Xρήστος Μαζάνης-Φίλιππος Καραμέτος

Βήμα – βήμα περιέγραψε, τις ενέργειές του προκειμένου να φτάσει στην Ελλάδα από τους Γάλλους η πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ, καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

Ο μάρτυρας ήταν ο άνθρωπος στον οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αναθέσει όλες τις επαφές με τους Γάλλους αλλά και τον πρέσβη μας στο Παρίσι.

«Η γνώση μου αφορά στον τρόπο έλευσης της λίστας, την οποία τότε λέγαμε είτε Φαλτσάνι, είτε καταθετών στην HSBC. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μού είπε ότι είχε επικοινωνία με την ομόλογό του, η οποία θα μας έδινε στοιχεία που θα μας χρησίμευαν για φορολογικό έλεγχο. Μου ζήτησε να έρθω σε επαφή με συγκεκριμένο πρόσωπο του Γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ώστε να βρούμε τον τρόπο που θα μας έστελναν τα στοιχεία», κατέθεσε ο κ. Πλασκοβίτης.

Μάλιστα, λίγο αργότερα υπογράμμισε ότι «δεν ακολουθήσαμε τα τυπικά βήματα της διοικητικής συνδρομής, καθώς και η άλλη πλευρά ήταν θετική να μας δώσει τη λίστα», είπε.

Ο μάρτυρας περιέγραψε με λεπτομέρειες τις επικοινωνίες του με τον Πρέσβη μας, αλλά και τον Γάλλο ομόλογό του: «Εκείνος μου είπε αμέσως “ναι” και συζητήσαμε με ποιον τρόπο, εμπιστευτικό, θα μας τα στείλει. Του είπα μέσω της πρεσβείας μας… Στη συνέχεια εστάλη ένα φαξ στον προϊστάμενο του Γάλλου συνομιλητή μου, στο οποίο αναφέρω ότι παρακαλώ για την αποστολή της λίστας. Είναι κάτι που δεν θυμόμουν δυόμιση χρόνια μετά….».

Η παράληψη της αναφοράς στο επίμαχο φαξ έχει φέρει στη θέση του κατηγορούμενου για ψευδορκία τον κ. Πλασκοβίτη, ο οποίος επέμεινε ότι πρόκειται για μια ενέργεια χωρίς δόλο.

«Δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι μια βαθύτατη πικρία, δώσαμε αγώνα. Έφερα και τη λίστα και να διωχθώ επειδή δεν θυμήθηκα το φαξ;», είπε ο μάρτυρας.

Η εισαγγελέας της έδρας σχολίασε πως «τα στοιχεία ζητήθηκαν επίσημα και επίσημα εστάλησαν από τις Γαλλικές Αρχές».

Ακολουθούν οι διάλογοι που διημείφθησαν στο δικαστήριο:

Πρόεδρος: Σε τι μορφή θα δινόταν η λίστα;

Μάρτυρας: Είχαμε την αίσθηση ότι θα ήταν με ηλεκτρονική μορφή. Λίγες ημέρες αργότερα ενημερώθηκαν από την κ. Χατζή (διευθύντρια του υπουργού) ότι τα στοιχεία είχαν παραληφθεί. Η αποστολή μου εκεί είχε ολοκληρωθεί.

Πρόεδρος: Ο υπουργός σάς είπε για την προέλευση των στοιχείων;

Μάρτυρας: Ναι. Είπε για στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Γάλλοι από ελβετική τράπεζα. Μου είπε ότι θα είχαν ένα χαρακτήρα εμπιστευτικότητας, για να μην εκτεθούν οι γαλλικές Αρχές έναντι των ελβετικών.

Πρόεδρος: Εσείς τι σκεφτήκατε; Ότι η Γαλλία τα είχε νόμιμα ή παράνομα στοιχεία;

Μάρτυρας: Εγώ τα συνέδεσα τότε με τη λίστα Φαλτσάνι, άρα δεν ήταν νόμιμα. Εμένα μου αρκούσε ότι οι Γαλλικές Αρχές ήταν διατεθειμένες να παραδώσουν επισήμως τα στοιχεία.

Πρόεδρος: Νόμιμα ή παράνομα τα είχαν αποκτήσει και γι αυτό ζητούσαν εμπιστευτικότητα. Μήπως έγινε στα όρια της νομιμότητας….

Μάρτυρας: Μα δεν υπήρχε λόγος να εκθέσει κανείς τον τρόπο που απέκτησε τα στοιχεία. Θεωρώ ότι αν μπορείς να έχεις στοιχεία για φοροφυγάδες τα παίρνεις και τα αξιοποιείς σύμφωνα με τον νόμο.

Πρόεδρος: Πάντως, η ηλεκτρονική μορφή με διάρρηξη έγινε …

Μάρτυρας: Όχι από εμάς. Εγώ θεωρώ ότι τα πήραμε νόμιμα…

Ο κ. Πλασκοβίτης αναφέρθηκε και στην πολυσυζητημένη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την αξιοποίηση της λίστας, με εμπιστευτικότητα και νόμιμο τρόπο.

«Οι τοποθετήσεις μας ήταν πως ήταν χρήσιμη για να στοχεύσουμε τους φορολογικούς μας ελέγχους»,υπογράμμισε.

Πρόεδρος: Τι εντύπωση έχετε για τον κ. Παπακωνσταντίνου;

Μάρτυρας: Ο υπουργός ήθελε να δώσει τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Αυτή την αντίληψη είχα. Από τις ενέργειες που έβλεπα στις προσπάθειες του… ήταν πολύ απαιτητικός. Ήθελε να υπάρχει έργο… Η αίσθηση που είχα είναι ότι ήθελε με κάθε τρόπο να πετύχει στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, γιατί πιστεύαμε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι δυσμενείς όροι του μνημονίου.

«Οι έλεγχοι ενδέχεται να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί»

Επίσης, κατέθεσε ως μάρτυρας ο Αναστάσιος Μπάνος, που υπήρξε νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών επί των ημερών του κ. Παπακωνσταντίνου.

Πρόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών, είπε ο μάρτυρας, ήταν η διεξαγωγή όλων των ελέγχων και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πρόεδρος: Η εικόνα που έχετε συμβιβάζεται με την κίνησή του να μην δώσει εντολή για φορολογικό έλεγχο ενώ είχε ένα “λαβράκι” στα χέρια του;

Μάρτυρας: Το ΣΔΟΕ δεν χρειάζεται εντολή για να προχωρήσει σε έλεγχο. Ακόμη και σε λεωφορείο να ακούσουν για φοροδιαφυγή μπορούν να κάνουν έλεγχο. Δεν γνωρίζω αν ο υπουργός έδωσε εντολή στον κ. Καπελέρη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρειαζόταν. Μπορούσε να προχωρήσει σε έλεγχο αν ήθελε και κατά την άποψή του είχαν ενδιαφέρον τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Εισαγγελέας: Είχε το ΣΔΟΕ το υλικό στα χέρια του; Δεν του είχε δώσει τα στοιχεία ο υπουργός. Αυτό είναι εντολή ελέγχου;

Μάρτυρας: Ο υπουργός στην σύσκεψη είπε ότι θα διενεργηθεί έλεγχος και επιφυλάχθηκε μόνο στο όργανο, κατά την άποψή μου.

Εισαγγελέας: Τότε πώς θα αποφάσιζε ο κ. Καπελέρης να κάνει έλεγχο;

Μάρτυρας: Η άποψή μου είναι ότι μπορούσε να κάνει έλεγχο ο κ. Καπελέρης.

Εισαγγελέας: Πώς θα προχωρούσε το ΣΔΟΕ; Με το έτσι θέλω;

Μάρτυρας: Είχε δώσει στον κ. Καπελέρη 10 ονόματα. Εκείνος έκανε έλεγχο και διαπίστωσε ότι έχουν ενδιαφέρον. Μπορούσε να του πει ο υπουργός “μην κάνεις έλεγχο”; Αν ήθελε μπορούσε.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι υπάρχει έναυσμα ελέγχου με αφορμή ένα χαρτί που γράφει κάποια ονόματα; Παραβιάζονται τα πάντα. Είναι αυτό κράτος δικαίου;

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι κλήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 σε σύσκεψη με αντικείμενο καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Εκεί, ο υπουργός ενημέρωσε ότι έχει στα χέρια του ψηφιακό υλικό με καταθέτες σε ελβετική τράπεζα και αντικείμενο της συσκέψεως ήταν τι θα γίνει με αυτούς τους καταθέτες.

Είπε, επίσης, πως θα συναντούσε την Ελβετίδα ομόλογό του για να συναφθεί σύμβαση ανάλογη εκείνης που διαπραγματευόταν εκείνη την εποχή Αγγλία και Γερμανία.

Στη σύσκεψη, ανέφερε ο μάρτυρας, ότι εφόσον τα στοιχεία της λίστας δεν προέρχονταν νόμιμα από την τράπεζα, δεν μπορούσε να θεμελιώσουν τη βάση για είσπραξη φόρων και για το λόγο αυτό εισηγήθηκε πως να ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος με αυτόν που ακολουθείται όταν ένα στοιχείο φθάνει στο ΣΔΟΕ από ανώνυμη πηγή.

Ο κ. Μπάνος πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να συσταθούν για την αξιοποίηση της λίστας ειδικά κλιμάκια για τον έλεγχο των καταθετών και εκεί έληξε η σύσκεψη.

Ο κ. Μπάνος υποστήριξε ότι τα στοιχεία της λίστας έπρεπε να ελεγχθούν, όπως συνήθως ελέγχει το ΣΔΟΕ κάθε πληροφορία που δέχεται.

Πρόεδρος: Μετά τη σύσκεψη ακούσατε κάτι για τη λίστα;

Μάρτυρας: Τον ρώτησα αργότερα, περί τον Μάιο, και μου είπε ότι θα τα έστελνε στο ΣΔΟΕ κι έμεινα με την πεποίθηση ότι ο έλεγχος γινόταν, αυτός που θα μπορούσε να γίνει.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο έλεγχος αυτός έγινε έστω μέχρι σήμερα;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω, αλλά αντιλαμβάνομαι πως μπορεί οι έλεγχοι να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Αυτό οφείλεται σε πολλές αιτίες. Επί Παπακωνσταντίνου πάντως έγινε ρύθμιση, καταλυτική, για τη φοροδιαφυγή που μετέφερε το βάρος της απόδειξης στους καταθέτες και όχι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς

Ο Φαλτσάνι ισχυρίζεται πως έχει στοιχεία για τη λίστα 

«Έλληνες ελάτε να σας δείξω τι έχει γίνει με τη λίστα και ποιοι είναι οι φοροφυγάδες», λέει ο Ερβέ Φαλτσάνι στο zougla.grΠριν από λίγες ημέρες, ο πληροφοριοδότης της λίστας Λαγκάρτν, Ερβέ Φαλτσάνι, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πληροφορίες τις οποίες έσωσε στις γαλλικές Αρχές.

Όπως ισχυρίστηκε, η Ελλάδα δεν έχει την πραγματική λίστα. Διευκρινίζει πως υπάρχουν περισσότερα στοιχεία και δεδομένα, τα οποία δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, παρόλο που – όπως λέει- έχει εκφράσει τη θέλησή του να συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές.

Ο πρώην εργαζόμενος της HSBC, o οποίος καταζητείται από την interpol και κρύβεται μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, υποστήριξε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα με τη λίστα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον, πάντως, έχει το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά έκανε έκκληση προς τις ελληνικές Αρχές, για να συνεργαστεί μαζί τους, προκειμένου να τους δείξει τους Έλληνες μεγαλοφοροφυγάδες.

Δείτε ΕΔΩ τη συνέντευξη Φαλτσάνι στο zougla.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φαλτσάνι: Θέλω να συνεργαστώ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: