Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωσε:

Ο κος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ αναφέρθηκε στον νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συνοψίζοντας τα προσόντα του νέου υπουργού και μίλησε για «μεράκι και κέφι» στη δημιουργία του νέου υπουργείου. Την ίδια στιγμή, ο πολύ-διαφημισμένος νόμος 4662/2020, περί αναδιάρθρωσης του ΠΣ και της ΠΠ, είναι αδρανής με ΠΝΠ, που εκδόθηκε ενάμιση μήνα μετά την ψήφισή του και η αντιπυρική προστασία εφαρμόζεται με νομοθεσία από το 2003 (Ξενοκράτης). Δυστυχώς, για την κυβέρνηση η σύγχρονη και αποτελεσματική Πολιτική Προστασία δεν εξασφαλίζεται με την δημιουργία υπουργείου και αλλαγές προσώπων, χρειάζεται σαφής αλλαγή πολιτικών. Δεν γίνεται με πολιτική εντυπώσεων και εντυπωσιακούς τίτλους του Υπουργείου συμπληρώνοντας τον όρο Κλιματική Κρίση και με ταυτόχρονη, εσπευσμένη και πρόχειρη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΥΠΕΝ. Πρέπει να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι η αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και απαιτεί Ολιστικές πολιτικές, όχι αποσπασματικές…

Δεν γίνεται με μεταφορά του Πυροσβεστικού σώματος από το υπουργείο ΠΡΟΠΟ στο νέο υπουργείο και ένταση της «στρατικοποίησης». Υπενθυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι η Πολιτική Προστασία είναι ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ και όχι στρατιωτικός θεσμός.

Οι δασικές πυρκαγιές, που και σε παγκόσμιο επίπεδο οξύνονται σε σφοδρότητα και συχνότητα και λόγω Κλιματικής Αλλαγής, απαιτούν νέα εργαλεία αντιμετώπισης, βάσει σύγχρονων επιστημονικών προτάσεων, αλλά κύρια πολιτικές και σχεδιασμούς πρόληψης, επιχειρησιακής ετοιμότητας και πλήρους συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων. Η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ή άλλων κινδύνων-κρίσεων χρειάζεται σχεδιασμό, εφαρμοστικά διατάγματα και κυρίως αλλαγή αντίληψης και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια, για να καλυφθεί η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, καθώς είχαμε περίπου 1,3 εκ στρέμματα καμένης γης.

Αυτό σημαίνει παρεμβάσεις και εκτεταμένες αλλαγές σε οργάνωση, διαδικασίες και συστήματα, χρησιμοποίηση μοντέλων επιχειρησιακής προσομοίωσης, εκπαίδευση μόνιμου και εποχικού προσωπικού, καλύτερος συντονισμός της Διοίκησης και των εμπλεκόμενων φορέων, χρήση νέων τεχνολογιών. Ακόμα χρειάζεται διαρκής ενημέρωση για τις πολιτικές και επιστημονικές εξελίξεις, λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα, τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις των αρμόδιων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας (π.χ. Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ.α.), καθώς και της πανεπιστημιακής κοινότητας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγκαιρα, έχει καταθέσει σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας με επιτελικό ρόλο, που αναλαμβάνει τη δράση του Εθνικού Συστήματος σε όλες τις φάσεις του κύκλου διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.