Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης διευκρίνισε την Τετάρτη ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δεν θα βάλει τέλος στις μεταρρυθμίσεις, στόχος των οποίων είναι να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας ώστε να έρθει η ανάπτυξη.
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική 2014», τόνισε ότι στόχος είναι να έρθει ανάπτυξη που δεν θα απορρέει από τα κέρδη του κρατικού και επιχειρηματικού προστατευτισμού.
«Το να βγούμε από το μνημόνιο δεν μας επιτρέπει να μην προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Είμαι εδώ για να βοηθήσω να αλλάξει η κατάσταση, καθώς βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού» σημείωσε ο κ.Χαρδούβελης και συμπλήρωσε: «Το παραγωγικό αποτέλεσμα της χώρας έχει επιστρέψει στη 10ετία του 1960».
Αναφερόμενος στην παροχή ρευστότητας στην αγορά, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως «οι τράπεζες μπορούν να βρουν και άλλα κεφάλαια από το εξωτερικό ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος στάθηκε στο θέμα των εκλογών τονίζοντας ότι «πολιτική σταθερότητα δεν σημαίνει να μη γίνονται εκλογές. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι συνεννόηση των κομμάτων για βασικούς άξονες της οικονομίας».
Το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε από το βήμα του συνεδρίου τους βασικούς άξονες που θα διέπουν το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015.
Ειδικότερα οι άξονες του σχεδίου περιλαμβάνουν:
- Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
- Τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου
- Την ενίσχυση των θεσμών
- Την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος
- Το φορολογικό σύστημα
«Εφαρμόζοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε στο κακό μας παρελθόν», επεσήμανε ο κ. Χαρδούβελης, ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα στρέψει την χώρα προς την εξωστρέφεια και προς εκείνους τους κλάδους, στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως:
- τον κλάδο του τουρισμού
- την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
- την ενέργεια
- το διαμετακομιστικό εμπόριο και τις συνδυασμένες μεταφορές
- την Έρευνα, Τεχνολογία & την Καινοτομία, γιατί θα μας φέρει σε ένα επίπεδο ανταγωνισμού σε παγκόσμια κλίμακα
- την βιομηχανία φαρμάκων, που παραδοσιακά πηγαίνει καλά
- την βιομηχανία μέσω της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου
- τη ναυτιλία, που είμαστε σημαντικοί παίκτες και τις συναφείς δραστηριότητες
- τις εμπορεύσιμες υπηρεσίες.
Διαβάστε επίσης: Διαψεύδει το Yπουργείο Οικονομικών για τα περί παράτασης του ελληνικού προγράμματος
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014, 15:19