«H ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι πολλές συγγνώμες μαζί» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σημειώνοντας ότι αν μπαίναμε στη διαδικασία των παραιτήσεων, τα 2/3 της Βουλής θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στο site του ραδιοφώνου, ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε στις ασύμμετρες απειλές (πυρκαγιές, πλημμύρες) λόγω της κλιματικής αλλαγής και μίλησε για τις «πολεοδομικές βόμβες, πολεοδομικές παγίδες». Όπως τόνισε, «πρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια του ανθρωπίνως δυνατού», «δεν αρκεί να πούμε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε». Επισήμανε ότι το κράτος πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών του σε οποιεσδήποτε συνθήκες και πως ακόμα και αν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό δεν πρέπει να το αφήσουμε στην τύχη του.
Πρέπει να πάμε πέρα από αυτό και αυτό θα είναι η «έμπρακτη συγγνώμη» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Διαχειριζόμαστε μία κατάσταση που έρχεται από το παρελθόν» αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουμε.
Ο κ. Βερναρδάκης ξεκαθάρισε πως για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει θέμα απόδρασης από τις ευθύνες», «τις αναλαμβάνουμε», «αυτό είναι προφανές και κρινόμαστε για το κατά πόσο είμαστε αποτελεσματικοί».
«Αντιλαμβάνομαι τις κριτικές που γίνονται» παρατήρησε και δήλωσε πως πρέπει «να ξεφύγουμε από το ασφυκτικό πλέγμα της διαχείρισης», «πρέπει να δράσουμε με πιο δραστικό τολμηρό τρόπο», «να μην υποταχτούμε στη διαχείριση», «να μην γίνουμε μέρος του προβλήματος», αν δεν το κάνουμε αυτό «η πολιτική μας ευθύνη θα πάρει άλλες διαστάσεις» και «θα είμαστε μέρος του προβλήματος».
Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως αν μπούμε στη λογική των παραιτήσεων, πρέπει να φύγουν οι πάντες, να παραιτηθούν τα 2/3 της Βουλής και σημείωσε ότι «η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι πολλές συγγνώμες μαζί».
Μιλώντας για την αναθεώρηση των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ότι είναι ένα επιχειρησιακό όργανο, το οποίο πρέπει ουσιαστικά να συντονίζει τη λειτουργία Στρατού, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, να γίνει το εποπτικό εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία τέτοιων καταστάσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει στο μοντέλο λειτουργίας να προστεθούν τα ερευνητικά ινστιτούτα με τα δεδομένα για πρόβλεψη κινδύνου που διαθέτουν, και τέτοιοι φορείς είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο Δημόκριτος, το ΕΛΚΕΘΕ, που δεν συνδέονταν νομοθετικά και υποχρεωτικά με την Πολιτική Προστασία, παρά μόνο κατά βούληση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ