Με σειρά αιχμηρών δηλώσεων, δύο πρώην πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν στη σκανδαλώδη υπόθεση της Siemens, αντιδρούν στην κίνηση «ματ» της Εξεταστικής Επιτροπής να ζητήσει το οικιοθελές άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους.
Οι πρώτες αντιδράσεις, οι οποίες κατά πολλούς προκαλούν ερωτήματα -καθώς η ίδια η Επιτροπή έχει διαμηνύσει ότι η εμπλοκή των ονομάτων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και ενοχή- προέρχονται από δύο πρώην πολιτικά στελέχη, των οποίων τα υπουργεία επί των ημερών τους είχαν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τη Siemens.
Οι πρώην υπουργοί, Χρήστος Βερελής και Γιώργος Βουλγαράκης, είναι οι πρώτοι που αντέδρασαν παρότι δεν είναι οι μόνοι από τους οποίους η Εξεταστική ζητά το άνοιγμα των λογαριασμών.
Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι υπουργοί είναι οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Αναστάσιος Μαντέλης,από το ΠΑΣΟΚ και οι Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Βύρωνας Πολύδωρας, Μιχάλης Λιάπης και Γιώργος Αλογοσκούφης από τη ΝΔ.
Και οι δύο στις δηλώσεις τους αφήνουν αιχμές για επιλεκτική συμπεριφορά έως και στοχοποίησή τους, ενώ ο Χρήστος Βερελής προχωρά ένα βήμα παρακάτω, κάνοντας λόγο ακόμη και για «εσωπασοκική δίωξή του»
Βερελής
Ο Χρήστος Βερελής, στη δήλωσή του, σημειώνει εξαρχής ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να ανοίξει τους λογαριασμούς του, ενώ υπενθυμίζει ότι τα οικονομικά του είναι «ανοικτό βιβλίο» και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία είναι ανεβασμένα ως πρώτου Έλληνα πολιτικού από χρόνια στο Διαδίκτυο.
Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνει ότι «άλλα βιβλία φαίνεται να μένουν κλειστά».
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μιλά για επιλεκτική συμπεριφορά και ισορροπία των πέντε συν πέντε πρώην υπουργών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία, κατά την άποψη του, δύσκολα μπορεί να μην αποδοθεί σε πολιτική σκοπιμότητα, όταν μάλιστα «η λίστα διοχετεύθηκε ως “πρώτη δόση έναντι” και προς χρήση των Σαββατοκυριακάτικων εφημερίδων».
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «εγκαλείται» αυτός, αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής για έλεγχο σε βάθος εικοσαετίας άλλαξε κατά μαγικό τρόπο, όπως κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, και η επιλογή περιορίζεται στην περίοδο μετά το 1997.
«Περιλαμβάνονται κάποιοι και δεν περιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι, που μόνη διαφορά έχουν τον σημερινό πολιτικό τους ρόλο, ενώ δεν περιλαμβάνονται καν όσοι είχαν ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων» σημειώνει ο κ. Βερελής.
Ο πρώην υπουργός διαμαρτύρεται ότι περιλαμβάνεται στη λίστα και ο ίδιος, όταν ακόμη δεν έχει κληθεί στην επιτροπή, παρότι το ζητεί εδώ και μήνες.
Επιτίθεται δε -εμμέσως πλην σαφώς- στον εσωκομματικό του αντίπαλο στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη, ο οποίος μαζί με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβαρά, πρότεινε το οικιοθελές άνοιγμα των λογαριασμών.
Όπως αναφέρει ο κ. Βερελής, παρότι είναι γνωστό ότι ο ίδιος δεν έχει υπογράψει καμία ανάθεση, αλλά και καμία τροποποίηση σύμβασης, επιλέγεται «και μάλιστα από τον υπεύθυνο κατάρτισης της λίστας, με τον οποίο είναι επί χρόνια συνυποψήφιος» υπονοώντας τον.
«Θεωρώ τη διαχείριση που έγινε πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά διερευνητέα» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Βερελής.
Βουλγαράκης
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βουλγαράκης κάνει λόγο για «επιλεκτικό άνοιγμα λογαριασμών ορισμένων εκ των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων».
Αν η πληροφορία, αναφέρει ο κ. Βουλγαράκης, είναι αληθής, εγείρονται ερωτήματα όχι τόσο για τα ονόματα που ζητείται να ελεγχθούν, αλλά κυρίως γι’ αυτά που δεν ζητείται ο έλεγχος.
Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει ότι οι λογαριασμοί, τόσο οι δικοί του όσο και της οικογένειάς του, έχουν με δική του αίτηση και συγκατάθεση προ πολλού ανοιχθεί και ελεγχθεί από τους ελεγκτές της Τραπέζης Ελλάδος και ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας.
Πέραν αυτού, καταλήγει, ότι έχει διενεργηθεί και πλήρης έλεγχος της περιουσίας του, από την οποία προέκυψε ότι δεν είχε συμμετοχή σε υπεράκτια εταιρεία.