Στο σκέλος της πρωτοφανoύς ενδοδικαστικής διένεξης για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis, εισέρχεται η έρευνα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα Νικόλαου Μανιαδάκη, η επιτροπή καλεί την ερχόμενη Τρίτη τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή.

O Iωάννης Αγγελής, ο οποίος παραιτήθηκε από εποπτεύων στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2019, έχει καταγγείλει παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν» και βιασύνη στην απαγγελία κατηγοριών σε πολιτικά πρόσωπα. Έχει πει ότι τα στοιχεία που ήθελαν να δώσουν Αμερικανοί, κατά συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου στη Βιέννη, έπρεπε να δοθούν μόνο μέσω δικαστικής συνδρομής. Επίσης έχει διατυπώσει κρίσεις και για την ποιότητα των στοιχείων που είχαν συλλεγεί από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για τον τρόπο λήψης καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες και για σφάλματα ανακριτικής τακτικής.

Σήμερα ολοκληρώθηκε η εξέταση του Νικόλαου Μανιαδάκη από την ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής. Για 3η φορά ο κ. Μανιαδάκης κατονόμασε τους προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», δηλώνοντας βεβαιότητα για το πραγματικό τους πρόσωπο διότι συνέπεσε μαζί τους στη ΓΑΔΑ και την Εισαγγελία. Επίσης και για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες είπε πως δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας. Επανέλαβε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη η οποία τον ενημέρωσε, για τις επαπειλούμενες σε βάρος του ποινές, αν δεν παραδεχόταν παράνομες πράξεις κατά πολιτικών προσώπων. O Νικόλαος Μανιαδάκης ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι υπήρξε «σκηνοθέτης» στο σκηνικό που στήθηκε με τους προστατευόμενους μάρτυρες και φέρεται να είπε ότι κατά την εκτίμησή του «υπήρξε συντονιστής». Φέρεται επίσης να είπε ότι ο δικηγόρος κ. Σαράκης είχε σχέση με την ελληνική δικαιοσύνη. Επίσης, μετά από ερώτηση που του απηύθυνε μέλος της Επιτροπής, είπε ότι κατά διαβολική σύμπτωση διαμένει στην ίδια γειτονιά με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά δεν έχουν μιλήσει ποτέ.

Μετά το πέρας της εξέτασης του Ν. Μανιαδάκη, πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούσαν όσα είπε στην επιτροπή:

«Παρά την καθοδήγηση και την προστασία που του πρόσφεραν, επί ένα τριήμερο τα μέλη της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, ο κ. Μανιαδάκης αναγκάστηκε τελικά, την τελευταία μέρα και μετά από επίμονες ερωτήσεις, να παραδεχτεί, σύμφωνα με τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι «οι εισαγγελείς ό,τι έκαναν στη διάρκεια των καταθέσεών του, το έκαναν στην προσπάθειά τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο Νovartis».

«Στο πλαίσιο της δουλειάς τους ενήργησαν οι άνθρωποι», όπως χαρακτηριστικά φέρεται να δήλωσε ο κ. Μανιαδάκης.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποκάλυψε ότι συνεργάστηκε στενά με ‘Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, όταν ήταν υπουργοί Υγείας και για το λόγο αυτό είχε συχνές συναντήσεις με τον τότε σύμβουλο και νυν εισηγητή της πλειοψηφίας στην προανακριτική κ. Αθανάσιο Πλεύρη.

Σύμφωνα με το μάρτυρα οι συναντήσεις αυτές γίνονταν για να παρθούν αποφάσεις σχετικές με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Ως νέος Διαματάρης παραδέχθηκε ότι ουδέποτε ήταν καθηγητής στην Οξφόρδη, όπως ισχυριζόταν τόσα χρόνια.

Επιπλέον, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στα μέλη της επιτροπής το γεγονός ότι όταν ρωτήθηκε αν αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναφέρει σε ισχύ τις καταθέσεις που έδωσε ως προστατευόμενος μάρτυρας, με το όνομα «Αναστασίου» ή αν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπαχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου κατηγορούμενου, εκείνος απάντησε «με αιφνιδιάζετε, δεν το έχω σκεφτεί, δεν το αποκλείω, επειδή είμαι κατηγορούμενος δε θέλω να απαντήσω».

Μήπως με αυτή την απάντηση στέλνει μήνυμα με αποδέκτες την πλειοψηφία της Βουλής και την κυβέρνηση;», σχολιάζουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ