Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», φέρεται να έχει προτείνει ο ειδικός μεσολαβητής του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, προς τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο μιας διευθέτησης του ζητήματος της ονομασίας. Ερωτηματικά υπάρχουν για το εύρος χρήσης της προτεινόμενης ονομασίας. Πηγές στο ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφεραν πως η Αθήνα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τη συγκεκριμένη πρόταση, εφόσον θα χρησιμοποιείται έναντι όλων.

Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπους, επείγεται να λυθεί το θέμα της ονομασίας μέχρι την 9η  Ιουλίου, ώστε και η ΠΓΔΜ να υπογράψει το Πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ μαζί με την Αλβανία και την Κροατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το λόγο αυτό, η Κοντολίζα Ράις ζήτησε και θα συναντηθεί με τη Ντόρα Μπακογιάννη στις 24 Ιουνίου στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την Παλαιστίνη.

Οι δύο ΥΠΕΞ θα βρεθούν πρώτη φορά τετ α τετ μετά το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι και τη ψυχρότητα που ακολούθησε.

Η Κοντολίζα Ράις συναντήθηκε στο Παρίσι με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, (12/6) όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα στα Σκόπια, η πρέσβης των ΗΠΑ, Gillian Milovanovic, δήλωσε στα ΜΜΕ της χώρας πως: «Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προτείνουν ονομασία, αλλά προτιμούν να προκύψει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο των συνομιλιών υπό τον Νίμιτς». Η πρέσβης των ΗΠΑ, κλήθηκε να σχολιασει δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία στο τραπέζι βρίσκεται η ονομασία «Νέα Μακεδονία».

Νέες επαναληπτικές εκλογές στα Σκόπια

Μόνο 114 από τους 120 βουλευτές της νέας βουλής της ΠΓΔΜ, κάθισαν το Σάββατο στα βουλευτικά τους έδρανα. Οι υπόλοιποι έξι θα  οριστικοποιηθούν, μετά από τις νέες επαναληπτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν σε δώδεκα Ε.Τ. στις 29 Ιουνίου.

Στην πρώτη συνεδρίασή της, η νέα βουλή της ΠΓΔΜ, εξέλεξε πρόεδρο του σώματος, τον  Τράικο Βελιάνοφσκι, βουλευτή του VMRO-DPMNE, με 79 ψήφους υπέρ και 19 κατά.

Την υποψηφιότητα Βελιάνοφσκι στήριξε και το κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, που αναλυτές θεωρούν ως προπομπό μιας πιθανής συνεργασίας με το κόμμα του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το δεύτερο αλβανικό κόμμα, DPA του Μέντουχ Θάτσι, απείχε από την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, ανακοινώνοντας πως ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ. Το DPA ήταν εταίρος του Γκρούεφσκι στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Αχμέτι στη νέα κυβέρνηση θέλει η Αθήνα

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο σχηματισμό κυβέρνησης και ειδικότερα ποιο από τα δύο αλβανικά κόμματα θα επιλέξει για εταίρο ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η Αθήνα  παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, αντιμετωπίζοντας θετικά το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι στη νέα κυβέρνηση.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, έχει ταχθεί υπέρ μιας λύσης στο θέμα της ονομασίας, που θα σέβεται «τις ιστορικές και γεωγραφικές ευαισθησίες» της Ελλάδας.

Σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται μέχρι τις 6 Ιουλίου το αργότερο, με βάση το Σύνταγμα της χώρας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης