Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά εντόνως για τις αλλαγές που έπονται στον Ποινικό Κώδικα καθώς
εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο στα στελέχη των τραπεζών για υποθέσεις απιστίας καθώς καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και ο εκάστοτε τραπεζίτης θα μπορεί να διωχθεί ποινικά μόνο εάν ο ίδιος κάνει μήνυση στον… εαυτό του!
Σχολιάζει, επίσης, με καυστικότητα πως αυτό που πραγματικά έχει ενοχλήσει τη ΝΔ και το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης χθες χαρακτήρισε «ιδεοληψίες» είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνών κόμμα, δεν υπέκυψε ποτέ στους τραπεζίτες και δεν ξέπλυνε υποθέσεις διαφθοράς.
Στην ίδια ανακοίνωση το κόμμα της Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «νομοθετικό έκτρωμα», που αν τεθεί σε ισχύ, έστω και για μία ημέρα, «ακυρώνονται όλες οι ποινικές διώξεις σε τραπεζίτες, όπως αυτές για τα θαλασσοδάνεια σε ΝΔ. και ΠΑΣΟΚ, στα μέσα ενημέρωσης και, φυσικά, και στον Κήρυκα Χανίων του κ. Μητσοτάκη» και για τα οποία «ο ελληνικός λαός έχει ξεχάσει πόσες φορές έχει ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες»
«Περιμένουμε μια απάντηση: τη διάταξη αυτή την εισηγήθηκε η Νομοπαρασκευαστική ή τη “φύτεψε” ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες;», αναφέρει καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο.
Το θέμα της απιστίας
Το σημείο αιχμής του νομοσχεδίου ήταν το ζήτημα του αδικήματος της απιστίας, που αναφέρεται στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα. Έτσι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, για τον καταλογισμό (άσκηση ποινικής δίωξης) του αδικήματος της απιστίας ως προς τα τραπεζικά στελέχη (και ειδικά αυτά που χορηγούν δάνεια) απαιτείται η προηγούμενη έγκληση. Δηλαδή, απαιτείται ο θιγόμενος να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του τραπεζικού στελέχους.
Αντιθέτως, ως προς όλες τις άλλες περιπτώσεις, εφόσον έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας, η ποινική δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, δηλαδή, δεν χρειάζεται η κατάθεση μηνύσεως, αλλά απαιτείται η εισαγγελική παρέμβαση.
Η επίμαχη διαφοροποίηση περιλαμβάνεται στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου, το οποίο τροποποιεί, μεταξύ των άλλων, το ισχύον άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα, με την προσθήκη νέου εδαφίου στη δεύτερη παραγράφου του εν λόγω άρθρου, που αναφέρει: «Αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος, η δίωξη ασκείται μόνο κατ΄ έγκληση».