Στον οδικό χάρτη των επομένων ημερών για τη Βουλή των Ελλήνων αναφέρθηκε σήμερα με δηλώσεις του από τα Χανιά, όπου βρέθηκε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Σώματος Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Ν. Βούτσης δήλωσε.

«Τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια του προϋπολογισμού που θα ολοκληρωθεί στις 18 του μήνα. Ενδιάμεσα όπως είδατε έρχονται μια σειρά από νομοθετήματα που αφορούν σε εξαγγελίες οικονομικού χαρακτήρα, διευκολύνσεις, ελαφρύνσεις, εξορθολογισμό πραγμάτων, τα οποία μέσα στην κρίση υπό το βάρος των μνημονικών δεσμεύσεων είχαν επιφέρει εξαιρετικά βαριές κοινωνικές επιπτώσεις. Γίνεται μια τέτοια προσπάθεια. Πιστεύω στη συζήτηση του προϋπολογισμού πλέον θα έχει ολοκληρωθεί όλο αυτό το πακέτο για να ξέρουμε μέσα στο 2019 πως θα πορευτούμε. Σε σχέση με τις συντάξεις, σε σχέση με τα φορολογικά, σε σχέση με τα δημοσιονομικά σε σχέση με τα κοινωνικά ζητήματα. Σε όλα αυτά επί πέντε ημέρες σε εθνική ακρόαση θα είναι δυνατόν όλοι, να αποτιμήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και υπάρχουν, δυνατότητες μέσα στο 2019» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Βούτσης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στις εργασίες της 4ης Συνόδου της Βουλής κάνοντας λόγω για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο.

«Η Βουλή από την πλευρά της έχει την 4η Σύνοδο αυτής της περιόδου της 17ης. Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή φθάνει μέχρι την 4η Σύνοδο μέσα στον 21ο αιώνα. Για διάφορους λόγους δεν ολοκλήρωναν ποτέ την τετραετή θητεία. Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύνοδος όπου θα έλθει και η συμφωνία των Πρεσπών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019» είπε ο κ. Βούτσης για να προσθέσει «θα έχουμε και άλλα ζητήματα όπως το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων στο οποίο αναφέρθηκα ιδιαίτερα και στη Βιάννο όταν είχα έλθει εδώ και βεβαίως είναι η συνταγματική αναθεώρηση η οποία έχει ξεκινήσει. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο το οποίο κατά το σύνταγμα και κατά τον κανονισμό της Βουλής πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενδεχομένως να πάρει μέχρι και το τέλος Μαρτίου δηλαδή πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής «στη συνταγματική αναθεώρηση συμπυκνώνονται όλα τα ζητήματα που αφορούν την εμπειρία της χώρας μέσα σε αυτή την δεκαετία σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα δώσει το έδαφος για να αναπτυχθούν και οι προτάσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων για το μέλλον της χώρας, για να είμαστε ειλικρινείς».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «με αφορμή και τις ευρωεκλογές και την προεκλογική περίοδο τα ζητήματα που αφορούν στα προγράμματα, τα προοδευτικά, τα συντηρητικά, τα εθνοκεντρικά, τα ευρωπαΐστικά και τα αντίστοιχα κόμματα τα Ευρωπαϊκά θα ξεδιπλωθούν. Ιδιαίτερα στη χώρα μας θα ξεδιπλωθούν και με το θεμέλιο της εμπειρίας από την οκταετή κατάσταση» επισημαίνοντας πως «έχουμε μπει σε μια καινούργια φάση αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις από τις οποίες συν τον χρόνο θα απαλλαγούμε. Άρα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτή η σύνοδος της Βουλής και κεντρικά και σιγά – σιγά θα μεταλαμπαδεύεται και στην Περιφέρεια η συζήτηση για όλα αυτά τα ζητήματα».

«Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα νέα παιδιά ως εισαγγελείς, ως δάσκαλοι, ούτε να καταγγείλουμε ή να αφορίσουμε. Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο μυαλά και στις αξίες της νέας γενιάς»

Ο Πρόεδρος της Βουλής κληθείς να σχολιάσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε σχολεία της χώρας για το μακεδονικό ζήτημα δήλωσε πως οι μαθητές, όπως και η κάθε γενιά στην περίοδο της νιότης «έχουν την εμπειρία και την ωριμότητα να ξεχωρίσουν απόψεις να ξεχωρίσουν οράματα, αξίες, να ξεχωρίσουν αυτά με τα οποία θα πορευτούν στη ζωή τους και είμαι σίγουρος ότι αν αφεθούν απερίσπαστοι να έλθουν αντιμέτωποι με τα τρέχοντα ζητήματα τα κοινωνικά, τα πολιτικά, τα θεωρητικά, τα εθνικά ζητήματα, θα δώσουν οι ίδιοι πλειοψηφικά και όχι μόνο, με μεγάλες πλειοψηφικές καταστάσεις μια σωστή διέξοδο. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε προς τα νέα παιδιά είτε ως εισαγγελείς, είτε ως δάσκαλοι. Οι δάσκαλοι είναι εκεί, οι καθηγητές είναι εκεί, έχουν τον ρόλο τους.

Εμείς έχουμε τον δικό μας ρόλο που είναι ένας ρόλος και διαπαιδαγωγικός για την κοινωνία και την πολιτεία και υπερβαίνει σαφώς το καθήκον να πούμε κάτι για να κάνουν τα παιδιά. Ούτε πρέπει να καταγγείλουμε, ή να αφορίσουμε. Κάθε πολιτική δύναμη έχει κάνει τις επισημάνσεις της είναι σαφείς και επαναλαμβάνω ότι έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο μυαλά, στην εμπειρία και στις αξίες της νέας γενιάς» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ