Το διττό μήνυμα πως η Ελλάδα είναι απέναντι σε κάθε αναθεωρητική δύναμη η οποία θέλει να αλλάξει τα σύνορα και την αρχιτεκτονική ασφαλείας με τη βία και ότι η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να ενισχυθεί, εξέπεψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σε πάνελ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή, κατά την εκδήλωση «The world ahead 2023 Athens Gala Dinner», που διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Economist στην Αθήνα.
Εστιάζοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι μια περιοχή ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και στις τριμερείς συνεργασίας Ελλάδας και της Κύπρου με αυτές τις χώρες.
Απευθυνόμενος στους πρεσβευτές των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη και του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, οι οποίοι συμμετείχαν στο πάνελ, τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ουδεμία πολιτική δύναμη στην Ελλάδα η οποία να θέτει ερωτήματα για τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, «διότι πιστεύουμε ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, αρχές και στόχους για το ζήτημα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Περαιτέρω, ο αναπληρωτής υπουργός κατέδειξε πως η ενεργειακή πολιτική και η διασυνδεσιμότητα των ενεργειακών πόρων έχει εξελιχθεί σε μια κρίσιμη πολιτική από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Προσπαθούμε να γίνουμε ένας κόμβος ενέργειας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να διασυνδεθούμε με τον υπόλοιπο κόσμο και ιδίως την περιοχή της Μέσης Ανατολής» προσδιόρισε με σαφήνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι πολύ σημαντικη. Συνάμα περιέγραψε τις δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ πέρα των αυστηρών ορίων που θέτει η γεωπολιτικη συνεργασία. «Μιλάμε για συνεργασία μεταξύ των λαών, των επιχειρήσεων» ανέφερε.
Σκιαγραφώντας τις ευρύτερες προκλήσεις, ο Μ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως η μεταπολεμική ασφάλεια έτσι όπως τη γνωρίζαμε, κατέρρευσε το 2022 με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εκτίμησε πως οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφαλείας θα συνεχίσουν να υφίστανται και το 2023. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως η μετανάστευση, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, η πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί θα παραμείνουν και το 2023 ως η βασική θεματολογία των συζητήσεων. Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι στόχοι του προέδρου της Ρωσίας μέσω του πολέμου στην Ουκρανία δεν επιτεύχθησαν. «Το ΝΑΤΟ αναδύθηκε, διευρύνθηκε, η ευρωπαϊκή ενότητα είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι στο παρελθόν και οι προσπάθειες ενεργειακής αυτονομίας σε όλη την Ευρώπη ενισχύονται» επεξήγησε. Στο σημείο αυτό έσπευσε να επαναλάβει πως η Ελλάδα ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στην Ουκρανία, απέναντι στον αναθεωρητισμό.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως αυτό που δεν έχει καταλάβει ακόμα η δυτικη συμμαχία πώς θα την αντιμετωπίσει, εάν είναι ένας σταθερός σύμμαχος ή κινείται σε άλλες περιοχές. Το ερώτημα είναι βαθύ και πρέπει να απαντηθεί τόσο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία είναι μια αντιπαραγωγική σύμμαχος, καθώς δεν έχει κυρώσει την κρίσιμη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στους αμυντικούς εξοπλισμούς της Ελλάδας, σημειώνοντας πως είναι στην πρώτη θέση σε αμυντικές δαπάνες εντός του ΝΑΤΟ. Διαμήνυσε πως η Ελλάδα δεν συζητά την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το Διεθνές Δίκαιο και ίδιως το Δίκαιο της Θάλασσας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ