Στην τελική ευθεία μπαίνει η υπόθεση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, καθώς οσονούπω αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.
Για ακόμη μία φορά, όμως, όπως συνέβη και κατά το παρελθόν σε περιπτώσεις εξεταστικών επιτροπών, το πόρισμα δεν θα είναι έργο συλλογικού αποτελέσματος έρευνας, αλλά κάθε πολιτική παράταξη που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο ουσιαστικά θα εκπονήσει το δικό της πορισματικό αποτέλεσμα.
Δηλαδή, το πόρισμα θα εκφράζει μόνο τις θέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης -ελάσσονος- θα καταθέσουν τα δικά τους ανεξάρτητα πορίσματα.
Επί της ουσίας και λίγες ώρες πριν την επίσημη δημοσιοποίηση των πορισμάτων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ θα προτείνει την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο των τριών υπουργών που έχουν υπογράψει κυβερνητικές αποφάσεις σε σχέση με την υπόθεση της Μονής του Βατοπεδίου.
Όσον αφορά στους άλλους δύο εγκαλούμενους πρώην υπουργούς, τον Θόδωρο Ρουσόπουλο και τον Γιώργο Βουλγαράκη, η κυβερνητική πλειοψηφία το αφήνει ανοιχτό, καθώς τα μέλη της προανακριτικής έως και την τελευταία στιγμή εμφανίζονταν προβληματισμένα για το αν πρέπει να τους παραπέμψουν ή όχι.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης – πέραν της Νέας Δημοκρατίας που έχει αποχωρήσει από την προανακριτική, καταγγέλλοντας ευθέως το ΠΑΣΟΚ για σκευωρία και επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων- προσανατολίζονται στον καταμερισμό μόνο πολιτικών ευθυνών.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του πορισματικό κείμενο θα καταλογίζει μόνο πολιτικές ευθύνες, καθώς το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, θεωρείται περίπλοκο.
Από την πλευρά του, ο ΛΑΟΣ αναμένεται στηρίξει το πόρισμά του στο δεδομένο της παραγραφής των όποιων αδικημάτων. Εντούτοις ο ΛΑΟΣ πρόκειται να καταλογίζει ουσιαστικές ευθύνες για καθένα από τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς.
Σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου, πρέπει να περιμένουμε έως το απόγευμα που θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του Περισσού, καθώς έως και αυτή τη στιγμή το κόμμα κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
Πάντως και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δημήτρης Τσιρώνης, σε συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αρκετοί βουλευτές εκφράζουν τον δισταγμό τους σχετικά με το ενδεχόμενο παραπομπής υπουργών στο ειδικό δικαστήριο, καθώς για πολλούς η υπόθεση και οι κατηγορίες «δεν έχουν δέσει».
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής, ωστόσο, υποσχέθηκε πως «θα είμαστε ακριβοδίκαιοι προς κάθε πλευρά και δεν θα στείλουμε κανέναν τζάμπα, χωρίς στοιχεία», αλλά όπως ανέφερε «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Βουλή, πλυντήριο ποινικών ευθυνών».