«Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων μας», είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε χτες βράδυ στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Μανώλης Γλέζος» και αποτέλεσε τη βάση της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / THE LEFT, για το φαινόμενο του φασισμού και του νεοναζισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Στη συζήτηση, που έγινε με την ευκαιρία της συζήτησης στην ελληνική βουλή της ρύθμισης για αποκλεισμό από τις εκλογές όσων έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές οργανώσεις, μίλησαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, η ευρωβουλευτής του Die Linke Μαρτίνα Μίκελς και η δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ανζελίκ Κουρούνις.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, από την πλευρά της LEFT οι ευρωβουλευτές Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Χέλμουτ Σολτς (Die Linke), καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
Ο κ. Παπαδημούλης περιέγραψε τη Χρυσή Αυγή ως «την πιο ακραία ακροδεξιά οργάνωση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ακόμη και η ομάδα Λεπέν-Σαλβίνι αρνήθηκε να τους εντάξει στις γραμμές της». Σημείωσε ότι «σε αντίθεση με τη Γερμανία που το ναζιστικό της παρελθόν την οδήγησε σε συνταγματικές ρυθμίσεις οι οποίες απαγορεύουν τα νεοναζιστικά κόμματα, στην Ελλάδα χάθηκε αυτή η ευκαιρία δύο φορές, μία με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση και μία τώρα, που υπήρχε η ευκαιρία για μία μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή με βάση την πρόταση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου». Επέκρινε μάλιστα εμμέσως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο «μετά από κάποιες μικρο-αλλαγές, ψήφισε την πρόταση της ΝΔ και όχι την πρόταση Αλιβιζάτου».
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση και «για μικροπολιτική και προεκλογική σκοπιμότητα».
Ανάγκη συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων
Ο Κώστας Αρβανίτης έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας, λέγοντας ότι στην Ελλάδα «οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να βρουν μία βάση συζήτησης πάνω σε πράγματα που τα έχει λύσει η ιστορία ξεκάθαρα και να συνεργαστούμε σε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στον ναζισμό και το ρατσισμό».
«Χθες ήταν οι Εβραίοι, σήμερα είναι οι μετανάστες, είναι οι γκέι» είπε ο κ. Αρβανίτης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πούμε στους φτωχούς ότι ο ναζισμός και ο φασισμός ουδέποτε αμφισβήτησαν το σύστημα που τους εκμεταλλευόταν, αυτό είναι το κλειδί για την Αριστερά».
Εξέφρασε επίσης προβληματισμό «πώς γίνεται πολιτικοί οργανισμοί και ηγέτες να κάνουν τα ίδια λάθη με τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πώς είναι δυνατόν για να γίνουμε αρεστοί να παίρνουμε την ατζέντα της πιο βάρβαρης, της πιο χυδαίας θεωρίας».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ περιέγραψε τον ναζισμό ως «την πιο σκληρή, πιο δομημένη ακραία ιδεολογία. Όσο για την ακραία δεξιά (Alt Right), είπε ότι «έρχεται από τη Βραζιλία, περνά από το αμερικανικό Καπιτώλιο με τον Τραμπ, περνά από τον Όρμπαν, αναζητά προσβάσεις στη Γερμανία, όπου εκεί σκέφτηκαν να κάνουν επέμβαση στο Κοινοβούλιο και φτάνει στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της».
Ανοδος της ακροδεξιάς στο σύνολο της Ευρώπης
Η Μαρτίνα Μίκελς του γερμανικού Die Linke, προειδοποίησε ότι «παρατηρούμε άνοδο της άκρας δεξιάς στο σύνολο της Ευρώπης, με μία επιθετική συμπεριφορά ενάντια στις μειονότητες, ενάντια στη Δημοκρατία και ενάντια στην Αριστερά» προσθέτοντας ότι «αυτά συμβαίνουν και στη Γερμανία, το λέμε ξεκάθαρα».
Οι απαντήσεις που ζήτησε να δοθούν είναι «να διαλύσουμε αυτές τις ακροδεξιές δομές στους φορείς ασφαλείας και στις δημόσιες υπηρεσίες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Αστυνομία.
Τις παρεμβάσεις έκλεισε η Ανζελίκ Κουρούνις, εκφράζοντας τη συγκίνησή της που η ταινία της προβλήθηκε στην αίθουσα «Μανώλης Γλέζος».
Το ντοκιμαντέρ ήταν η δεύτερη ταινία της που προβλήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο, για την οποία είπε ότι είναι προϊόν μίας πενταετούς έρευνας που αφορά την άνοδο στην εξουσία της Χρυσής Αυγής και την δίκη των πρωταγωνιστών της, ενώ για τον αντίκτυπο της υπόθεσης τόνισε ότι «κανείς στην Ευρώπη δεν έχει καταλάβει τη σημασία αυτής της δίκης, είναι η πρώτη φορά που στο εδώλιο κάθεται μία ολόκληρη κοινοβουλευτική ομάδα νόμιμα εκλεγμένη σε κανονικές εκλογές».
Η αντίσταση σ’ αυτά τα φαινόμενα, πρόσθεσε, μπορεί γίνει μέσω των θεσμών «με τα δικαστήρια, με τους δικηγόρους, με την παιδεία, με τη θρησκεία». Για να καταλήξει ότι η αντίσταση στον φασισμό και στον ναζισμό, πρέπει να είναι αποφασιστική, «αν δεν αντισταθείς, πάει να πει ότι συμφωνείς, δεν υπάρχουν καταστάσεις ενδιάμεσες». Καταστάσεις «demi», όπως είπε χαρακτηριστικά.