Με τους εισηγητές των κομμάτων ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τη διμερή Ελληνογαλλική Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, που υπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η οποία θα πάει προς κύρωση την ερχόμενη Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, από την Ολομέλεια.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης έκανε λόγο για «κίνηση-ματ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», που καθιστά την Ελλάδα από παρατηρητή σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων στη Μεσόγειο, ενώ τόνισε ότι η ελληνογαλλική συμφωνία είναι «μια τεράστια εθνική επιτυχία της χώρας, που κατοχυρώνει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και ενισχύει την αμυντική της θωράκιση έναντι απειλών. Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην αντιμετωπίσουν τη Συμφωνία με μικροκομματικά συμφέροντα».
«Η παρούσα συμφωνία απαγορεύει σε οποιονδήποτε αισθάνεται Έλληνας να τη δει καιροσκοπικά, κοντόφθαλμα και μικροκομματικά. Αυτή η συνεδρίαση θα έπρεπε να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, γιατί θα συζητήσουμε μια συμφωνία τεράστιας εθνικής επιτυχίας που υπογράφεται σε περίοδο κατακλυσμιαίων γεγονότων και απειλών. Δεν θριαμβολογούμε ούτε πανηγυρίζουμε ούτε ευλογούμε τα γένια μας, γιατί όλες οι κυβερνήσεις συμβάλανε στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Η κύρωση της συμφωνίας οφείλει να μας κάνει όλους εθνικά υπερήφανους, γιατί υπηρετεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο εισηγητής της Ν.Δ. στα δύο άρθρα της συμφωνίας, όπου, όπως είπε, «για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της».
«Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας πέρα και πάνω από τις υπάρχουσες δομές ΝΑΤΟ και Ε.Ε. να συνδράμουν στρατιωτικά ή μία την άλλη, σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη», επισήμανε.
«Η διμερής συμφωνία έχει καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ουσιαστικά, η συμφωνία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, οι οποίες λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.», υπογράμμισε επίσης ο κ. Λαζαρίδης. Και κατέληξε: «Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία η οποία επισφραγίζει τη στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή και ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας».