Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των Θεσμών, στο ζήτημα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όπως προέκυψε και έπειτα από τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων.
Η ελληνική πρόταση που παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, περιλαμβάνει τα ακόλουθα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δανειολοπήπτες, οι οποίοι υπάγονται στο νόμο Κατσέλη, για να σώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό:
Αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας για άγαμο 200.000 ευρώ, για ζευγάρι έως 250.000 ευρώ, ενώ το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί, έως τρία παιδιά. Το οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, το συγκεκριμένο σχέδιο θα προστατεύει το 88% των δανειοληπτών.
Στον αντίποδα το κουαρτέτο των Θεσμών επιμένει στη σκληρή του πρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες καλύπτει το 20 με 40% των δανειοληπτών.
Οι εταίροι απαιτούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να «κατέβει» στις 120.000 ευρώ, ενώ το οικογενειακό εισόδημα να κινείται στο ύψος του ορίου της φτώχειας.
Μάλιστα, πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι η συζήτηση για την ώρα είναι αδιέξοδη.