Για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε μεταξύ άλλων, το πρωί της Δευτέρας (19/2) ο υπουργός Επικράτειας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ.
Για τις δε κινητοποιήσεις των αγροτών, παρατήρησε πως είναι σημαντικό στη διαμαρτυρία των Ευρωπαίων αγροτών για αλλαγή σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής – την οποίαν επιδιώκει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – να προστεθεί και η διαμαρτυρία των Ελλήνων αγροτών.
Ενώ για τις αντιδράσεις στα πανεπιστήμια σε σχέση με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, επεσήμανε: «Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι σαφής: θα επιμείνουμε να εφαρμοσθεί ο νόμος».
Η συνέντευξη ξεκίνησε, όμως, από την ανάληψη ευθύνης για τον φάκελο-βόμβα, προς την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, με τον υπουργό Επικρατείας να υπενθυμίζει εν πρώτοις ότι είναι το τρίτο περιστατικό, μετά από εκείνα στην έδρα των ΜΑΤ και το υπουργείο Εργασίας.
«Ορισμένοι προσπαθούν ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέο κύμα τρομοκρατίας. Η απάντηση σε αυτό είναι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, η αυξημένη εγρήγορση και, φυσικά, η δουλειά της αστυνομίας», επεσήμανε, με το ταυτόχρονο σχόλιο ότι είναι «παρακινδυνευμένο να κάνω ιδεολογική ανάλυση».
Σχετικά με τα εκπαιδευτικά, τόνισε αρχικώς ότι «στη συνταγματική αναθεώρηση θα ξαναθέσουμε το Άρθρο 16 ανεξαρτήτως της νομοθετικής πρωτοβουλίας που παίρνουμε τώρα».
Ταυτοχρόνως, «η νομοθετική πρωτοβουλία δεν έχει πρόβλημα συνταγματικότητας, γιατί αφορά παραρτήματα νομίμως λειτουργούντων ήδη, πανεπιστημίων στην αλλοδαπή. Αυτό προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία είναι κείμενο υπερσυνταγματικής ισχύος. Έχουμε αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της Συνθήκης που λέει ότι το νομίμως λειτουργόν εκπαιδευτικό ίδρυμα σε άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να ιδρύει παραρτήματα».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, «ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του», ανέφερε και προσέθεσε: «Οι καταλήψεις, η παρεμπόδιση της λειτουργίας ενός δημοσίου χώρου, ενός δημοσίου κτηρίου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι παράνομη. Για να μην υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας, σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές, είπε να γίνουν οι εξετάσεις από απόσταση. Σε πολλά πανεπιστήμια αυτό έχει γίνει, σε κάποια όχι και γεννιέται θέμα για την εξεταστική περίοδο. Θέμα για τη λειτουργία των πανεπιστημίων θα υπάρξει, όταν τελειώσει η εξεταστική περίοδος».
Εξάλλου υπογράμμισε ότι, «προφανώς υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών όταν γίνεται μια παράνομη ενέργεια, όπως είναι η κατάληψη. Ομοίως υπάρχει ζήτημα πειθαρχικών ευθυνών γιατί ο κανονισμός των πανεπιστημίων ορίζει ότι οι φοιτητές, οι οποίοι παρεμποδίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων έχουν ως πειθαρχική κύρωση – η οποία πρέπει να ξεκινήσει από τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης – την οριστική απομάκρυνση από το πανεπιστήμιο. Η κύρωση φθάνει μέχρι αυτού του σημείου».
Ενώ, «εκεί που θα κρίνεται σκόπιμο θα υπάρχει και αστυνομική παρέμβαση», συμπλήρωσε.