ. Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία και ότι αρχικά γινόταν λόγος για 160.000 θέσεις, σχολιάζει η Deutsche Welle).

Το σχέδιο μετεγκατάστασης θα παραμείνει εθελοντικό, σύμφωνα με την φρασεολογία που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν θα υποχρεωθεί να φιλοξενήσει επιπλέον μετανάστες, όπως μεταδίδουν η DW και το Politico.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία του Σεπτεμβρίου, ορίζει ότι όλες οι χώρες οφείλουν να φιλοξενήσουν 160.000 πρόσφυγες στο σύνολό τους, ανάλογα με ορισμένα κριτήρια.

Θετικό κλίμα επικράτησε νωρίτερα κατά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

O Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα και να να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα ώστε να μειωθούν οι ροέςΗ συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτών, ενώ το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί επαρκής χρόνος στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και η παροχή στη χώρα μας ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές.

Συμφωνήθηκε ακόμη ότι όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας θα πρέπει να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης. Τέλος, οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας επισήμανε στους συνομιλητές του τέσσερα σημεία:

– Την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μείωση ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή,
– Την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη,
– Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην Ε.Ε. και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος μετεγκατάστασης από την Τουρκία προς τα κράτη μέλη και τέλος
– Τη στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ

 
Ακούθησε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς και η ανάγκη υποστήριξης της Ε.Ε. στην Ελλάδα, 

Όπως ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο κ. Τσίπρας, οι δύο άνδρες στάθηκαν στην ανάγκη ταχείας εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία, στη βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς επίσης και στην υποστήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Ουσιαστική αρωγή και όχι μονομερείς δράσεις»

Ουσιαστική αρωγή ζήτησε για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς υπάρχει ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας μονομερών πράξεων στα Βαλκάνια.

«Προσβλέπω σε μία αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα:

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Γενεύης και το κοινοτικό κεκτημένο. 

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις «δύσκολες συνθήκες», ειδικότερα όσον αφορά στα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας» είπε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία απόφαση που θα αποκλιμακώνει την κατάσταση.



Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί βοήθεια και φιλοξενία στους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στον προορισμό τους.
 
Μέρκελ: Ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης και βοήθεια στην Ελλάδα

Η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί στόχο και όλοι όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μία κοινή θέση μεταξύ των συμφερόντων της Ευρώπης και της Τουρκίας» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και στη Frontex, ώστε να τηρείται το ανθρωπιστικό δίκαιο σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους που φθάνουν στο ελληνικό έδαφος.

«Δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση με την Τουρκία ώστε να υπάρξει μια ισορροπία για τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Τουρκίας. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι περίπλοκες, αλλά η βάση τους καθαρή. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη. Πρέπει η Ελλάδα να βοηθηθεί» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Σουλτς: Πρέπει τα κράτη-μέλη να τηρούν τα συμφωνηθέντα

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο θέμα της στρατιωτικής λύσης για το Κουρδικό, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ άσκησε κριτική στα 22 κράτη-μέλη που αρνούνται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για τη μετεγκατάσταση.

«Θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι το θέμα των μεταναστών είναι άλλο και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άλλο» τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Επίσης, ανέφερε ότι «22 κράτη μέλη αρνούνται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για την μετεγκατάταση. Είναι εντελώς υποκριτικό. Θα πρέπει να τηρούν τα συμφωνηθέντα και να συμπεριφέρονται με ειλικρινή τρόπο. Υπάρχουν κριτήρια για την μετεγκατάσταση».

Δείτε τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Κάμερον: Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας σε ό,τι αφορά στη βίζα για τους Τούρκους

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε τη γραμμή επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική σε ό,τι αφορά στη βίζα στους Τούρκους πολίτες.

Φάιμαν: Δεν είναι δυνατόν να μπουν όλοι στην Ευρώπη

Δεν μπορούν να έλθουν όλοι στην Ευρώπη, πρέπει να υπάρχει νόμιμη οδό για την είσοδο προσφύγων και να κλείσουν όλες οι παράνομες δίοδοι, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Βίντεο-Φωτογραφίες: Eurokinissi

Διαβάστε επίσης: