Για ωμή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάνει λόγο, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.
Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Χουντής είπε ότι «υπάρχει ωμή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας από θεσμικούς παράγοντες που πρέπει να σέβονται το ρόλο τους, αλλά και από πρόσωπα που θέλουν να φιλοτεχνήσουν ένα πρόσωπο φιλελληνικό, με σκοπό να παίξουν τον κύριο προπαγανδιστή στο δημοψήφισμα για το “ναι”, στα τελεσίγραφα που δίνει η Κομισιόν, που δίνουν οι θεσμοί». «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», τόνισε.
Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε ότι «έχουν γίνει παρεμβάσεις, αλλά αυτό είναι μια ακραία περίπτωση» και επισήμανε: «Είναι εκτεθειμένος ο κ. Γιούνκερ και οι θεσμοί, αλλά τα δίνουν όλα προκειμένου να αποτρέψουν την περήφανη απάντηση του ελληνικού λαού ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα και ότι μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του».
Ο κ. Χουντής χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς όπως υποστήριξε «αυτές οι συμφωνίες, τα προηγούμενα μνημόνια και αυτή η μνημονιακή συμφωνία που επεδίωκαν να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, το μόνο πράγμα που τις νομιμοποιεί, είναι αν το δεχθεί το κράτος, αν το δεχθεί η Βουλή, αν το δεχθεί ο ελληνικός λαός. Διαφορετικά όλα τα άλλα είναι παράνομα και αυτό προσπάθησε να απωθήσει από πάνω του ο κ. Γιούνκερ» και τόνισε: `
«Ένα τεράστιο “όχι” του ελληνικού λαού θα ξαναβάλει τη συζήτηση σε αρχές και πρώτα από όλα πάνω στη δημοκρατία. Είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν αν πιστεύουν σε αυτές τις αρχές».
Επίσης, ο αναπληρωτής υπΕξ κατηγόρησε τον κ. Γιούνκερ πως είπε «ψέματα ότι δεν ζητούσαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις γιατί, αν παραδεχθεί την αλήθεια, ότι μέσα στο πρόγραμμά τους είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, είναι εκτεθειμένος, δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Κομισιόν, γιατί η Κομισιόν δεν μπορεί να ζητάει τέτοια πράγματα». «Ο κ. Γιούνκερ ξεχνάει να πει ότι το κείμενο ήταν “παρ’ το ή άφησέ το”. Ξεχνάει να πει ότι ο κ. Τουσκ -ο άλλος πρόεδρος- είχε πει “το παιχνίδι τελείωσε”» σημείωσε.