«Η κυβέρνηση εξάντλησε τα δημοσιονομικά περιθώρια για την οριζόντια αύξηση 8% στα αναπηρικά επιδόματα, που ήταν κάτι οφειλόμενο και έρχεται σε συνέχεια των έκτακτων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των αναπήρων για τη στήριξή τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Γι αυτό ελπίζω ότι το μέτρο αυτό θα βρει συναίνεση σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής» δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας τη Μ.Τρίτη στη Βουλή για την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προβλέπεται αύξηση 8% σε 10 αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται μέσω του ΟΠΕΚΑ και τρία επιδόματα που χορηγούνται μέσω του ΕΦΚΑ.
Τα 10 επιδόματα που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ και αυξάνονται κατά 8% είναι τα ακόλουθα:
1) Επίδομα κίνησης
2) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.,
3) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία,
4) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση,
5) Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου,
6) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS),
7) Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων,
8) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης,
9) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση,
10) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.
Τα τρία επιδόματα του ΕΦΚΑ που αυξάνονται κατά 3% είναι το εξωιδρυματικό επίδομα, το επίδομα νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου και το επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του π. ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, εφόσον έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100%,
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμα ότι με την τροπολογία του Υπουργείου εισάγεται άδεια μιας ημέρας κάθε χρόνο για γυναικολογικές εξετάσεις σε εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα, επεκτείνοντας μια πρόνοια που ισχύει ήδη στον δημόσιο τομέα, «για λόγους ισότητας και επειδή δίνουμε προτεραιότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το οφείλουμε στις γυναίκες ως Βουλή, ως Πολιτεία, ως κοινωνία».
Τόνισε, τέλος, ότι λαμβάνεται πρόνοια για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που στηρίζουν και προστατεύουν τις γυναίκες που πέφτουν θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με όλο το προσωπικό τους.