«Δεν υπάρχει δυνατότητα παράδοσης της έδρας, ο πρώτος επιλαχών έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο δεύτερος δεν ήταν ποτέ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε σε πρωινές του δηλώσεις ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. Χαρακτήρισε δε το ζήτημα παράδοσης της έδρας σουρεαλιστικό.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Χρυσόγονος υπογράμμισε ότι θα σεβαστεί «το όποιο αποτέλεσμα» της διαδικτυακής ψηφοφορίας, ενώ ερωτηθείς αν θα προσχωρήσει σε άλλο κόμμα, κράτησε αποστάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «θα προχωρήσουμε στο σχηματισμό νέας σοσιαλιστικής τάσης, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε κόμμα και να κατεβούμε στις εκλογές».
Βολές στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός, εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ούτε ψήφισα ούτε υπέγραψα μνημόνιο».
«Το 2013 εμείς της Σοσιαλιστικής Τάσης, πήγαμε στη βάση κάποιων διακηρύξεων και συμφωνιών. Η χρεoκοπία ήρθε ως αποτέλεσμα γιατί στην Ελλάδα λειτουργεί ένα πελατειακό σύστημα, αντί να παράγεται πολιτική» πρόσθεσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι «την απόφαση για την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την πήρε ο Τσίπρας μόνος του», σχολιάζοντας πως «όλα τα κόμματα λειτουργούν αρχηγοκεντρικά».
Ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε: «Δεν ρωτηθήκαμε. Δεν προκάλεσαν τα σοβαρά προβλήματα οι ΑΝΕΛ. Θα μπορούσε τότε να γίνει συνεργασία με το Ποτάμι», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν είναι αυτός ο λόγος που δεν λειτουργεί η κυβέρνηση».
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έκανε άνοιγμα στην κοινωνία», ενώ χαρακτήρισε «υπερβολές» κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ως παράδειγμα «την κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο».
«Πρέπει να περάσουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Το ερώτημα είναι που θα βρεθούν τα λεφτά», υποστήριξε ο κ. Χρυσόγονος. «Οι λύσεις υπάρχουν, αν καταφέρουμε να ανατάξουμε τις παθογένειες που υπάρχουν, μπορούμε να αναταχθούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει αυτό». Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως «Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα πολιτικό σύστημα, πρέπει να είναι επαρκώς δημοκρατικό, πρέπει να συμμετάσχουν και οι πολίτες».
Κληθείς να αυτοπροσδιοριστεί πολιτικά, ο Κώστας Χρυσόγονος τόνισε: «Με τον κ. Μητσοτάκη με χωρίζει ιδεολογική απόσταση. Απορρίπτω μαρξισμό και νεοφιλελευθερισμό. Είμαι προοδευτικός και δημοκράτης. Το ζήτημα είναι πώς θα πάμε μπροστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πολιτικές που δεν αλλάζουν επαρκώς το τοπίο. Εν μέρει ακολουθεί υφεσιακές πολιτικές. Πρέπει να κάνει πράγματα με τα οποία θα γίνει δυσάρεστος και στους δικούς του ανθρώπους».