Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, παρέστη το απόγευμα της Δευτέρας στα εγκαίνια του νέου κοιμητηρίου του δήμου Γλυφάδας, τμήμα του οποίου θα αποτελέσει και το στρατιωτικό κοιμητήριο πεσόντων αεροπόρων.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας, στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού και στα εγκαίνια του νέου Κοιμητηρίου του Δήμου Γλυφάδας, τμήμα του οποίου θα αποτελέσει και το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πεσόντων Αεροπόρων μας.

Είναι τιμή μου να είμαι εδώ, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, για το πρώτο Στρατιωτικό Κοιμητήριο, το οποίο εύχομαι να είναι άδειο. Πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι κάθε μέρα στο Αιγαίο απογειώνονται από τα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας, από τα Readiness, δεκάδες αεροσκάφη, με πιλότους έτοιμους να πεθάνουν για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Όταν επιθεώρησα για πρώτη φορά τις τάξεις της Σχολής Ικάρων, οι υπασπιστές μου είπαν «Κύριε Υπουργέ, στατιστικά το 10% των παιδιών που ορκίζονται σήμερα δεν θα τελειώσουν την καριέρα τους στην Πολεμική Αεροπορία», γιατί οι Έλληνες Αεροπόροι ασκούνται εν καιρώ ειρήνης σε συνθήκες πολέμου, για όλους εμάς. Και αξίζει ένα τέτοιο μνημείο που τους έχει συγκεντρώσει σήμερα όλους μαζί, για να τους αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές.

Επίσης, είμαι ευτυχής, γιατί είμαι εδώ και ως Γλυφαδιώτης. Πράγματι, το περιέγραψε σωστά ο Δήμαρχος το πρόβλημα του Κοιμητηρίου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, με την Φάνη Πετραλιά και τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, πόσο δύσκολο ήταν να βρούμε μία θέση για το Κοιμητήριο.

Η ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη αποτελεί αστείρευτη πηγή από την οποία αντλούμε καθημερινά δύναμη, για να αγωνιζόμαστε και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Προσήλθαμε εδώ σήμερα, με δέος και σεβασμό, για να εγκαινιάσουμε ένα χώρο ιερό, ένα χώρο μνήμης, ένα χώρο που θα τιμά τους αγαπημένους μας που φεύγουν από κοντά μας.

Στον ιερό αυτό χώρο, θα αναπαύονται οι πιλότοι μας, οι «άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου», που πετούν καθημερινά εξασφαλίζοντας την ειρήνη δια της αποτροπής, έτοιμοι για το υπέρτατο καθήκον, τη θυσία για την πατρίδα.

Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για εμένα προσωπικά, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ζήτημα υψίστης προτεραιότητας και εθνικής σημασίας η απόδοση τιμής που επιβάλλεται σε αυτούς που εκτελούν το χρέος τους, απέναντι στους ήρωες που έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών.

 Θέλω να πω, εδώ, δημόσια, ότι εγώ συνέχισα την πρωτοβουλία που πήρε ο Νίκος Δένδιας, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, με τη συνεργασία του Αρχηγού και των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ήταν αρκετά δύσκολο. Ξεπεράσαμε πάρα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια για να φτάσουμε σήμερα εδώ.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχνούμε τον Γιώργο Μπαλταδώρο, τον Νικόλαο Βασιλείου, κανέναν από τους νεκρούς ήρωες πιλότους μας, που με τη θυσία τους πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής μας Αεροπορίας και των αγώνων του ελληνικού Έθνους.

Εδώ λοιπόν, στο νέο Κοιμητήριο του Δήμου Γλυφάδας, το Μνημείο και το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πεσόντων Αεροπόρων μας, θα αποτελέσουν χώρο ιερό και χώρο μνήμης, αντάξιο της δικής τους θυσίας.

Υποκλινόμαστε, για άλλη μια φορά, στις ηρωικές μορφές των πιλότων μας και στις οικογένειές τους, με τη διαβεβαίωση ότι η απώλεια, ο πόνος, το δάκρυ και η θυσία των αγαπημένων τους προσδιορίζει το δικό μας καθήκον: να διατηρήσουμε τη μνήμη τους άσβεστη και να την προβάλλουμε ως παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Θα ήταν όμως παράλειψη να μην τονίσουμε ότι η Πολεμική μας Αεροπορία, παράλληλα με το κύριο επιχειρησιακό της έργο, αναλαμβάνει και πληθώρα δράσεων προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, όπως είναι η συνδρομή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η έρευνα και η διάσωση, οι αεροδιακομιδές (κάθε μέρα έχουμε μεταφορές ασθενών από τα νησιά μας), η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της κοινωνικής προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία, για άλλη μια φορά, βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στον πολίτη, παραχωρώντας την έκταση που απαιτήθηκε για να λυθεί αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης Κοιμητηρίου, που απασχολούσε επί δεκαετίες τον Δήμο Γλυφάδας.

Το έργο αυτό είναι ένα παράδειγμα αγαστής συνεργασίας της πολιτικής και τις στρατιωτικής ηγεσίας με τις τοπικές αρχές, ένα παράδειγμα προς μίμηση για το πώς πρέπει να εργαζόμαστε όλοι μαζί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο.

Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και κάποιους που είχαν τις αμφιβολίες τους γι’ αυτό το έργο και είναι σήμερα εδώ, γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Κλείνοντας, θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Παύλο, στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας και στον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, με τον οποίο μας συνδέει μια εικοσάχρονη φιλία, που πραγματικά το έβαλε στοίχημα και δεν πέρασε ημέρα από την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε που να μην κάνει ένα βήμα, μικρό ή μεγάλο, για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Του αξίζουν, λοιπόν, τα συγχαρητήρια όλων μας.

Δήμαρχε, συγχαρητήρια, γιατί αν δεν ήσουν εσύ δεν θα γινόταν αυτό το Κοιμητήριο.

Εύχομαι ευλαβικά η Παναγιά μας, η Υπέρμαχος Στρατηγός, αλλά και οι Αρχάγγελοι, που γιορτάζουν σε λίγες ώρες από τώρα, να προστατεύουν την Πολεμική μας Αεροπορία, τους αεροπόρους μας και όλη τη Γλυφάδα».