«Η σημερινή πλειοψηφία οδηγεί σε μια συνταγματοποίηση του νεοσυντηρητισμού», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τη διαδικασία της αναθεώρησης χωρίς τακτικισμούς και ενώ γνώριζε ότι θα μπορούσε να προκύψει μια άλλη πλειοψηφία. Επισήμανε δε ότι δεν είναι αντιληπτές εμμονές στο ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας και της εμμονής να μην συμπεριληφθεί ερμηνευτική διάταξη σε σχέση με τη δωροληψία και τα υπουργικά καθήκοντα.

«Είμαστε υπερήφανοι, ως ΣΥΡΙΖΑ, που χωρίς τακτικίστικη λογική, προχωρήσαμε πέρυσι στη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, και αφού είχε προηγηθεί ευρύτατη διαβούλευση, έχοντας υπόψη μας ότι θα μπορούσε να προκύψει ύστερα μια άλλη πλειοψηφία, η οποία είχε τη δικιά της λογική, σε σχέση με το Σύνταγμα», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης παρατήρησε ότι οι θέσεις της πλειοψηφίας σήμερα έχουν μετακινηθεί σε καίρια ζητήματα, σε σχέση με το 2014 ενώ σε σχέση με το ζήτημα της κατεύθυνσης των συνταγματικών διατάξεων είπε ότι «βεβαίως αυτή η Βουλή, εφόσον έχει υπάρξει η λαϊκή ψήφος, έχει δικαίωμα να αρνηθεί και να μην υπερψηφίσει μια διάταξη η οποία με την κατεύθυνσή της έχει συνομολογηθεί. Είναι όμως παράδοξο, στην προτείνουσα Βουλή όλοι να τα ψηφίζουν όλα και ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, να επιχειρείται να συνταγματοποιηθεί η εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, από αυτή που είχε ψηφιστεί την προηγούμενη φορά».

«Βεβαίως αποφεύχθηκαν κάποιες ακραίες προσπάθειες συνταγματοποίησης του νεοφιλελευθερισμού. Πλην όμως η σημερινή πλειοψηφία οδηγεί σε μια συνταγματοποίηση του νεοσυντηρητισμού, αρκετά πέραν τω αναγκών που έχει η χώρα, μετά μάλιστα από μια πολυετή κρίση, και καθώς μάλιστα βιώνουμε την κρίση σε ευρωπαϊκή κλίμακα», είπε ο Νίκος Βούτσης και χαρακτήρισε μνημείο συντήρησης την εμμονή στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις η φιλολογία που ήδη εξελίσσεται για το ότι είναι δυνατό, με 151 ή και με λιγότερες ψήφους να επιλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας». «Πως έφτασε η ΝΔ σε αυτή τη θέση ενώ υπήρχε ευρύτατη συμφωνία για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής; Πως φτάσαμε να θεωρείται ότι αυτονόητο, δημοκρατικό, η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται μέσα από μια στενή κομματική επιλογή, πραγματικά δημιουργεί μεγάλο ερωτηματικά», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο προχωρά η Αναθεώρηση του Συντάγματος. «Είναι σαφές ότι η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος δεν γίνεται μέσα σε μια ουδέτερη ιστορικά περίοδο», είπε ότι «γίνεται μετά από μια κρίση, μετά από μια φάση που λειτούργησε ακόμη και στο όριο ενός μνημονιακού παρασυντάγματος. Υπήρξαν δε κοινωνικά και θεσμικά ατοπήματα στη βάση των μνημονιακών και άλλων δεσμεύσεων. Επίσης, είναι μια συζήτηση που γίνεται μέσα σε μια γενικότερη ευρωπαϊκή συζήτηση γι΄αυτό που αποκαλείται φάση μεταδημοκρατίας, η οποία βάζει θέμα αποκατάστασης σε μεγάλο βαθμό βασικών αξιών της δημοκρατίας».