Αυτοπαγιδευμένος στην επιμονή του να παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα φαίνεται πως βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Tην ίδια ώρα, στην πλειονότητά τους, οι εταίροι του ζητούν να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αν και ο Σόιμπλε επιμένει στην πάγια αυτή θέση του, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων για το χρέος, Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αναγκάζουν το Βερολίνο να αναθεωρήσει τη στάση του στο μείζον αυτό ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, στο σημερινό Eurogroup, όπου πρόκειται να μπει στο τραπέζι για πρώτη φορά και το θέμα του χρέους, δεν θα πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις, καθώς πολλά ζητήματα παραμένουν ανοικτά. Εντούτοις, εκτιμάται ότι θα καταγραφεί η μεγάλη πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών και η οποία αναμένεται να μεταφραστεί ως ένα σημαντικό βήμα προς την τελική συμφωνία.

Πηγές του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στην «Deutsche Welle» ότι το ζητούμενο παραμένει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο», το οποίο «θα ανταποκρίνεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού». Σημαντικό συστατικό στοιχείο του πακέτου είναι και τα εφεδρικά ή προληπτικά μέτρα στα οποία επιμένει το ΔΝΤ συνδέοντάς τα άρρηκτα με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτήν τη στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή», το Ταμείο όμως θέτει ως όρο συμμετοχής του τη διευθέτηση του χρέους. Έτσι ο Γερμανός υπουργός θα πρέπει να βάλει τώρα νερό στο κρασί του και να προβεί σε παραχωρήσεις, μολονότι έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε χθες στο Reuters ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

«Πρώτα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το σημερινό Eurogroup θα είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη δοκιμασία. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι παρατηρητές των εξελίξεων με βάση τα φειδωλά αλλά ξεκάθαρα μηνύματα των τελευταίων ημερών που έχει αποστείλει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό συνοψίζεται στη χθεσινή επαναβεβαίωση της γνωστής θέσης ότι «πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο πακέτο».

Η θέση αυτή ακούγεται με ικανοποίηση από στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος, που υιοθετούν πλήρως τη «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας, έρχεται όμως σε ευθείας αντίθεση με το ΔΝΤ που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και απειλεί να μη συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο, εάν δεν διασφαλιστεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων η βιωσιμότητά του.

Ωστόσο, χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ήταν το ισχυρό χαρτί του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για να προσεταιριστεί τους εσωκομματικούς αρνητές της συνέχισης της πολιτικής των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, δεν υπάρχει περίπτωση η γερμανική βουλή να εγκρίνει οποιαδήποτε αποδέσμευση νέων δανείων προς την Αθήνα.

Επανέρχεται η συζήτηση για Grexit

Ο Κρ. Λίντνερ«Αποτελεί αίνιγμα με ποιο επιχείρημα ο Σόιμπλε θα υποστηρίξει στη Βουλή την απομείωση του ελληνικού χρέους σε βάρος των Γερμανών φορολογουμένων» αναφέρει περιγράφοντας την κατάσταση ο Ραλφ Ζίνα, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR). «Είτε θα πρέπει να δυσαρεστήσει το κόμμα του υποχωρώντας στις πιέσεις του ΔΝΤ και την Κομισιόν είτε τους Ευρωπαίους εταίρους του, που στην πλειονότητά τους -πλην Φινλανδίας, Αυστρίας και Πορτογαλίας- ζητούν να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για το χρέος» τονίζει.

Πρώτες βολές εναντίον του Σόιμπλε έρχονται από τον Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP), που δεν εκπροσωπείται στην ομοσπονδιακή βουλή. «Η νέα αβεβαιότητα με την Ελλάδα αποδεικνύει ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ» δήλωσε στο σημερινό φύλλο της «Bild». «Η γερμανική κυβέρνηση από τη μία έχει πετάξει στον αέρα όλες τις απόψεις του ΔΝΤ, από την άλλη έχει θέσει ως όρο τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο» πρόσθεσε.

Κατά την άποψη του Λίντνερ, η Ελλάδα χρειάζεται μια «νέα δημοσιονομική αρχή εκτός ευρώ με κούρεμα χρέους και με πόρους της Ε.Ε.».

Το ενδεχόμενο Grexit επαναφέρει η Μισαλά Μαρκούζεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Société Générale. «Οικονομικά τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα, αλλά πολιτικά θα ήταν κίνηση υψηλού ρίσκου» δήλωσε στην κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung».

Υπέρ της ελάφρυνσης και ο Ζ. Γκάμπριελ

Ζ. Γκάμπριελ και Β. ΣόιμπλεΤις τελευταίες μέρες οι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι αρκετά φειδωλοί στις δηλώσεις τους, ενώ στις όποιες – έστω και λακωνικές- παρεμβάσεις τους για την Ελλάδα επιχειρούν να προσδώσουν πάντα έναν θετικό τόνο.

Έτσι τουλάχιστον διαβάζουν τις εξελίξεις πολλοί αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα, οι οποίοι σημειώνουν ότι ο Γερμανός αντικαγκελάριος δεν θα διαφοροποιούνταν τόσο απροκάλυπτα τη δεδομένη χρονική στιγμή από τις θέσεις του Β. Σόιμπλε και των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών εν γένει, εάν δεν ήταν σίγουρος ότι αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα.

Βέβαια και ο Ζ. Γκάμπριελ μίλησε για «ελάφρυνση» και όχι για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο απορρίπτει -ως γνωστόν- κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση και όχι μόνο.

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης