«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ενισχύουν τις υποψίες, που από τις 2 Φεβρουαρίου είχα διατυπώσει περί ανταλλάγματος», δήλωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών και πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

Η κ. Βούλτεψη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για την προοπτική συμφωνίας στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ανέφερε: «Όσοι γνωρίζουν το θέμα γνωρίζουν ότι λύση η οποία να εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα δεν υπάρχει, διότι οι Σκοπιανοί δεν μπορούν να απαρνηθούν τα τρία βασικά: Εθνότητα, ταυτότητα, γλώσσα και προφανώς, αν δεν ικανοποιηθούν όλα αυτά που ζητούν, δεν προχωρούν», είπε η κ. Βούλτεψη, παρατηρώντας ότι «έχουμε τις τελευταίες μέρες σιβυλλικές ανακοινώσεις από την πλευρά των Σκοπίων, περί παράλληλης ενίσχυσης της αξιοπρέπειας και ταυτότητας της Μακεδονίας, όπως αυτοί το εννοούν, δηλαδή με γλώσσα και έθνος και παράλληλα δηλώνουν ότι είναι προσηλωμένοι και στρατηγικό στόχο για είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτά τα δύο», συνέχισε η βουλευτής, «είναι αντίθετα όσον αφορά στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, δηλαδή έχουμε να κάνουμε με έναν γόρδιο δεσμό, τον οποίο οι Σκοπιανοί δεν μπορούν να λύσουν και οφείλει η κυβέρνηση να τον κόψει […] το ζήτημα είναι -και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι- ότι από την ώρα που οι Σκοπιανοί θα παραδεχθούν ότι δεν είναι Μακεδόνες, ότι δεν υπάρχει μακεδονικό Έθνος, δεν υπάρχει μακεδονική Ταυτότητα, δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, τότε τι τους χρειάζεται η Μακεδονία; Είναι πραγματικά γόρδιος δεσμός».

Η κ. Βούλτεψη εξέφρασε την άποψη πως «προφανώς υπάρχει κάποια μυστική συνεννόηση γύρω από αυτό το ζήτημα, προφανώς είχαν δοθεί κάποια ανταλλάγματα από πλευράς δανειστών, δηλαδή είχαν υποσχεθεί στην κυβέρνηση ότι εάν προχωρήσουν σε λύση του Σκοπιανού ζητήματος, τότε θα έχουν κάποια ελάφρυνση στο χρέος, κάποιες καλύτερες προϋποθέσεις».

Κληθείσα να σχολιάσει το «πάγωμα» από την Τουρκία της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες η αν. τομεάρχης της ΝΔ σημείωσε: «Η συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας λειτουργούσε πολύ αναιμικά, διότι υποτίθεται ότι είχε αντικατασταθεί από την Κοινή Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας». Όμως, διευκρίνισε, “δεν εφαρμόζεται ούτε η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, η οποία προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα, που δεν γίνονται, προβλέπει επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών και προβλέπει ότι για κάθε Σύρο που θα επιστρέφει στην Τουρκία ένας άλλος Σύρος να πηγαίνει στην ΕΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι συμφωνίες δυστυχώς δεν εφαρμόζονται και αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα. Υπάρχει μία σταθερή ροή, τα βόρεια σύνορά μας είναι κλειστά εδώ και πάνω από δυο χρόνια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν καταστραφεί […] Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να δει τι θα κάνει πάνω σε αυτό το ζήτημα, διότι οι Ευρωπαίοι πρέπει με κάποιον τρόπο να επιβάλουν την εφαρμογή των συμφωνιών τους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη μεταμνημονιακή περίοδο στην Ελλάδα και τη στάση του ΔΝΤ η κ. Βούλτεψη παρατήρησε: «Το ΔΝΤ φεύγει, αλλά μένει, διότι θα παραμείνει όπως λέει το Βερολίνο το Post-Program Monitoring, που είναι μία πολύ αυστηρή εποπτεία, στην οποία θα συμμετέχει το ΔΝΤ χωρίς χρήματα. Για παράδειγμα, μία πρόωρη εξόφληση των χρεών προς το ΔΝΤ θα οδηγούσε προς μία χαλαρότερη επιτήρηση, όπως έγινε με την Ισπανία και τη Πορτογαλία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξοφλήσει και το Βερολίνο αρνείται εξόφληση των χρεών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό σταθερότητας ESM».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης