Έχοντας εξασφαλίσει την έμμεση συναίνεση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, για ονομασία που θα περιστρέφεται γύρω από το «Βόρεια Μακεδονία», ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη, με τον Έλληνα εκπρόσωπο, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη. Αν κριθεί απαραίτητο, ο ίδιος θα ταξιδεύσει και στην Αθήνα, για να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Από τα Σκόπια ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά, πως η συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες αφορά την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ή κάποια εκδοχή της.

«Δεν είναι μυστικό ότι ψάχνουμε για μια διατύπωση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Αυτό το όνομα αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης και ούτε θα το διαψεύσω, ούτε θα το επιβεβαιώσω. Πολλά ονόματα έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια και επομένως δεν πρόκειται να μιλήσω για ένα συγκεκριμένο όνομα» δήλωσε συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους ο κ. Νίμιτς.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, έκανε γνωστό πως στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ζητήθηκε να τεθούν και άλλα θέματα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, όπως η – ανύπαρκτη – «μακεδονική» μειονότητα στη χώρα μας, η «μακεδονική» εκκλησία, πιθανή αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, και άλλα.

«Το θέμα της ονομασίας από μόνο του είναι τόσο σύνθετο και πολυδιάστατο, έτσι ώστε δεν πρέπει να επιβαρύνεται με άλλα ζητήματα» δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς, βάζοντας «πάγο» στις επιδιώξεις της εθνικιστικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα πάντως που ο μεσολαβητής του ΟΗΕ άφηνε να εννοηθεί πως υπάρχει «κοινός παρονομαστής» γύρω από την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, επαναλάμβανε τη γνωστή θέση για την εξεύρεση μιας κοινής ονομασίας για τις διμερείς και μόνο σχέσεις.

Επίθεση Γκρούεφσκι κατά της Ελλάδας

Για άλλη μια φορά ο εθνικιστής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κατήγγειλε την Ελλάδα, πως δεν επιθυμεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας για… εσωτερικούς λόγους. «Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, οπότε είναι και οι ευρωεκλογές» ανέφερε, συμπληρώνοντας : «Η Ελλάδα θα κάνει το παν έτσι ώστε η διαδικασία να μην λήξει με επιτυχία και να φανεί ότι ένοχη είναι η Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Πιέζουν οι ΗΠΑ

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επιβεβαίωσε το «άγχος» να βρεθεί λύση, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επί κυβερνήσεως Μπους. «Η ελληνική πλευρά είναι επίσης πρόθυμη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Δεν υπάρχει προθεσμία ως προς αυτό, αλλά αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για υπέρβαση του εμποδίου», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μάθιου Νίμιτς.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Καύκασο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ. Οι έμμεσες πιέσεις, αναμένεται να κορυφωθούν με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το «ΜΑΚFAX»: «Αμερικανικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως εάν η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών δεν επιλυθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να μείνει άλυτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν πως η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει μικρό ενδιαφέρον για την εξεύρεση μιας λύσης, στην οποία οι δύο χώρες δεν κατέληξαν τα τελευταία 17 χρόνια”.

«Κόκκινη γραμμή»

Η νέα πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, «Βόρεια Μακεδονία», εφόσον ισχύει και δεν εξελιχθεί σε… «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Βόρεια» συμβαδίζει με το πρώτο σκέλος της «κόκκινης γραμμής» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, τι θα γίνει με το δεύτερο σκέλος της «κόκκινης γραμμής». Μέχρι πρότινος ακούγαμε για μια διαπραγμάτευση με στόχο «μία σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό ονομασία για όλες τις χρήσεις». Σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, χρησιμοποιεί διαφορετική φρασεολογία: «Μία σύνθετη ονομασία και το εύρος αυτής».

Ασφαλώς και το: «μία σύνθετη ονομασία και το εύρος αυτής» απέχει έτη φωτός από το: «μια σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό, ονομασία για όλες τις χρήσεις».
Ερωτηματικά υπάρχουν και γύρω από την πρόθεση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, να «χρυσώσει» το χάπι ενός πιθανού συμβιβασμού, ζητώντας από την Ελλάδα να αναγνωρίσει «μακεδονικό» έθνος και «μακεδονική» γλώσσα.