«Τα οπλικά συστήματα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος μέσων, διαδικασιών και επιχειρησιακής σχεδίασης» και η προσωρινή απουσία της πυροβολαρχίας Patriot PAC-3 που διέθεσε η Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία «δεν διαταράσσει την αμυντική ικανότητα και αποτελεσματικότητα» της χώρας μας.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Αποστολή μίας πυροβολαρχίας Patriot PAC-3 στη Σαουδική Αραβία».
«Έχει ληφθεί μέριμνα» συμπλήρωσε ο υπουργός «για την ασφαλή εγκατάσταση και διαμονή του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή, ενώ για τα οικονομικά θέματα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τον καθορισμό αποζημίωσης του προσωπικού που θα συμμετάσχει στη συγκεκριμένη αποστολή».
«Η διάθεση μίας συστοιχίας πυραύλων Ρatriot στη Σαουδική Αραβία αφενός θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στη xώρα μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου θα αυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας παρέχοντας εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες στο προσωπικό, οι οποίες θα προκύψουν από τη δράση και τη συνεργασία σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον αεράμυνας, βελτιώνοντας τελικά το επαγγελματικό του επίπεδο» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Απόκτηση επιπλέον οχημάτων Μ-1117
Εξάλλου, ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα «Απόκτηση επιπλέον οχημάτων Μ-1117 για τον Ελληνικό Στρατό», ανέφερε ότι έχει εγκριθεί «η προμήθεια μέχρι 1.200 τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνώρισης Μ-1117 μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες υπηρεσιακές απαιτήσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού».
Ο χρόνος άφιξης των συγκεκριμένων μέσων στην Ελλάδα «δεν δύναται να καθοριστεί επακριβώς την παρούσα χρονική περίοδο, όμως εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός του 2021» κατέληξε, στην απάντησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.