Δυσκολίες στην καταβολή πληρωμών χρέους προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την άνοιξη και το καλοκαίρι, «βλέπει» ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως αποκάλυψε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας αναφορικά με τον δημόσιο τομέα
«Νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά στη ρευστότητα του δημοσίου. Αυτό που θα έχουμε πρόβλημα και είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βασικά τώρα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha, προσθέτοντας ότι το θέμα του χρηματοδοτικού κενού δεν αγγίχθηκε στα Eurogroup.
«Από σήμερα ξεκινάμε η διαπραγμάτευση αυτού του ζητήματος, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό εάν δεν είχαμε ήδη αυτή την τετράμηνη συμφωνία που πέρασε μόλις χθες», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι μετά από τις πληρωμές τόκων αυτόν τον μήνα, περίπου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους και επίσημους δανειστές, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 1,6 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάρτιο.
Εν συνεχεία, χρειάζεται 0,8 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων τον Απρίλιο και περίπου 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την ωρίμανση ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και περισσότερες πληρωμές τόκων.
«Απόλυτα ικανοποιημένος από τη συμφωνία»
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από τη συμφωνία του Eurogroup, κάνοντας λόγο για διακοπή μνημονιακών καταστάσεων «για πρώτη φορά».
Ωστόσο, όπως δήλωσε, αυτό είναι μόνο μία πρώτη αρχή. «Καταφέραμε να καταργήσουμε το e-mail Χαρδούβελη και όλα τα υφεσιακά μέτρα που προσπαθούσαν να μας επιβάλουν, αλλά δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε για αναπτυξιακά μέτρα ή να λύσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης», τόνισε.
«Τοξικές δυνάμεις ήθελαν την κοσοβοποίησή μας»
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «η επιλογή που είχαμε ήταν μία κοσοβοποίηση της Ελλάδας».
«Αυτό μας λέγαν ουσιαστικά. Θα σας κοσοβοποιήσουμε, δηλαδή κάποιοι θα έχουν ευρώ, αλλά δεν θα είναι μία κυρίαρχη χώρα ή θα κάνετε αυτό που σας λέμε. Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε την τρίτη εναλλακτική που είναι αυτή η τετράμηνη περίοδος διαπραγμάτευσης, όπου από σήμερα αρχίζουμε να αναφερόμαστε στα τρία ζητήματα τα οποία μας καίνε. Το ένα είναι το χρηματοδοτικό και δεύτερο η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίση και το τρίτο μεσομακροπρόθεσμα, οι αναπτυξιακές πολιτικές και η χρηματοδότησή τους», ανέφερε.
«Υπήρχαν δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη ιδιαίτερα ισχυρές που ήθελαν την κοσοβοποίησή μας. Το κλείσιμο των τραπεζών, όχι μόνο τη μείωση των αναλήψεων. Ιδιαίτερα τοξικές δυνάμεις και ιδιαίτερα δυνατές τις οποίες όμως τις απομονώσαμε μέσα στο Eurogroup», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι οι δυνάμεις αυτές ήθελαν την αποδόμηση της ευρωζώνης.