«Βασική μας στρατηγική είναι οι πρόσφυγες να μένουν σε σταθερά καταλύματα και σε διαμερίσματα όπως μένουν άλλοι 25.000», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1. Ακόμη ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στα 28 κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, τονίζοντας «ο στόχος μας είναι ιδιαίτερα στα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας να υπάρχει η ίδια εθνικότητα, ώστε να μην υπάρχουν προστριβές». Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι μεγαλύτερες δυσκολίες σε αυτά τα κέντρα, παρατηρούνται στη Μαλακάσα και το Βαγιοχώρι, ενώ μιλώντας για τα Διαβατά έκανε λόγο για «πάρα πολύ καλό κέντρο», αποδίδοντας τα όποια προβλήματα παρατηρούνται κατά καιρούς στην εγγύτητα με τη Θεσσαλονίκη και το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ως «transition- camp». «Ο σχεδιασμός μας είναι να ολοκληρωθεί το έργο στη Μαλακάσα, να εκκενωθεί το Βαγιοχώρι το επόμενο χρονικό διάστημα για να ξαναφτιαχτεί και να φτιαχτεί το Κυψελοχώρι» είπε ο κ. Βίτσας.
Όσον αφορά την κατάσταση στα νησιά κι ειδικότερα τη Μόρια, ο υπουργός υπογράμμισε: «Στη Μόρια έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου. Τον Σεπτέμβριο πήραμε από τη Λέσβο 2.240 ανθρώπους. Ακολούθησαν περίπου 1.100» είπε εξηγώντας παράλληλα ότι υπήρξαν και νέες ροές. Εξάλλου, επισήμανε ότι αν και έχουν μειωθεί οι ροές στη Λέσβο έχουν αυξηθεί στη Σάμο, προσθέτοντας ότι στόχος είναι μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου με τη Μόρια να ξεκινήσει αυτό για τη Σάμο και τη Χίο και να ακολουθήσουν Κως και Λέρος. «Θέλουμε να φτάσουμε κι επιθυμούμε να φτάσουμε σε αυτό που έχουμε ονομάσει σημείο μηδέν» είπε και πρόσθεσε: «Όσο υπάρχει προσφυγιά κι υπάρχει και οικονομική μετανάστευση δεν τα χει καταφέρει η ανθρωπότητα. Υπάρχει όμως μία πολύ δυναμική κατάσταση. Όταν είσαι στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν είναι σωστό να πεις ότι τα έχω καταφέρει. Είχαμε αυξημένες ροές κατά κύριο λόγο στα νησιά το β’ εξάμηνο του ‘17 κι είχαμε λόγω του πολέμου στο Αφρίν μια πολύ μεγάλη αύξηση ροών από τον Έβρο τον Απρίλιο του ‘18. Αυτό μας εξάντλησε το αποθεματικό των χώρων υποδοχής στην Ελλάδα κι αύξησε την υπερφόρτωση των νησιών. Από κείνη τη στιγμή επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου για να δημιουργήσουμε άλλες υποδομές. Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει υποδομές, δημιουργούμε κι άλλες υποδομές, όμως εδώ έχουμε ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα που η Ευρώπη κοινά θα πρέπει να αντιμετωπίσει».
Επιπλέον ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε κάποιου είδους συντονισμό, ώστε αφού έχουμε κοινά προβλήματα με κοινό τρόπο να τα απαιτήσουμε, τουλάχιστον από εκείνους που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό σε μία πρώτη φάση. Γιατί το μοντέλο έρχονται στα νησιά, έρχονται στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Κύπρο, γιατί κι η Κύπρος έχει πρόβλημα… Όσον αφορά την Ελλάδα, το μοντέλο έρχονται στα νησιά ή στον Έβρο, περνάνε από το άσυλο, κάποιοι επιστρέφονται, κάποιοι περνάνε μετά στην ενδοχώρα, έχει τα όριά του. Αυτή τη στιγμή είναι στην Ελλάδα περίπου 70.000 άνθρωποι απ’ αυτούς οι 27.000 μένουν σε διαμερίσματα. Από την Ελλάδα από το 2015 πέρασαν 1.500.000 πρόσφυγες. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι μέχρι τα μέσα του 2017 υπήρχε κάποιου είδους πρόγραμμα μετεγκατάστασης, από τα μέσα του 2017 σταμάτησε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και το πρόγραμμα οικογενειακών επανενώσεων που μάλλον από την Κυριακή ξαναξεκινάει με τη Γερμανία με βάση τη συμφωνία. Οπότε ξαφνικά φτιάχνεται ένα σύστημα το οποίο κλείνει. Στην πολιτική προσπάθεια που γίνεται η Ελλάδα δεν είναι μόνη της».
Όσον αφορά τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό -μεταναστευτικό και την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ο υπουργός τόνισε: «Αυτό που έχει εγκριθεί για την 5ετία είναι 1,522 δισ. ευρώ τα οποία δίνονται στην Ύπατη Αρμοστεία, στον ΔΟΜ, σε ορισμένες διεθνώς αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η δανέζικη, οι γιατροί του κόσμου κλπ, και σε ελληνικά υπουργεία. Πρέπει να σας πω ότι τα λιγότερα χρήματα απ αυτά τα παίρνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Απ’ αυτό το ποσό τα προγράμματα που έχουν εγκριθεί είναι ύψους 1 δισ. ευρώ. Τα έχω δώσει στη δημοσιότητα και στα κόμματα ποια είναι αυτά τα προγράμματα. Απ’ αυτό το ποσό έχουν απορροφηθεί 800 εκατ. ευρώ. Αν κάποιος θέλει να κάνει χονδρικές αναλύσεις θα μπορούσε να πει το εξής. Βγάζοντας εκτός το 2015 που ήταν το μεγάλο ζήτημα, στα τρία χρόνια που πέρασαν μόνο η σίτιση ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια, μόνο οι ενοικιάσεις σπιτιών ξεπερνάνε άλλα 200, 300, και προσθέστε την κατασκευή 34 κέντρων φιλοξενίας που κάποια στιγμή είχαν φτάσει τα 40, ενοίκια σε δομές φιλοξενίας, μεταφορές. Θα δείτε ότι αυτό το ποσό όχι μόνο απλώς δικαιολογείται αλλά υπερκαλύπτεται. Παρόλα αυτά λέω ότι ο έλεγχος είναι καλοδεχούμενος. Έχουμε ελεγχθεί από το ελεγκτικό συνέδριο στην Ελλάδα, από τις εσωτερικές διαδικασίες της διαχειριστικής αρχής, από την επιτροπή της ΕΕ, έχουμε ελεγχθεί κι έχουμε χαρτιά ότι έχουμε ελεγχθεί. Με βάση τις καταγγελίες γίνονται επιπλέον έλεγχοι. Καλοδεχούμενοι. Κι εκεί θα σταματήσει κι η σπέκουλα και θα σταματήσει κι η συζήτηση καφενείου».
Σχετικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται «3.000 ασυνόδευτα ανήλικα σε δύο μεγάλου τύπου δομές φιλοξενίας. Ο ένας χώρος φιλοξενίας είναι οι δομές που έχει το υπουργείο Εργασίας, όπου υπάρχει πρόγραμμα για να πάνε εκεί, και προχωράει αυτό το πρόγραμμα, ήδη φιλοξενούμε πάνω από 1300-1400 παιδιά. Τα άλλα παιδιά φιλοξενούνται σε safe zones των κέντρων φιλοξενίας. Έχει μεγάλη σημασία να φύγουν αυτά τα παιδιά από τα safe zones των ΚΥΤ. Υπάρχει ένα ζήτημα ότι πρέπει να περάσουν από την εξέταση ανηλικότητας».
Τέλος όσον αφορά τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ τόνισε: «Εμείς με τους ΑΝΕΛ και με τους Οικολόγους Πράσινους έχουμε μία συμφωνία, να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια και να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε κατάσταση κανονικότητας κι ανάπτυξης, αυτό που έχουμε ονομάσει δίκαιη ανάπτυξη. Είμαστε σε αυτό το βηματισμό και πρέπει να προχωρήσουμε. Εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας κι αφού αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει να γίνονται και να ολοκληρώνονται χωρίς πισωγύρισμα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ