Μια δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από σχεδόν έναν χρόνο στη Βουλή επικαλείται ο Γιάνης Βαρουφάκης για να δικαιολογήσει το Σχέδιο Β που προετοίμαζε με τον Αμερικανό οικονομολόγο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραθέτει τη δήλωση του πρωθυπουργού στην οποία, απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν οι εταίροι και οι δανειστές μας προετοίμαζαν ένα σχέδιο Grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας, στο ενδεχόμενο που γίνονταν πράξη οι απειλές;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε εκ νέου και στις βολές που δέχθηκε από τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολύ με διασκεδάζει που “ανακαλύπτουν” στην επέτειο του ΟΧΙ αυτά που τους έλεγα μήνες πριν, για να διαβάλουν το ΟΧΙ», ενώ παραθέτει τη συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Ιστορίες», όπου είχε υποστηρίξει ότι «η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, όμως η συμφωνία ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο στο Πεκίνο».

Η ανάρτηση του DIEM25

Στη διαμάχη που φαίνεται να έχει κηρυχθεί ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και την κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί και η τελευταία ανάρτηση του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στον ιστότοπο του κινήματος DIEM25, το οποίο ίδρυσε πριν από μερικούς μήνες ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συντάκτης κάνει λόγο για «αμυντικό σχέδιο που θα ενεργοποιείτο αν οι πιστωτές της Ελλάδας πραγματοποιούσαν την απειλή τους να εκδιώξουν τη χώρα από το ευρώ» και κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης πως εκμεταλλεύθηκαν το βιβλίο του Αμερικανού οικονομολόγου για να «κατηγορήσουν, λογοκρίνουν ή απλώς διασύρουν τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Τονίζει, μάλιστα, πως «η ομάδα που εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν η μόνη που κατά τις διαπραγματεύσεις του 2015 εκτέλεσε πλήρως και επιμελώς τα καθήκοντά της υπηρετώντας την ελληνική δημοκρατία προασπίζοντας το Σύνταγμα και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας».

«Τον Μάρτιο του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης με ρώτησε αν θα ήθελα να βοηθήσω για μια πολύ “λεπτή” εργασία. Αυτή ήταν η προετοιμασία ενός πρωταρχικού σχεδίου -που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό- για την περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ. Όλοι γνωρίζαμε ότι τα γεγονότα θα κλιμακώνονταν προς το τέλος του Ιουνίου. Αυτό που δεν γνωρίζαμε -και δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε- ποια ακριβώς μορφή θα έπαιρνε αυτή η κλιμάκωση. Ήταν υποχρεωτικό να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα ανθρώπων δούλεψα για περίπου έξι εβδομάδες σε αυτό το σχέδιο και στο τέλος κατέθεσε ένα μνημόνιο: Το ”μνημόνιο Σχέδιο X” στις πρώτες ημέρες του Μαΐου» γράφει ο Γκάλμπρεϊθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, «εργαστήκαμε αθόρυβα, κυρίως εκτός Αθηνών. Το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης έξω -ή ακόμα και στο εσωτερικό- του Υπουργείου Οικονομικών δεν συμμετείχε. (…) Στο τέλος της ημέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συζήτησε τα αποτελέσματα του έργου μας με τον Πρωθυπουργό και αυτός πήρε τις αποφάσεις που όλοι γνωρίζουμε. Αυτή ήταν απόφαση που έπρεπε να πάρει ο πρωθυπουργός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης