Ξεκάθαρος όσον αφορά στα αποτελέσματα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαΐου εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Euro Working Group. Ο Τόμας Βίζερ διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εντείνοντας έτσι το κλίμα «ασφυξίας» στην ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δεν βλέπει συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου ο επικεφαλής του Euro Working GroupΗ δήλωση αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά το δημοσίευμα των «Financial Times», στο οποίο επισημαίνεται ότι «οι Ευρωπαίοι πιστωτές πρέπει να διαγράψουν ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους προκειμένου το ΔΝΤ να συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας της Ελλάδας». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να παρακρατήσει το μερίδιό του από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που είναι να δοθεί στην Αθήνα, εφόσον υπάρξει συμφωνία.

Ο κ. Βίζερ, πάντως, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί η «χρυσή» τομή και θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει επακριβώς το πότε. Το μόνο που δήλωσε είναι ότι ο Μάιος είναι «καλός μήνας για συμφωνία». Παράλληλα, φρόντισε να επαναλάβει πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα είναι επώδυνη τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την Ευρώπη.

«Δεν πιστεύω πως η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ» τόνισε.

Καμπανάκι και ευχολόγια Κομισιόν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν συνεχίζει την πολιτική του «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για ανάπτυξη κατά 0,5% (και όχι 2,5%) του ελληνικού ΑΕΠ και αύξηση του χρέους στο 180,2% από 170,2%.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Κομισιόν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίαςΠαράλληλα, θεωρεί ότι η είσπραξη των φόρων για το 2014 ήταν τόσο χαμηλή, που το πρωτογενές πλεόνασμα για την ίδια χρονιά εκτιμάται σε μόνο 0,4%, από 1,7%. Η Κομισιόν πιστεύει πως η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη για την Ελλάδα και τα προβλεπόμενα στοιχεία για τη χώρα περιβάλλονται από έναν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Από τη μεριά του, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε κατά την παρουσίαση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής πως η μη επίτευξη συμφωνίας και οι συζητήσεις επί συζητήσεων δεν βοηθούν την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και συνοδεύονται από αρνητικές συνέπειες στον τομέα της ανάπτυξης και των κρατικών ελλειμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα συνοδευτεί από βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να βασιστεί σε τέσσερις άξονες:

  • τον σεβασμό του αποτελέσματος των εκλογών
  • την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών της
  • την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και
  • την τόνωση της ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης