Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Πρωτοσέλιδο στις τουρκικές εφημερίδες είναι η είδηση που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu σχετικά με ναυτικό επεισόδιο που σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ετήσιας ναυτικής άσκησης του πολεμικού ναυτικού της γειτονικής χώρας «Θαλασσόλυκος 2019». Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ανάρτησε στο διαδίκτυο video με την εμπλοκή στο Νότιο Αιγαίο ελληνικής πυραυλακάτου με τουρκική κορβέτα.

Την εμπλοκή αυτή το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων την ερμήνευσε ως «παρενόχληση» τουρκικού πολεμικού σκάφους από ελληνικό. Κατά τη διάρκεια αυτού του επεισοδίου το τουρκικό σκάφος έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα, όχι βολές, αλλά σήματα, προς το ελληνικό. Το επεισόδιο έληξε εκεί.

Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποια ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, που συνοδεύεται μάλιστα από βίντεο, το Σάββατο η ελληνική πυραυλάκατος «Κρυσταλλίδης» βρέθηκε σε διεθνή ύδατα κάπου στο Νότιο Αιγαίο, και παρενόχλησε την τουρκική κορβέτα «Burgazada», η οποία βρισκόταν στο σημείο στο πλαίσιο της μεγάλης πολεμικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2019».

Το ελληνικό πλοίο -πολύ μικρότερο σε μέγεθος φυσικά από το αντίστοιχο τουρκικό- «πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς που θέτουν σε κίνδυνο τη ναυσιπλοϊα», όπως αναφέρει η εφημερίδα, και η κορβέττα αντέδρασε στέλνοντας προειδοποιητικά σήματα.

Το προσωπικό της τουρκικής κορβέτας –σύμφωνα πάντα με το «Αναντολού»– αντέδρασε με ψυχραιμία και επαγγελματισμό παρόλο που αναγκάστηκε, θέτοντας ακόμη και σε κίνδυνο την πορεία του πλοίου, να προβεί σε ελιγμούς λόγω της κοντινής απόστασης της ελληνικής πυραυλακάτου.

Το άρθρο συνοδεύεται από το παρακάτω βίντεο:

 

Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η άσκηση Θαλασσόλυκος 2019 η οποία εξελίσσεται σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις κινήσεις. 

Επισημαίνεται πως η φετινή τουρκική άσκηση Θαλασσόλυκος πραγματοποιείται την ώρα που το τουρκικό γεωτρυπάνο «Πορθητής» βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα ανοιχτά της Πάφου και ενώ επικρέμεται η τουρκική απειλή να αποσταλεί και δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο κάπου στην ανατολική Μεσόγειο. Ορισμένες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως αναφέρουν πως αυτό το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο ενδεχομένως να αποσταλεί εντός της ελληνικής ΑΟΖ, ανοιχτά του Καστελόριζου. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν προφανώς απειλητική για τα ελληνικά συμφέροντα.