Με ένα αυστηρότατο κείμενο στο οποίο αναφέρονται τα μέτρα που προτίθενται να ληφθούν κατά της Τουρκίας, η ΕΕ απαντά στη διπλωματία της «πειρατείας» που ασκεί η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ», που είναι αγκυροβολημένα στην Αν. Μεσόγειο.
Σε ό,τι αφορά το σημείο των περαιτέρω μέτρων, για το οποίο είχε εκφράσει διαφωνίες η Κύπρος, το τελικό προσχέδιο σημειώνει ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε επιλογές για «στοχευμένα μέτρα» υπό το φως των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων γεώτρησης της Τουρκίας.
Η κυπριακή πλευρά επέμεινε να απαλειφθεί κάθε στοιχείο από την επίσημη θέση της Ένωσης, με το οποίο, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως τάση αναβλητικότητας στην επιβολή των κυρώσεων αυτών.
Οι κυρώσεις αφορούν ένα πλέγμα μέτρων που ξεκινούν από τις ίδιες τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και καταλήγουν σε επιβολή οικονομικών αντιμέτρων σε διάφορα επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει ότι η ΕΕ θα παγώσει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και ότι θα κόψει τα προενταξιακά κονδύλια προς τη χώρα.
Έρχονται κυρώσεις και από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας
Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει τη στάση της όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.
Στις 26 Ιουνίου ο Έσπερ είχε δηλώσει στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όταν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τους S-400 και τα προηγμένα μαχητικά F-35.
«Είμαστε ενήμεροι για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία. Η στάση μας όσον αφορά τα F-35 δεν έχει αλλάξει και θα μιλήσω με τον Τούρκο ομόλογο μου Ακάρ σήμερα το απόγευμα» είπε ο Αμερικανός υπουργός, προσθέτοντας ότι θα γίνουν δηλώσεις μετά από αυτή τη συνομιλία.
Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ λήγει την 31η Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να ισχύσουν οι όποιες κυρώσεις οικονομικού και στρατιωτικού επιπέδου κατά της Τουρκίας.