Την ανάγκη διαμόρφωσης «μιας ενιαίας ευρωπαϊκής νομοθεσίας με αυστηρές ποινές για τους δράστες και κυρώσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες που φιλοξενούν ρητορική μίσους και εκφοβιστικό υλικό», υπογραμμίζει σε δήλωσή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.  

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα φαινόμενο με τρομακτικές διαστάσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αφού σύμφωνα με έρευνες περισσότεροι από τους μισούς νέους στην ΕΕ βιώνουν πραγματικές καταστάσεις σκληρής βίας στον κυβερνοχώρο και εμφανίζουν διπλάσιες πιθανότητες να αυτοτραυματιστούν και να παρουσιάσουν αυτοκτονική συμπεριφορά».  

Στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ, η κ. Βόζεμπεργκ ζητά από την ΕΕ «να προχωρήσει άμεσα στην πανευρωπαϊκή αναγνώριση του λεγόμενου cyberbullying ως ποινικού αδικήματος και στη λήψη αυστηρών μέτρων πρόληψης και προστασίας των θυμάτων, διότι οι αποσπασματικές κυρώσεις δεν αρκούν και δεν τιμούν την Ευρωπαϊκή Ένωση που διαθέτει τη δύναμη να δώσει μια ισχυρή και αποφασιστική απάντηση».

«Τα βήματα που έχουν γίνει σε νομοθετικό επίπεδο αφορούν σε ορισμένα μόνο κράτη μέλη και δεν αρκούν, όπως δεν αρκούν και οι αποσπασματικές κυρώσεις», σημειώνει, σε άλλο σημείο της δήλωσή της, τονίζοντας ότι «είναι κατεπείγουσα η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής νομοθεσίας με αυστηρές ποινές για τους δράστες και κυρώσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες που φιλοξενούν ρητορική μίσους, παρενοχλητικό ή εκφοβιστικό υλικό, απειλές, εξυβρίσεις και δημοσιοποίηση ευαίσθητου περιεχομένου των χρηστών».

«Χωρίς την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού σε όλη την ΕΕ η απάντησή μας θα είναι αδύναμη», τονίζει και, καταλήγοντας, προσθέτει: «Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου λαμβάνει χώρα ο εκφοβισμός, είναι ισχυρές. Μόνο μια πανευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να αποδείξει ότι η αποφασιστικότητα της ΕΕ είναι ισχυρότερη. Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε το διαδικτυακό εκφοβισμό ως ποινικό αδίκημα και να λάβουμε αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας».