Με τις καταθέσεις των αρχαιολόγων Ι. Ταβλάκη και Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των εξετάσεων προσώπων από την Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστωνίδας.

Τα μέλη της Επιτροπής, αποφάσισαν να αιτηθούν παράταση των εργασιών τους μέχρι την 25η Μαΐου, προκειμένου να καταθέσουν πόρισμα, ενώ σήμερα είχαμε και την πρώτη προειδοποίηση για κατάθεση ξεχωριστού πορίσματος εκ μέρους του ΚΚΕ, σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν οι θέσεις του για την νομική αντιμετώπιση των χρυσόβουλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο προϊστάμενος της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρμόδιας για το Άγιο Όρος, Ι. Ταβλάκης, επέμεινε στην κατάθεση που είχε δώσει ενώπιον της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, πως ολόκληρη η χερσόνησος του Αγίου Όρους, από την «διώρυγα του Ξέρξη» μέχρι την άκρη, έχει αναγνωριστεί ως αρχαιολογική περιοχή από το 1965.

Ως εκ τούτου, ακόμα και αν ένα τμήμα της παραχωρηθεί σε ιδιώτες (περίπτωση αποκατάστασης ακτημόνων), ή σε ΝΠΔΔ (έναν τοπικό δήμο), βάσει του νόμου θα πρέπει να ενημερώνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεσή της.

Στην περίπτωση των συμβολαίων του δάσους της Ουρανούπολης που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου, παρότι τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής δεν συμπεριλαμβάνονταν σ’ αυτά, κατά τον κ. Ταβλάκη, η υπηρεσία του θα έπρεπε να ενημερωθεί, τουλάχιστον προτού συμπεριληφθεί σ’ αυτά η διαβεβαίωση πως «δεν πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν προέκυψε πάντως ευθύνη της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη για τη μη διερεύνηση της αλήθειας της δήλωσης, η οποία βαραίνει τους δηλούντες – εν προκειμένω την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Εξάλλου, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στην κατάθεσή της υποστήριξε σήμερα ότι «δεν υπάρχει διάταξη στον αρχαιολογικό νόμο που να απαγορεύει τη μεταβίβαση δημόσιας γης αρχαιολογικού χαρακτήρα χωρίς την επισύναψη βεβαιώσεων της αρχαιολογικής υπηρεσίας στα συμβόλαια».

Τελευταίοι μάρτυρες της Εξεταστικής Επιτροπής, υπήρξαν δύο εμπειρογνώμονες της Τράπεζας της Ελλάδος, στους οποίους ανατέθηκε το καθήκον της διερεύνησης των συναλλαγών της Μονής, προς ανίχνευση κυρίως, μαύρου πολιτικού χρήματος. Σχετικά, οι δύο μάρτυρες, κατέθεσαν σήμερα μια «ενδιάμεση έκθεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης