Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής οι τέσσερις συμβάσεις που αφορούν στην διεξαγωγή ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο, καθώς και η τροποποίηση της σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος.
Αντιπαράθεση προκλήθηκε στην Επιτροπή ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τις τρεις πρώτες συμβάσεις. Ο υπουργός κάλεσε σε υψηλούς τόνους τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τις συμβάσεις, για τις οι οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι εκποιούν τον υποθαλάσσιο και υπεδάφιο πλούτο με διαδικασίες fast track.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος εκτίμησε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα κερδίσει 15–18 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια, καθώς όλα τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα κατευθυνθούν σ’ αυτό.
«Θεωρούμε ότι ασκήσαμε ύψιστο πατριωτικό καθήκον», τόνισε ο Γ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι «με τις συμβάσεις αυτές ασκήσαμε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δημόσια και διεθνώς».
Οι συμβάσεις είναι προϊόν εξωθεσμικών επιτροπών και δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του λαού, υποστήριξε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος. Κάλεσε δε τον υπουργό να σταματήσει τον διαγωνισμό για τις νέες παραχωρήσεις, καθώς εκχωρούνται με ετεροβαρή μονομέρεια, τα μεσο- μακροπρόθεσμα οφέλη του Δημοσίου από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ιδιώτες μισθωτές.
Ο κ. Αλεξόπουλος πρότεινε να αξιολογηθούν πρώτα τα αποτελέσματα των τριών παραχωρήσεων που συζητά η Βουλή και μετά να γίνουν νέες παραχωρήσεις.
Υπέρ της κύρωσης των συμβάσεων τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας σημειώνοντας ότι έρχονται σε μία περίοδο που η Ελλάδα οδεύει στη μετά μνημονίου εποχή.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάχθηκαν για την στάση τους, με την εισηγητή τους Ραχήλ Μακρή να τονίζει ότι οι συμβάσεις αυτές είναι υπέρ των εργολάβων και ότι το κράτος δεν θα μπορεί να ασκεί εποπτικό ρόλο καθώς οι σχετικές επιτροπές θα έχουν τρία μέλη από το δημόσιο και τρία από τον εργολάβο.
Και η εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη προειδοποίησε ότι δεν θα ασκείται έλεγχος, ενώ υπογράμμισε ότι το μίσθωμα, όπως προκύπτει από την διεθνή πρακτική, είναι χαμηλό.
Αποικιοκρατικές χαρακτήρισε τις συμβάσεις ο Εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης.
Για «παράδοση της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε μια χούφτα πολυεθνικών» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Γιώργος Κασαπίδης είπε ότι είναι χαμηλή η φορολόγηση που επιβάλλεται.