‘Ανω …κάτω με γεωγραφικό προσδιορισμό την Πειραιώς, χρονικό προσδιορισμό πριν και μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και για πάσα χρήση (erga omnes) είναι η Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο λόγος είναι απλός. Το «Μακεδονικό» καίει αφάνταστα και το φάντασμα συγκρότησης ενός πολιτικού σχηματισμού στα δεξιά της Κεντροδεξιάς είναι ορατό. Ας παρακολουθήσουμε με υπομονή και επιμονή τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος κ. Μητσοτάκη πριν και μετά την ογκώδη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης.

Δηλώσεις Μητσοτάκη

9 Ιανουαρίου

Για τη στάση της ΝΔ στο ονοματολογικό o ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως χαράχτηκε το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή και εκφράστηκε στο Βουκουρέστι. Τότε υπερασπιστήκαμε τα εθνικά συμφέροντα. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του. Δεν αναφέρομαι μόνο στο μία ονομασία έναντι όλων, αλλά και στις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού στελεχών των Σκοπίων».

11 Ιανουαρίου 2018


Να ενημερώσει η κυβέρνηση την αντιπολίτευση για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να «σταματήσει να επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία» ζήτησε σε δηλώσεις του, στο Λουτράκι Αριδαίας, Πέλλας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ είχε, έχει και θα έχει πάντα μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως και το 2008 ο Κώστας Καραμανλής χάραξε την εθνική γραμμή της χώρας μας, απέναντι στις διεκδικήσεις των βορείων γειτόνων μας, η ίδια γραμμή, είναι μια γραμμή η οποία και σήμερα, δεσμεύει και τη ΝΔ και πρέπει να δεσμεύει και συνολικά τη χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά το συλλαλητήριο

«H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας.

Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Γιατί άραγε η προσεκτικότερη αυτή προσέγγιση στο ζήτημα από τον κ. Μητσοτάκη και γιατί αιφνιδίως το «Βουκουρέστι» και η σύνθετη ονομασία αποσιωπούνται; Ο λόγος είναι απλός και ο γεωγραφικός προσδιορισμός του λόγου αυτού ακούει στο όνομα ‘Ραφήνα».

Ας δούμε με προσοχή τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή των τελευταίων ημερών :

Κωνσταντίνος Καραμάνλης

Ηχηρή παρέμβαση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν είχε δεσμευτεί να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

«Δεν υπάρχει συμφωνία στο Βουκουρέστι, διότι η διαπραγμάτευση τότε κατέρρευσε με ευθύνη των Σκοπίων» τόνισε μιλώντας με βουλευτές που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

«Υπάρχει μια παρανόηση με το Βουκουρέστι. Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα ονομασία με τον όρο «Μακεδονία»» τονίζει ο κ. Καραμανλής και συμπληρώνει: «Έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόρον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα, που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπίανών, που συνδέεται με την ταυτότητά τους και τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν».

«Άρα στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι, όταν δεν έχεις καταλήξει σε συμφωνία, δεν υπάρχει συμφωνία» συμπληρώνει ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση και μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα.

13 Ιανουαρίου

Για παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για το Σκοπιανό, μιλά το πρωτοσέλιδο της Real News.

Η εφημερίδα επικαλείται αναφορές του πρώην πρωθυπουργού σε συνομιλητές του αποδίδοντας στον κ. Καραμανλή τη δήλωσή: «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος» σε πρωτοσέλιδό δημοσίευμά της.

«Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό», φέρεται να τονίζει ο Κώστας Καραμανλής για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, σύμφωνα πάντα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Τι έλεγε όμως ο Κώστας Καραμανλής προ ετών και πάντως μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι:

“Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ειλικρινής”, είπε ο Καραμανλής. “Νομίζω ότι έκανα όσα μπορούσα από την πλευρά μου”. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κοινή γνώμη παλαιότερα είχε αντιταχθεί έντονα σε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος “Μακεδονία”, αλλά μετά από τις προτάσεις του Νίμιτς, η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε το “τολμηρό βήμα” της αποδοχής τους ως βάσης διαπραγμάτευσης, κάτι το οποίο προκάλεσε τεράστιο πολιτικό κόστος για τον Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία. Η υποστήριξη της Ν.Δ. στην πατρίδα του Καραμανλή, την ελληνική Μακεδονία, υποχώρησε από πάνω από 50 τοις εκατό σε 40 τοις εκατό.

»Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε ένα σύνθετο όνομα, “Νέα, Βόρεια, Ανω, οποιαδήποτε Μακεδονία”, υποστήριξε ο Καραμανλής, και πρόσθεσε ότι ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος, αλλά έως τότε η ΠΓΔΜ παρέμενε αδιάλλακτη, κάτι που ο Καραμανλής το απέδιδε εν μέρει στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Ο Καραμανλής πρόσθεσε ότι είχε πει στους ηγέτες της ΠΓΔΜ ότι όποια ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε περισσότερο, θα έπεφτε. […] Χωρίς μια λύση, είπε, “δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την είσοδο της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς”. Ως προς την πρόταση του Νίμιτς για μια λύση διπλής ονομασίας (Δημοκρατία της Μακεδονίας για εσωτερική χρήση και ένα σύνθετο όνομα για τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και διεθνή χρήση), ο Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να το αποδεχτεί, αλλά το σύνθετο όνομα θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε όλα τα διεθνή φόρα και η Ελλάδα περιμένει να χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ το σύνθετο όνομα».

Κατόπιν όλων τούτων στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς επικρατεί το απόλυτο χάος. Ο Κώστας Καραμανλής επιστρέφει στις θέσεις του θείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομονώνεται και ως εκ τούτου αλλάζει ρότα και ξεχνά το Βουκουρέστι, ο Αντώνης Σαμαράς ενθυμείται παλαιούς θριάμβους και επανέρχεται στις αρχικές θέσεις του της περιόδου 1992 – 1993 και στην γωνία αναμένει ο Πάνος Καμμένος ο οποίος πρώτος έθεσε ζήτημα Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή διεκδικώντας και με το δίκιο του την αυθεντικότητα της ερμηνείας του ιδρυτή του κόμματος.

Συνολική διάψευση Κώστα Καραμανλή

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας και μετά από όσα έχουν προηγηθεί τις τελευταίες μέρες, από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού προέκυψε μια σχεδόν συνολική διάψευση όλων όσων είχαν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα. 

Συγκεκριμένα η μόνη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή είναι αυτή περί μη ύπαρξης μακεδονικού έθνους. Στην ανακοίνωση δεν εξηγείται αν και κατά πόσο ισχύει η γραμμή του Βουκουρεστίου ή όχι, ή εάν ισχύει η γραμμή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ή όχι. Το γεγονός και μόνο ότι στην ανακοίνωση αυτή αναφέρονται στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επιτείνει τη σύγχιση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία.

Verba omnes scripta manent…