«Θέλουμε η Τουρκία να είναι αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μοιράζεται τις ίδιες αξίες, να μην απειλεί άλλα κράτη-μέλη και να στηρίξει τη διεύρυνση και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας την Παρασκευή (28/4) από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση με θέμα «πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει το ΝΑΤΟ».
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμη ότι το περιβάλλον ασφάλειας στην Ευρώπη έχει αλλάξει και η ΕΕ πρέπει να εργαστεί ώστε μετά τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία να μην υπάρξει χώρος για άσκηση βίας από άλλη αναθεωρητική δύναμη.
«Υπάρχουν προκλήσεις και από άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις στη γειτονιά μας» είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε ακόμη τον προβληματισμό του σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να επιχειρεί εκτός της ομπρέλας του ΝΑΤΟ, όπως φάνηκε από την αδυναμία της να πραγματοποιήσει μια κοινή επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και να μιλήσει με ενιαία φωνή, όπως έκανε στην περίπτωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Μιλώντας για τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ υπογράμμισε ότι ο δεσμός μεταξύ των δύο μερών υπερβαίνει τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και εκτείνεται στις κοινές αξίες, την κοινωνία, την οικονομία και τη δημοκρατία. Περιέγραψε δε ως κύρια πρόκληση για τις δύο πλευρές την αντιμετώπιση κάθε αναθεωρητικής δύναμης στον κόσμο.
Σχετικά με την Κίνα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η ΕΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, ενώ η Κίνα αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή.
Από την πλευρά της η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Annegreat Kramp -Karrenbauer υπογράμμισε πως στα θέματα άμυνας, είναι απαραίτητη η οικοδόμηση του ευρωπαϊκού σκέλους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αποσυνδέεται από τις ΗΠΑ.
«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες με τις ΗΠΑ, αλλά δε σημαίνει ότι έχουμε τα ίδια συμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη για να διασφαλίσουμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντά μας και σημείωσε πως «το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μια στρατιωτική συμμαχία αλλά μια συμμαχία που βασίζεται σε κοινές αξίες».
Χαρακτήρισε την Τουρκία ένα δύσκολο, αλλά αξιόπιστο εταίρο και σημείωσε χαρακτηριστικά πως το ΝΑΤΟ επηρεάζεται έντονα από την προεκλογική εκστρατεία, αναφερόμενη στο μπλόκο της Τουρκίας στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Anna Wieslander, διευθύντρια για τη Βόρεια Ευρώπη στο Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council) σημείωσε πως αν η Τουρκία δεν επικυρώσει την είσοδο της Σουηδίας μέχρι το καλοκαίρι, θα αποδυναμωθεί το ΝΑΤΟ και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας.