Ο ισχυρός άνδρας της MIG με υπόμνημα του στον ειδικό εφέτη ανακριτή Γ. Λέκκα στις 19 Ιανουαρίου, σχετικά με την υπόθεση των «τοξικών» ομολόγων, «καίει» την κυβέρνηση και υψηλόβαθμα στελέχη της, όπως αναφέρει άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
Συγκεκριμένα ο Α. Βγενόπουλος εξαπολύει τα βέλη του προς τον τότε υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, τον τότε υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρή και προς τον Υφυπουργό Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλο.
Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα στο υπόμνημά του ο Α. Βγενόπουλος παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση και ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση, καθώς όπως τονίζει ο ίδιος:
«Μόνο συμπτωματικό δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι εκείνη την χρονική περίοδο (περί το 2005), σύσσωμες σχεδόν οι διοικήσεις 24 ασφαλιστικών ταμείων προχώρησαν σε αγορές δομημένων ομολόγων, κάτι που μαρτυρά αδιαμφισβήτητα ότι η συγκεκριμένη επενδυτική επιλογή ήταν αποτέλεσμα σαφούς κρατικής προώθησης στα πλαίσια της ευρύτερης τότε κυβερνητικής πολιτικής».
Και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Ο μεγάλος ωφεληθείς από την αγορά είναι το Δημόσιο, που είχε διορίσει τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν η τράπεζα έστειλε στο ΤΑΞΥ ενδεικτικούς πίνακες με εκδόσεις δομημένων και απλών ομολόγων, η διοίκηση του ταμείου έδειξε ενδιαφέρον μόνο για δομημένα ομόλογα και μάλιστα όχι για τμηματικές-μικρότερες αγορές αλλά μαζικές, περίπου στο 20% συγκεκριμένων εκδόσεων».
«Όλα έγιναν με πλήρη γνώση της Τράπεζας της Ελλάδας και των συναρμόδιων υπουργείων, που έλεγχαν άμεσα τις τοποθετήσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και ενημερώνονταν από το ΤΑΞΥ επί έξι συνεχόμενους μήνες».
Τέλος ο Α. Βγενόπουλος προτρέπει τον ανακριτή να εξετάσει συγκεκριμένα άτομα που είχαν γνώση του τι συνέβαινε όπως ο Σ. Τσιτουρίδης, που είχε παραδεχτεί το 2006 ότι γνώριζε το θέμα, και ο Γ. Κουρής, που είχε καταθέσει ως ύποπτος στον αντιεισαγγελέα εφετών Α. Λιόγα ότι οι εκδόσεις 7 δομημένων ομολόγων ήταν επικερδής για το Δημόσιο. Κάνει επίσης αναφορά και στην κατάθεση του Λ. Καραθανάση, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων, που ρίχνει όλες τις ευθύνες στον υπουργό Οικονομίας και στον υπουργό και υφυπουργό Απασχόλησης γιατί δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν.