Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ξεκίνησε το «φροντιστήριο» των βουλευτών του κόμματος, για νομοσχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια.

Παρόντες στα γραφεία επί της οδού Πειραιώς ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, οι Γιάννης Μπρατάκος και Κύρα Κάπη, ο Δημήτρης Καιρίδης, η Σοφία Βούλτεψη και ο Δ. Βαρτζόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν προβληματισμούς για την κυβερνητική ρύθμιση κρατώντας βέβαια, χαμηλούς τόνους.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στους βουλευτές, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά πολιτιστικά. Εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο».

Δείτε φωτογραφίες:

 

Την πρώτη δημόσια παρέμβασή της για το θέμα έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέροντας πως: «Η κοινωνία εξελίσσεται, προχωράει μπροστά. Σε μια συμπεριληπτική κοινωνία δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στα δικαιώματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά».

Την αισιοδοξία του για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το μεγαλύτερο μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης υποχρέωση της κυβέρνηση σε διαδικασία πειθούς με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία.. είμαστε αισιόδοξοι ότι θα περάσει το νομοσχέδιο αυτό, δεν μπορείς να τα βάλεις σε ζύγι προχωράς εξηγείς χωρίς να διχάζεις, πιστεύουμε πολύ στο θεσμό της οικογένειας πατέρας, μητέρα, ιερές έννοιες, υπάρχουν και παιδιά που μεγαλώνουν σε ίδρυμα δεν απειλείται η οικογένεια με το να προστατεύσουμε τα παιδιά- δεν υπάρχει αόρατος γονέας … δεν κινδυνεύουν».

Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της ΝΔ ενημερώσεις στους γαλάζιους βουλευτές με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο να εξηγεί το βασικό πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων. Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ: «Δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν ερχόμαστε με όρους κατίσχυσης στην αντίθετη άποψη Ευπρόσδεκτοι οι ψήφοι της αντιπολίτευσης».

Τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς τους εξέφρασαν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ προσερχόμενοι τα γραφεία της ΝΔ για την πρώτη μέρα των ενημερώσεων.

O Αναστάσιος Δημοσχάκης βουλευτής ΝΔ, δήλωσε ότι έχει προβληματισμούς, που μπορούν όμως να καμφθούν, ενώ ο βουλευτής Γιάννης Καλλιάνος τόνισε πως: «Όλα θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες. Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε κατασταλάξει όλοι».

Ο Στάθης Κωνσταντινίδης, υφυπουργός Εσωτερικών, ανέφερε: «Να ενημερωθούμε όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθούμε». Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, βουλευτής της ΝΔ, είπε: «η συζήτηση δεν πρέπει να διχάζει».

Στην διαφωνία της επέμεινε ο βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή: «Έχω εκφράζει άποψη. Είναι μια κατασταλαγμένη άποψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συζητούμε».

Για πάγια πρακτική των ενημερώσεων πριν από κάθε νομοσχέδιο κάνει λόγο ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης: «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα επεδίωξα ενημέρωση. Ότι γίνεται σε όλα τα νομοσχέδια γίνεται και τώρα. Είναι μια πάγια πρακτική».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά δήλωσε: «Δεν πρόκειται ούτε για μασάζ ούτε για προσπάθεια μεταστροφής των βουλευτών πρόκειται για μια συζήτηση η οποία κατά πάγια τακτική γίνεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου εκεί να εκφραστούμε και να διαμορφωθεί και το νομοσχέδιο».

Σε ανάρτησή του ο εισηγητής του νομοσχεδίου Άκης Σκέρτσος απαντά σε βασικά ερωτήματα για την προστασία των παιδιών μεταξύ αυτών:

«ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί απλά δεν αλλάζουμε το σύμφωνο συμβίωσης ώστε να επιτρέπει την υιοθεσία του παιδιού του συντρόφου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό από τη μία πλευρά θα έλυνε το πρόβλημα των παιδιών όμως θα διατηρούσε μια άδικη, αθέμιτη διάκριση εις βάρος των ομόφυλων ζευγαριών, που δεν θα μπορούν να συνάψουν γάμο όπως όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Αλλά και δεν απαντά στις ενστάσεις όσων είναι εναντίον του δικαιώματος της υιοθεσίας που απορρέει από τον γάμο, διότι ουσιαστικά τις αναπαράγει, απλά στα πλαίσια του συμφώνου».

Ο Αλέξης Πατέλης οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, δήλωσε στο ΣΚΑΪ: «Γιατί γάμος και όχι σύμφωνο; Η ίδια επιλογή πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους πολίτες είναι θέμα ισότητας, είναι μια ομάδα ανθρώπων που θέλει να έχει αυτή την επιλογή να ενταχθεί σε έναν από τους πιο παλιούς θεσμούς (γάμος) που ενέχει ένα συμβολισμό».

Στο σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τα περί αποχής απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «διατύπωσε γνωστές απόψεις – αποχή: ξεκάθαρο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός εισηγείται τη νομοθετική παρέμβαση όπως το έκανε σαφές ζητάει αρχικά από βουλευτές ΚΟ να υπερψηφίσουν και κάλεσμα συνολικά- απευθυνόμενος σε όσους σκέφτονται να καταψηφίσουν – προτιμότερο να απέχουν είναι μια κοινοβουλευτική στάση – το γνωρίζει και ο ίδιος στο σύμφωνο συμβίωσης είχε επιλέξει την αποχή».

Στο εάν υπάρξουν απουσίες στις κομματικές συνεδριάσεις αλλά και ποιοι βουλευτές θα επιμείνουν στην διαφωνία τους εστιάζεται το κυβερνητικό ενδιαφέρον.

Ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στο Mega δήλωσε: «Έπρεπε να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν θα πάω».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως: «Προφανέστατα θα πάω για να εκθέσω τις διαφωνίες μου», ενώ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στο ΟPΕΝ είπε πως: «Το σκέφτομαι αν θα πάω, έχω διαμορφώσει γνώμη, υπερασπίζομαι την παραδοσιακή οικογένεια».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει σαφές ότι το νέο νομοσχέδιο δεν καταργεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, τη διάκριση ανάμεσα σε γυναίκα και άνδρα.

Στην ενημέρωση των βουλευτών στα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο, σήμερα προβλέπεται να βρίσκονται εκεί όλοι οι βουλευτές που το επίθετο τους είναι αρχίζει από Άλφα μέχρι Κάππα.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, σχολίασαν την αναφορά του Παύλου Μαρινάκη στον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας «Δεν αντιλαμβανόμαστε το “μάθημα” που θέλησε να δώσει ο κ. Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό. Ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Στην αντιπολίτευση έχουμε ξεκάθαρο ναι από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. 36 ο ΣΥΡΙΖΑ, 11 η Νέα Αριστερά και 6 η Πλεύση Ελευθερίας. Άρα έχουμε ένα άθροισμα 53 βουλευτών. Υπάρχουν και οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα το ψηφίσουν.