«Είμαστε πάντα Έλληνες. Είτε ζούμε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Πάντα όποτε χρειαστεί η πατρίδα, στεκόμαστε δίπλα της. Μια άλλη Ελλάδα 7, 5 εκατ. είναι Έλληνες της Διασποράς. Πάντα, όποτε χρειαστεί η πατρίδα είμαστε δίπλα της. Το παράλογο είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε ξένοι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στο εξωτερικό είμαστε Έλληνες». Αυτό ήταν το ομόθυμο παράπονο των Ελλήνων της ομογένειας που εκφράστηκε μέσα από τους εκπροσώπους τους, στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Εκεί είχαν κληθεί όλοι οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που εκπροσωπούν τους απόδημους, για να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομόθυμο και επιτακτικό ήταν και το αίτημα τους να αρθούν τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ζητώντας: Ίση μεταχείριση όλων των Ελλήνων της Διασποράς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο όπου διαμένουν, θέσπιση επιστολικής ψήφου και αναλογική εκπροσώπηση της ομογένειας στα ψηφοδέλτια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε σύντομη παρέμβαση του, διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι θα καταβληθεί από όλους κάθε προσπάθεια διαλόγου για να εξευρεθεί συναινετική λύση που θα αίρει τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων της Διασποράς, ώστε το δικαίωμα ψήφου τους να είναι ισότιμο με όλων των άλλων Ελλήνων. Ο κ. Βορίδης, χαρακτήρισε «συγκλονιστική την παρουσία και τη συμμετοχή των απανταχού Ελλήνων σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία», τονίζοντας ότι «θυμίζει την οικουμενικότητα του Ελληνισμού, τη διατήρηση της εθνικής κοινότητας, την ενίσχυση των δεσμών και τη συνοχή τους».

«Ήταν αναντίρρητα ομόφωνη η στάση σας και ήταν σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα σας. Συμφωνήσατε όλοι ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί και να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος. Κρατώ σαν παρακαταθήκη προβληματισμού, τη λέξη φόβος. Είπατε μην φοβάστε την ψήφο των αποδήμων. Ταυτόχρονα, με πληγώνει η λέξη, μην μας μεταχειρίζεστε ως πολίτες δεύτερης διαλογής. Κρατούμε και τις δύο αυτές παραινέσεις σας και θέλω να ελπίζω, και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό, ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνθέσουμε απόψεις και προτάσεις πάνω σε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση. Να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που είναι υπερβολικοί, και το δικαίωμα ψήφου σας να είναι ισότιμο με όλων των άλλων Ελλήνων. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε αυτή την κατεύθυνση, μέσω του διαλόγου και της συναίνεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Από την πλευρά τους, οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που μίλησαν τόνισαν μεταξύ άλλων:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Kοινότητας Μελβούρνης

«Το νομοσχέδιο αποκλείει την πλειοψηφία των αποδήμων να ψηφίζουν και δεν τους διευκολύνει στην εκλογική διαδικασία. Δημιουργεί δύο κατηγορίες πολιτών, δεν προβλέπει την επιστολική ψήφο και δημιουργεί αντιφάσεις. Ο νόμος πρέπει να αγκαλιάσει τον απόδημο ελληνισμό. Υπάρχει μια τεράστια ελληνική δύναμη στο εξωτερικό που προωθεί τα εθνικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα της Ελλάδος. Είναι απίστευτο να έχεις ΑΦΜ, να πληρώνεις φόρους αλλά να μην μπορείς να ψηφίζεις».

 

Αθανάσιος Κήπας, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας

«Το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρίζει αναγκαίων διορθώσεων. Ο πόθος των Ελλήνων του εξωτερικού για την πατρίδα είναι μεγάλος και θέλουν να προσφέρουν. Ξεκινήσαμε με όρεξη, αλλά μας κόπηκαν τα φτερά γιατί δεν θα μπορέσει ένας μεγάλος αριθμός ομογενών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πρέπει όλοι και χωρίς εξαιρέσεις, να το έχουν και κανείς δεν πρέπει να εξαιρεθεί».

 

Κώστας Καχριμανίδης, γραμματέας της Συνομοσπονδίας Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας και Βάδης Βυρτεμβέργης

«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο, αλλά πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Το μεγαλύτερο μέρος των ομογενών κρατάνε την ελληνική γλώσσα ψηλά. Αυτοί είναι που δημιουργούν λόμπι και είναι πολλαπλασιαστές ισχύος. Πρέπει να τους δίνουμε φωνή. Με τα φίλτρα που βάζει ο νόμος, ελάχιστοι θα έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Μιλάμε για διευκόλυνση τους, αλλά ουσιαστικά αφορά αυτούς που φύγανε με την κρίση. Ο νόμος είναι απλά φωτογραφικός γι’ αυτούς, ενώ η πλειονότητα των αποδήμων έφυγε τη δεκαετία του 1960. Πρέπει να αφήσουν τους ενδοιασμούς τους τα κόμματα που αντιδρούν, γιατί ελάχιστοι είναι κομματικοποιημένοι από τους Έλληνες του εξωτερικού. Έχουμε δικαίωμα ψήφου, απλά διευκολύνετε μας».

 

Ελένη Ραφαηλίδου, πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βαϊπλίνγκεν και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Βάδης – Βυρτεμβέργης

«Η αξία της προσφοράς των Ελλήνων του εξωτερικού είναι γνωστή. Είναι άλλη μια Ελλάδα. Η καρδιά τους χτυπά πάντα για την πατρίδα και σε κάθε κρίση δίνει το “παρών της”. Ο ομφάλιος λώρος τους με την πατρίδα δεν κόβεται ποτέ. Ήμασταν αισιόδοξοι στην αρχή, όμως βρεθήκαμε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί δύο ταχυτήτων ομογενείς, δεν έχει καμία λογική βάση και ίσως εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είμαστε πάντα και παντού παρόντες όταν μας χρειάζεται η πατρίδα και μόνο θετικά μπορούμε να επηρεάσουμε. Δεν ζητάμε τίποτα άλλο παρά να έχουμε το ίδιο εκλογικό δικαίωμα που έχουν οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

 

Χρήστος Γιαννούλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλαδιτών Κύπρου

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 72.000 Έλληνες είναι νέο-μετανάστες στην Κύπρο, ενώ περίπου 35.000 έχουν και τις δύο υπηκοότητες. Εμείς θεωρούμε ότι το παρόν νομοσχέδιο έπρεπε να ονομάζεται “σχέδιο επανένωσης του ελληνισμού”. Έτσι πρέπει να το δούμε και να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο που διαμένουν όσοι είναι καταγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όλοι έχουν ίσα δικαιώματα. Κάποιοι, εξαιτίας της κρίσης, αναγκάστηκαν να φύγουν. Γιατί τους ξανατιμωρούμε και τους αναγκάζουμε να αποδείξουν ότι είναι Έλληνες; Θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν και να προσμετρείται η ψήφος τους στο γενικό, συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Το αν θα εκπροσωπούνται οι ομογενείς στο επικρατείας ή με άλλο τρόπο, είναι τεχνικό θέμα που μπορεί τα κόμματα να το διευθετήσουν. Θα παλέψουμε ώστε με αυτό το νόμο να μπορεί να ψηφίζει κάθε πολίτης που είναι ή νιώθει Έλληνας».

 

Κώστας Δημητρίου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας

«Χαιρετίζουμε την απόφαση να αρθούν με νόμο οι αδικίες για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Στην ομογένεια έχει μείνει διαχρονική πικρία για τον εμπαιγμό της ως προς το εκλογικό της δικαίωμα. Μια ρύθμιση όμως με διακρίσεις, θα είναι βαθιά αντιδημοκρατική και ταξική, γιατί θα καταδικάζει τον Έλληνα του εξωτερικού σε θεατή. Αυτό θα είναι μια έκβαση φοβικού αυταρχισμού που δεν θέλει τον πολίτη ελεύθερο, αλλά δέσμιο. Ποιος φοβάται την ψήφο του Έλληνα που ψηφίζει για το συμφέρον της χώρα του από τον τόπο διαμονής του; Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας, όπως η θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές και να καταργηθούν οι απαράδεκτοι όροι που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα γι’ αυτό».

 

Σέτα Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων

«Το νομοσχέδιο αποκλείει μεγάλο αριθμό ομογενών να μπορούν να ασκήσουν το συνταγματικό εκλογικό τους δικαίωμα. Η θέση μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα, να μην υπάρχουν περιορισμοί στις εθνικές εκλογές. Η νέα πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών εκφράζει όλους τους Έλληνες εκτός Ελλάδος. Στην ελληνική Βουλή διαπιστώνουμε ότι γίνεται μια στείρα αντιπαράθεση. Δεν θέλετε να αναγνωρίσετε το δίκαιο των Ελλήνων του εξωτερικού; Ο Έλληνας που έφυγε από την Ελλάδα και ζει στο εξωτερικό, συνεχίζει να είναι Έλληνας. Πρέπει να έχει τα ίδια εκλογικά δικαιώματα. Ζητάμε να ψηφίζουμε από τον τόπο διαμονής μας χωρίς να αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε στην πατρίδα. Αυτό θα είναι μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας και όχι ενός κόμματος. Θα έχετε συμβάλει όλοι στο δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Και εμείς από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε στα ελληνικά δεδομένα. Γιατί εμείς συνεχίζουμε να είμαστε Έλληνες και κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να ψηφίζουμε για τον τόπο μας».

 

Ιωάννα Ζαχαράκη, εκπρόσωπος Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης

«Είναι πολύ σημαντική και καθοριστική για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές, η θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Δεν πρέπει η ελληνική πολιτεία να τη φοβάται γιατί η Ελλάδα θα έχει όφελος ενισχύοντας τους δεσμούς της με την ομογένεια.

Διεκδικούμε ισότιμη συμμετοχή μας ως πολίτες με ελληνική καταγωγή, να μπορούμε να συμμετέχουμε στα κοινά της πατρίδας και να εκπροσωπούμαστε από συμπατριώτες μας που ζουν εκτός Ελλάδος γιατί θα δώσει επιπλέον κίνητρο για μαζικότερη συμμετοχή. Είναι σημαντικό να γραφτούμε στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Πρέπει να καταστήσετε εφικτό το όνειρο των Ελλήνων της Διασποράς, γιατί έτσι η Ελλάδα θα έχει κοντά της τα παιδιά της».

 

Μωυσής Νικολαϊδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

«Πρέπει να εισακουστούμε. Σύμφωνα με το σύνταγμα μας, είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες και έχουμε ίσα δικαιώματα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Στο νόμο, όμως, υπάρχει ένας συνταγματικός παραλογισμός. Το έχω αυτό το δικαίωμα όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν το έχω αν είμαι στο εξωτερικό. Απαιτούμε να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, στον τόπο διαμονής τους με κάλπη, χωρίς αποκλεισμούς και να εκλέγουν αναλογικά έναν αριθμό βουλευτών αποδήμων. Να μην μεταβληθούμε σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

 

Γιώργος Αγγελόπουλος, συντονιστής Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), περιφέρεια Ωκεανίας και Άπω Ανατολής

«Η ψήφος των αποδήμων είναι ένα θέμα που ταλανίζει την ομογένεια εδώ και 10ετίες. Η συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των αποδήμων παρερμηνεύτηκε, πιθανώς για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Πόσες φορές προεκλογικά ακούσαμε απόψεις κομμάτων να συμφωνούν με τις δικές μας και πόσες φορές απογοητευτήκαμε. Η γενέτειρα μας, μας γύρισε την πλάτη. Συμφέροντα έσπρωχναν την ψήφο μας στις συμπληγάδες, ευκαιριακά. Τώρα, με το νομοσχέδιο, άνοιξε μια χαραμάδα συζήτησης για άρση των περιορισμών και ελπίζουμε να μην τεθούν εμπόδια, να μην μεταφέρει ο ένας στον άλλο τις ευθύνες και να μην υπάρξει συναίνεση. Σήμερα η πατρίδα αντιμετωπίζει τόσα γεγονότα και χρειάζεται ο ένας τον άλλο. Δεν μπορεί να απορρίπτεται χωρίς βάσιμες δικαιολογίες η επιστολική ψήφος, να αποκλείονται να ψηφίζουν όσοι κατοικούν μακριά από εκλογικά τμήματα. Ζητάμε να έχουμε διακριτή αναλογική εκπροσώπηση, να εξασφαλίζεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση. Κάντε μια υπέρβαση όλοι και μην αναζητάτε προφάσεις. Οι ομογενείς έχουμε κοινή γραμμή όλοι και έτσι πρέπει να το δούνε και οι Έλληνες βουλευτές. Είναι υποχρέωση τους να προχωρήσουμε στην κατάργηση των περιορισμών».

 

Δημήτρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας των Βρυξελλών

«Το 80% των Ελλήνων εκτός Ελλάδος δεν έχουν ακόμα δικαίωμα ψήφου. Με το νομοσχέδιο έτσι όπως είναι, θα υπάρξουν πάλι δυσκολίες για τον απόδημο Έλληνα.

Εμείς, όπως και εσείς, είμαστε Έλληνες και δεν είμαστε β’ κατηγόριας πολίτες. Πάντα θα αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα μας. Δεν διεκδικούμε να πάρουμε τις θέσεις σας στα κόμματα».

 

Βασίλης Ματαράγκας, πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου

«Οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας ξεπερνούν τα 7,5 εκατ. Και είναι πολύ λυπηρό μια άλλη Ελλάδα που βρίσκεται παντού, να μην έχει δικαίωμα ψήφου. Και μας λυπεί που δεν μπορεί να μονιάσουμε. Το ελληνικό σύνταγμα λέει ξεκάθαρα ότι ο κάθε Έλληνας δικαιούται να ψηφίσει. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να είμαστε ξένοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στο εξωτερικό Έλληνες. Όλοι πρέπει να έχουμε το δικαίωμα ψήφου όπου και να βρισκόμαστε, γιατί όλοι μας αγαπάμε την πατρίδα μας και όλοι θέλουμε το καλύτερο. Εμείς, το έχουμε δείξει εμπράκτως πολλές φορές όταν χρειάστηκε και δεν σταματάμε ποτέ να στηρίζουμε την πατρίδα με κάθε τρόπο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης