Ομολογία εξάρτησης της Δικαιοσύνης από ανομολόγητα πολιτικά παιγνίδια αποτελεί η αιφνιδιαστική παραίτηση των εισαγγελέων Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου, χειριστών της ανακριτικής διαδικασίας της Υπόθεσης Βατοπεδίου, που υπεβλήθη σήμερα 14/10/2008 προς τον προϊστάμενο εισαγγελίας Εφετών, αντιεισαγγελέα, Κυριάκο Καρούτσο.

Οι  δύο εισαγγελείς που υπέβαλαν παραίτηση και από το Δικαστικό Σώμα με την επιστολή – αίτηση που απέστειλαν στον κατά νόμο προϊστάμενό τους, αποκαλύπτουν πως είχαν προτείνει την άμεση μεταβίβαση του φακέλου για την υπόθεση Βατοπεδίου στη Βουλή, διότι προέκυπταν ενοχοποιητικά στοιχεία και πολιτικές ευθύνες για υφυπουργούς.

Στην επιστολή επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Συνάγεται ότι δεν είναι από την ισχύουσα νομοθεσία επιτρεπτό στον εισαγγελέα να αξιολογήσει στοιχεία, όταν αυτά συνδέονται με πράξεις (ενέργειες ή παραλείψεις) μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών».

Η ξεκάθαρη άποψη των δύο εισαγγελέων προσέκρουσε στην εμμονή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης,  η οποία δια χειρός του προϊσταμένου της, αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Κυριάκου Καρούτσου, επιστολή στις 13 Οκτωβρίου 2008 ζητά και νέες ανακρίσεις προσώπων και κοινοποιεί το σκεπτικό του σε τρίτη εισαγγελέα, η οποία προ ημερών τοποθετήθηκε με το επιχείρημα της ενίσχυσης του ανακριτικού έργου, σε ρόλο ελεγκτή – συντονιστή.

Αυτός είναι και ο λόγος που δικαστικοί κύκλοι ομιλούν για «καπέλωμα» του ανακριτικού έργου, που ώθησε τους δύο εισαγγελείς να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Μέχρι στιγμής, οι δύο εισαγγελείς δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους μετά την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να μην κάνει δεκτή την παραίτησή τους, ενώ σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με συναδέλφους τους φέρονται να δηλώνουν: “εμείς έχουμε ήδη εκφράσει τη θέση μας στην έρευνα, το θέμα έχει κλείσει”, υπονοώντας ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διενέργειά της.    

Είναι προφανές πως η πολιτική εμπλοκή που προκλήθηκε από την παραίτηση των δικαστικών λειτουργών έφερε στην επιφάνεια δύο στοιχεία.

1) Την εξάρτηση της Δικαιοσύνης από πολιτικά κέντρα που επιδίδονται από την αρχή που ξέσπασε η υπόθεση Βατοπεδίου σε πολιτικά παιγνίδια.

2) Στη σοβαρή αντίθεση μεταξύ της σημερινής ηγεσίας της Δικαιοσύνης και των εισαγγελέων – ανακριτών σε ζήτημα που αφορά ξεκάθαρα στις πολιτικές ευθύνες υφυπουργών.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένους κύκλους του Μαξίμου, αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης, η άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού που επιχείρησε να ακυρώσει αμέσως τις επιπτώσεις από την εμπλοκή αυτή, ζητώντας τη μη αποδοχή των παραιτήσεων και την αποστολή του φακέλου με το ανακριτικό υλικό στη Βουλή, καταδεικνύει αποστασιοποίηση του κ. Κώστα Καραμανλή από τις θέσεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Σανιδά.

«Μην κάνεις αποδεκτές τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων. Ζήτησε να συνεχίσουν το έργο τους. Αν κρίνουν ότι πρέπει να έρθει η δικογραφία στη Βουλή, εμείς ως κυβέρνηση έχουμε την πάγια θέση ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκάλεσε και η αποφασιστικότητα της Μείζονος και της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης που έσπευσαν να μιλήσουν για μείζον πολιτικό ζήτημα.

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα με δήλωσή του ανήγγειλε την πρόθεσή του να υποβάλλει μήνυση κατά παντός ηθικού και φυσικού υπευθύνου για την παραίτηση των δύο εισαγγελέων. Αυτή η ενέργεια θα στρεφόταν τόσο κατά της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, όσο και κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μίλησε για «ωμή και πραξικοπηματική παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, που δεν έχει προηγούμενο στη μετά τη Χούντα πολιτική Ιστορία» και η οποία υπονομεύει το κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ρουσόπουλος: Δεν έχω κόλλημα με την καρέκλα    

Για πρώτη φορά από την αρχή της έκρηξης του σκανδάλου ο υπουργός Επικρατείας, κ. Ρουσόπουλος, φάνηκε να αλλάζει στάση και να ομιλεί περί καρέκλας και μονιμότητας επί του υπουργικού θώκου. «Υπάρχει η εντύπωση ότι ο υποφαινόμενος (σ.σ Ρουσόπουλος) έχει κόλλημα με τις καρέκλες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η δήλωσή του προκάλεσε την περιέργεια των πολιτικών συντακτών, αφού εκτιμάται πως αφήνονται περιθώρια για ερμηνείες περί των προθέσεων του κ. Ρουσόπουλου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.  

Το παρασκήνιο που εξέθεσε τον Καραμανλή

Είναι προφανές ότι από τις κόντρες που έγιναν στην δικαιοσύνη ο Κ. Καραμανλής εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, φτάνοντας στο σημείο να ζητά από τους εισαγγελείς, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, να μην φύγουν. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης είχε ζητήσει να κάνει υπόμνηση προκειμένου να πάει η υπόθεση στη Βουλή. Τα παιχνίδια που παίχτηκαν με διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων είχαν ως απώτερο σκοπό να εμποδίσουν να φτάσει η υπόθεση στο κοινοβούλιο. Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιοι έπαιξαν το παιχνίδι της συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών.

Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Εξεταστική επιτροπή για όλες τις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ που μέσω του βουλευτή Φώτη Κουβέλη μιλά για σοβαρό πολιτικό ζήτημα που εγείρει η παραίτηση των δύο εισαγγελέων από την διερεύνηση της υπόθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ζητά να μην γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις του Ηλία Κολιούση και της Ελένης Σωτηροπούλου.

Δηλώσεις του προϊσταμένου Εισαγγελίας Εφετών

«Εμείς επιδιώκουμε το ξεκουκούλωμα και όχι το κουκούλωμα της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου», είπε ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών, Κυριάκος Καρούτσος, μετά τη δήλωση παραίτησης των δύο εισαγγελέων από την έρευνα και από το δικαστικό σώμα.

Ο κ. Καρούτσος διευκρίνισε ότι απ’ την προηγούμενη Τρίτη οι δύο εισαγγελείς τον είχαν ενημερώσει προφορικά ότι σύμφωνα με την άποψή τους, προέκυψαν ευθύνες υφυπουργών και έπρεπε η δικογραφία να οδηγηθεί στη Βουλή.

Το αίτημα αυτό ήταν προφορικό και όχι γραπτό και αιτιολογημένο, σύμφωνα με τον κ. Καρούτσο, ο οποίος δήλωσε ότι ζήτησε μέρος της δικογραφίας, που αφορά στις επίμαχες καταθέσεις, με συμπληρωματική παραγγελία στη συνέχεια να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών συγκεκριμένων προσώπων, χωρίς, όπως είπε, οι δύο εισαγγελείς να προβάλουν καμία αντίρρηση.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της κ. Ευσταθίας Σπυροπούλου, ως εποπτεύουσας εισαγγελέως, ο κ. Καρούτσος άφησε αιχμές για καθυστέρηση στην έρευνα, από την ίδια και τον συνάδελφό της.

«Η κ. Σωτηροπούλου ήταν συντονίστρια και είχε την ευθύνη της πληρέστερης και ταχύτερης έρευνας», τόνισε ο κ. Καρούτσος, διαψεύδοντας τις αιτιάσεις περί καπελώματος και πρόσθεσε ότι σκοπός του ήταν να τελειώσει η έρευνα το ταχύτερο δυνατόν, ακόμη και μέσα σε 10-15 μέρες.

Αμέσως μετά τη δήλωση παραίτησής τους, η οποία θα κριθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο μεν κ. Κολιούσης αποχώρησε από το κτίριο του Εφετείου, ενώ η κ. Σωτηροπούλου επέστρεψε στο δικαστήριο, όπου σήμερα είναι εισαγγελέας έδρας.

Η κ. Ευσταθία Σπυροπούλου, η οποία έχει οριστεί ως εποπτεύουσα, δήλωσε: «Εγώ τη δουλειά μου κάνω».

Στήριξη στον Κ. Καρούτσο από τον Γ. Σανιδά

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, τάσσεται υπέρ της ορθότητας των ενεργειών του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών, κ. Κυριάκου Καρούτσου.

Ο κ. Σανιδάς διέψευσε τις πληροφορίες που εμφάνιζαν τους δύο εισαγγελείς να δέχτηκαν ακόμη και απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «για όνομα του Θεού, ποτέ δεν απειλήθηκαν με πειθαρχικές ευθύνες οι δύο εισαγγελείς».

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η υπόθεση δεν μπορεί να πάει στην Βουλή, εάν δεν ολοκληρωθεί η έρευνα, «μπορεί όμως να πάει όταν τελειώσει. Αν μας ζητήσουν κάτι άλλο, είναι παρέμβαση. Έχουμε τη δυνατότητα να την στείλουμε μόνο σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Παλαιότερα μας έβριζαν γιατί στέλναμε τις δικογραφίες στη Βουλή και τώρα μας βρίζουν γιατί δεν τις στέλνουμε».

Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων ο κ. Σανιδάς διευκρίνισε ότι ακόμα και αν έχουν υπογράψει μπορούμε να μιλάμε για πολιτικές ευθύνες, «δεν ξέρουμε όμως αν έχουν και ποινικές».