Τις επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων στο Κουκάκι και την επίθεση που δέχθηκαν αστυνομικοί σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ, μίλησε για τις επιχειρήσεις στο Κουκάκι, τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση πως υπάρχει το «δικαίωμα του τσιμεντόλιθου», ενώ τόνισε ότι «οι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν αστυνομικούς».
«Υπάρχει σιωπή για να μη στεναχωρηθούν κάποιοι γνωστοί που βρίσκονται πολύ κοντά τους», ανέφερε. «Αυτό που ξέρω είναι ότι μέσα στις καταλήψεις είναι παιδιά πλουσίων οικογενειών και κάτω από την ασπίδα είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ… Πλέον θα υπάρχει κάμερα σε όλες τις επιχειρήσεις. Θα έχουν κάμερες οι ίδιοι οι αστυνομικοί για να καταγράφεται η δράση όλων. Και του αστυνομικού και των διαδηλωτών», συμπλήρωσε με έμφαση, επισημαίνοντας πως οι αστυνομικοί θα φέρουν όλοι διακριτικά, «ώστε να ξέρει ο πολίτης με ποιον μιλά».
Παρατήρησε, δε, ότι «ο εισαγγελέας έπρεπε να αξιοποιήσει και το τηλεοπτικό υλικό». Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Κουκάκι.
Όσον αφορά στα Εξάρχεια, ο υπουργός επισήμανε, ότι οι μετανάστες που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα και πουλάνε ναρκωτικά ή κυκλοφορούν με όπλα δεν θα μείνουν στην Ελλάδα, ενώ οι Έλληνες που κάνουν παράνομες πράξεις θα πάνε εκεί που θα αποφασίσουν τα δικαστήρια, ενώ πρόσθεσε ότι η γειτονιά θα αποδοθεί στους κατοίκους της. Τόνισε, μάλιστα, ότι στο επόμενο δίμηνο δεν θα υπάρχει ούτε δείγμα από αυτούς τους κακοποιούς στα Εξάρχεια, ενώ ότι τα «χοντρά ναρκωτικά» έχουν φύγει από τα Εξάρχεια και οι περισσότεροι μετανάστες που συλλαμβάνονται είναι παράνομοι.
Επίσης, ο κ.Χρυσοχοϊδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ανέλαβε για τρίτη φορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και βρήκε μια αποδιοργάνωση έως διάλυση των Υπηρεσιών, ενώ πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά που συνάντησε την αστυνομία σε αυτό το επίπεδο.
Παράλληλα, επισήμανε, πως την επομένη από την 17η Ιανουαρίου που θα ορκιστούν οι νέοι αστυνομικοί, μέσα από ένα οργανωμένο πλάνο στο λεκανοπέδιο, θα υπάρχει πλήρης παρουσία αστυνομικών για να υπάρξει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα.
Αναφερόμενος στο νόμο Παρασκευόπουλου, ο κ. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι άφησε έξω πολλούς εγκληματίες, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν από περίπου 20 ημέρες συνελήφθησαν 34 αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 18 είχαν συλληφθεί 200 φορές, δικάστηκαν ισάριθμες φορές και άλλες τόσες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ τώρα πλέον είναι έγκλειστοι.
Για την κατάργηση του ασύλου, υπογράμμισε ότι “υπήρχε διάχυτος ο φόβος στα Πανεπιστήμια, ενώ τώρα πλέον δεν υπάρχουν στυλιάρια εκεί. Η κατάργηση του ασύλου ήταν ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα”.
Σχετικά με την τρομοκρατία, ο υπουργός τόνισε ότι “υπάρχουν κίνδυνοι, απειλές, αμετανόητοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η προσφορά τους είναι να προκαλούν εκρήξεις ή να κάνουν δολοφονικές ενέργειες. “Αγωνιώ και ανησυχώ”, πρόσθεσε, “γιατί είμαστε μια ανοιχτή χώρα όπως όλη η Ευρώπη. Πρέπει να θωρακίσουμε την χώρα μας, γιατί έχουμε και νέους κινδύνους από την ισλαμική τρομοκρατία”.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό – προσφυγικό επισήμανε ότι “η κάθε ημέρα η κυβέρνηση γίνεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα πως “αν είναι διαχειρίσιμες οι ροές, τα πράγματα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα είναι καλύτερα”. Για το ίδιο θέμα ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στο report που έστειλε το 2019 προέβλεπε ροές 35.000 χιλιάδων και τελικά ήταν διπλάσιες”.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι έχουν τις ίδιες απόψεις στα ζητήματα της ασφάλειας, ενώ επισήμανε, ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κεντρώος φιλελεύθερος πολιτικός που εκφράζει μεγάλο μέρος του κέντρου.
Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι “ο πρωθυπουργός έχει την σύνεση και την φρόνηση να χειριστεί το θέμα”, ενώ τέλος τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής, την οποία χαρακτήρισε «καταστροφική».
Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε, ότι ο θάνατος 100 ανθρώπων στο Μάτι ήταν αποτέλεσμα της διάλυσης των υπηρεσιών.