Ως επιτυχία χαρακτήρισε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την πρόσφατη συμφωνία στις Βρυξέλλες για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

«Η χώρα εδώ και χρόνια σύρεται μέσα σε μια μνημονιακή πολιτική. Η ανθρωπιστική κρίση δεν αφήνει τις χώρες τις Ευρωζώνης να έχουν μια ελπίδα» είπε, προσθέτοντας πως «υπήρξαν υπουργοί Οικονομικών που ενώ ασκούσαν κριτική εναντίον μας κατά τη διάρκεια του Eurogroup, στη συνέχεια -στο περιθώριο της συνεδρίασης- μάς έδιναν συγχαρητήρια για τα όσα πετύχαμε».

Επιτυχία της Ελλάδας η συμφωνία

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών τόνισε πως «ο λαός μάς έδωσε εντολή για αμφισβήτηση του μνημονίου».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για επιτυχία της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις την ώρα που στην αρχή οι Ευρωπαίοι εταίροι συμπεριφέρονταν σαν να μην είχαν γίνει εκλογές. Ένα από αυτό που μας είπαν ήταν ότι με τις εκλογές «δεν αλλάζει τίποτα, είστε σ’ ένα πρόγραμμα σε μια συμφωνία με εταίρους και πρέπει να την εφαρμόσετε».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τόνισε μεταξύ άλλων ότι εάν έλεγαν ναι σε αυτό τότε «θα κάναμε το μεγαλύτερο δώρο στη Χρυσή Αυγή, στη Λεπέν, στον Φαράζ… σε όλους τους αντιευρωπαϊστές που λένε ότι η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι ένα φάντασμα».

«’Ας καταργήσουμε τις εκλογές’ είπα κάποια στιγμή στον Σόιμπλε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Θέσαμε βέτο σε δύο Eurogroup σε μια συζήτηση επί κανονισμών. Μετά από αυτή την πολύ μεγάλη σύγκρουση πετύχαμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς… Ξαφνικά ήμασταν στη συντριπτική πλειοψηφία, από εκεί που ήμασταν απομονωμένοι».

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ: «O λαός δεν μου είπε σπάσ ‘τα με την Ευρώπη».

«Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ»

«Εγώ δεν ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε είμαι μέχρι σήμερα. Η σύγκλισή μου έγινε τα προηγούμενα δύο τρία-χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης.

Αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης 

Αναφερόμενος στη διαπραγματευτική μέθοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, εκτίμησε ότι «μειώναμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι ανέδειξε μια κυβέρνηση που θα έλεγε όχι. To μνημόνιο τελείωσε».

Εξήγησε ότι για τον ίδιο το μνημόνιο «αναφέρεται στη λογική του ότι ένα πτωχευτικό κράτος εάν του δώσεις το μεγαλύτερο δάνειο της Ευρώπης υπό όρους λιτότητας, δεν μπορεί να το αποπληρώσει. Αυτό είναι το μνημόνιο. Η δανειακή συμφωνία γίνεται μαζί με μια σειρά από μέτρα, το memorandum, και είναι τα κριτήρια όπου βασίζεται η κρίση αξιολόγησης. Πρόκειται για την απαξίωση της έννοιας της μεταρρύθμισης».

Δημιουργική ασάφεια στο κείμενο της συμφωνίας

Στο σχόλιο ότι η συμφωνία που έγινε στις Βρυξέλλες είναι γεμάτη ασάφειες ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Φύλλο συκής για το Eurogroup» η ασάφεια του κειμένου «για σταματήσουν τα μνημόνια. Η συμφωνία είναι μεταρρυθμιστικό κείμενο που μπήκε στη θέση του μνημονίου» «Eίναι όντως γεμάτη ασάφειες. Πρόκειται για δημιουργική ασάφεια. Από τις Βρυξέλλες μου λένε ‘καταλαβαίνουμε το οικονομικό σκεπτικό που μας παρουσιάζεις δεν γίνεται να έχεις πλεόνασμα 4% θα καταστρέψεις την κοινωνία. Αλλά αν εάν βάλουμε ένα νούμερο ή αν πούμε ότι καταργείται η προηγούμενη δέσμευση, η συμφωνία θα καταστραφεί ή δεν θα ψηφιστεί. Για να το περάσουμε εμείς από τη Βουλή μας από τον θεσμό μας, πρέπει να έχει ασάφειες’. Εγώ θέλω να είμαι ο πρώτος ΥΠΟΙΚ που δεν θα αναφερθώ σε νούμερο εάν δεν μπορώ να το πετύχω. Πρέπει να χαίρεστε που δεν είπαμε συγκεκριμένο νούμερο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του χαρακτήρισε ως «φύλλο συκής για το Eurogroup» την ασάφεια του κειμένου «για σταματήσουν τα μνημόνια. Η συμφωνία είναι μεταρρυθμιστικό κείμενο που μπήκε στη θέση του μνημονίου. Αναφέρεται σε φοροδιαφυγή κλπ. Αν δεν καταλήγαμε σε συμφωνία θα έπρεπε να αυξήσω τον ΦΠΑ να κατεβάσω τις συντάξεις».

»Και οι Ευρωπαίοι θέλουν ασάφειες στη συμφωνία. Δεν τους τη φέραμε. Ήθελαν κι εκείνοι να απεγκλωβιστούν. Δεν ήθελαν να έχουν πρόβλημα με τους δικούς τους βουλευτές. Κάναμε ένα ελάχιστο βήμα σε έναν μαραθώνιο προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι «στο μέλλον θα υπάρξουν πολλά όχι τα οποία θα αντιμετωπιστούν με συνεχή πάλη».

Δεσμεύσεις για τον ΦΠΑ – Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριες περιοχές, σε τρόφιμα, σε βιβλία και έντυπα. «Θα ψάξουμε κάποιο φορολογικό συντελεστή σε άνευ σημασίας προϊόντα» είπε.

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τόνισε ότι αυτό θα ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η επιτυχία της διαπραγμάτευσης έγκειται στο γεγονός ότι «για πρώτη φορά γινόμαστε συγγραφείς το μέλλοντός μας. Πρώτη φορά στις συνομιλίες αναφέρθηκε ο όρος maintain crisis δηλαδή ανθρωπιστική κρίση. Μου είπαν ότι πολιτικοποιώ τη συζήτηση».

Τρόικα και θεσμοί

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην τρόικα, η οποία κατά τον ίδιο είναι κάτι διαφορετικό από τους θεσμούς: «Τρόικα και θεσμοί δεν είναι το ίδιο» εκτίμησε και είπε ότι «δεν θα ξαναέρθουν στη χώρα μας ως συμμορία τεχνοκρατών».

Στόχος η κατάργηση του μνημονίου

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 επανήλθε στο κείμενο της συμφωνίας, λέγοντας ότι πρόκειται «για ένα κείμενο με στόχο. Το τέλος του μνημονίου. Άλλοι υπουργοί στις Βρυξέλλες που μίλησαν εναντίον μας, στο τέλος μας είπαν ότι ΄είναι απίστευτο αυτό που κατάφερες, θα το κάνουμε κι εμείς στη χώρα μας΄».

«Σε μια πραγματική δημοκρατία αυτά τα μνημόνια είναι ένα απαράδεκτο συνονθύλευμα νομικών παρατυπιών ή παρανομιών. Οι ίδιοι ήξεραν ότι ήταν παράνομα» σημείωσε.

Ο υπουργός εκτίμησε ακόμη ότι με τη λιτότητα και τον τρόπο που λαμβάνονταν μέχρι τώρα οι αποφάσεις ήταν αναποτελεσματικός. «Δεν συνάδει με το ιδεώδες του Κ. Καραμανλή όταν μας έβαζε στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη που έχει αυτοϋπονομευθεί. Θεσμικά το Eurogroup δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

Θα παραιτηθώ εάν αποκτήσω αστυνομική προστασία

Παράλληλα, αποκάλυψε ένα περιστατικό που συνέβη με Γερμανό αστυνομικό στο Βερολίνο, ο οποίος τον συνόδεψε σε μια από τις μετακινήσεις του. Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο αστυνομικός τού ανέφερε πως «είναι καλό που επιχειρείτε να αλλάξετε την Ευρώπη, καθώς αυτό θα ωφελήσει και τη Γερμανία». Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν έχει αστυνομική προστασία και ότι αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα υποβάλει την παραίτησή του.

Οι εξαγγελίες των υπουργών

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κλήθηκε να σχολιάσει τις εξαγγελίες των υπουργών της νέας κυβέρνησης από την πρώτη ημέρα του εκλογικού αποτελέσματος (σ.σ. φρένο στις απολύσεις, επαναπροσλήψεις κλπ.).

Ο κ. Βαρουφάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν πρόκειται για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είχαν πει ότι όλα αυτά θα γίνουν με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, άρα και ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είναι ένα μαξιλάρι».

»Εν αρχή ην η δέσμευση της κυβέρνησης κατά της αναξιοπρέπειας των πρωτογενών ελλειμμάτων. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα όχι αυτό που μας είπαν εκείνοι» .

Δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν που θα έχουν ως στόχο την ανακούφιση των πολιτών.

Αντιδράσεις

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της αντιπολίτευσης ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε τα εξής:

«Στη Βουλή αναφέρθηκα ότι για να διαπραγματευτείς πρέπει να φανταστείς τη ρήξη. Διανοείσαι τη ρήξη για να υπάρξει συμφωνία. Εμένα μου αρέσει που υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι εποικοδομητική η διαφωνία. Καταλαβαίνω όσους έθεσαν διαφωνίες όσον αφορά σε αυτό το κείμενο. Δεν έβαλαν εναντίον μου».

»Ο λαός άργησε να συνειδητοποιήσει σε ποιες συνθήκες βρισκόμασταν από το 2010. Αλλά το κατάλαβε. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες και όσοι αντιδρούν είναι οι πάρα πολύ βαθμοί ελευθερίας που έχουμε στη διαπραγμάτευση με το Eurogroup.

»Η ΝΔ μας λέει ότι ουσιαστικά αποδεχτήκαμε το μνημόνιο. Θα ίσχυε αυτό αν δεν ίσχυαν τα όσα καταφέραμε: Πρώτον, να διαγραφεί από προσώπου γης η δέσμευση η Ελλάδα να εξάγει πρωτογενές πλεόνασμα 3%. Η αυτοποιημένη λιτότητα δεν είναι εδώ. Δεύτερον, να ακυρωθούν όλα τα υφεσιακά μέτρα για συντάξεις, μισθούς, φάρμακα… Στο δικό μας το κείμενο δεν υπάρχει επέκταση μνημονίου. Υπάρχει κατάργηση μνημονίου. Μία συμφωνία σημαίνει εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Συμβιβαστήκαν οι βασικές μας αρχές; Η απάντηση είναι όχι.

Πηγές χρηματοδότησης – Δημόσια περιουσία και ασφαλιστικά ταμεία

Σε ερώτηση «δεν έχετε ξεκαθαρίσει από πού θα βρείτε τα λεφτά. Από πού θα βρεθούν; Το ταμείο είναι άδειο. Πολλοί φοβούνται ότι εφόσον είναι μπλοκαρισμένη η χρηματοδότηση μήπως εγκλωβιστείτε. Μήπως υπάρξει νέο μνημόνιο» ο ΥΠΟΙΚ αντέτεινε:

«Αυτή τη στιγμή το ταμείο είναι άδειο. Ένας απλός τρόπος για να λάβουμε χρηματοδότηση ήταν να υπογράψω ό,τι μου έδιναν οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, η Ουάσινγκτον. Να ακολουθήσουμε το προηγούμενο μονοπάτι, το μονοπάτι της σκοτοδίνης. Πρέπει όμως να μπει ένα τέλος σε αυτή την τριπλή κρίση χρέους. Μας πήραν σοβαρά γιατί είπαμε ότι δεν θα υπογράφαμε αυτή τη συμφωνία».

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα επιτευχθεί η εκ νέου χρηματοδότηση, τόνισε ότι «από χθες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης του πώς θα διευθετηθεί το χρηματοδοτικό κενό. Υπάρχει μεγάλο κενό».

Σε σχόλιο ότι προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν «μην πληρώνετε ΕΝΦΙΑ» ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «μαργαριτάρια» που υπάρχουν εντός όλων των κομμάτων αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι ήταν λάθος η εν λόγω προτροπή εκ μέρους των μελών του κόμματός του.
«Θέλουμε να αρχίσει η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στους τέσσερις αυτούς μήνες» είπε ακόμη και τόνισε ότι προσεχώς θα υπάρξει και ρήτρα ανάπτυξης δηλ. να πληρώνουμε ανάλογα με την ανάπτυξη που έχουμε. «Ρήτρα ανάπτυξης και αναδιάρθρωση πάνα μαζί και αυτά θα αποφασιστούν στο μέλλον» είπε.

Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «συνδέσουμε τη δημόσια περιουσία με τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντί να εκποιείται με ιδιωτικοποιήσεις η δημόσια περιουσία, να αναπτυχθεί. Στόχος αυτή η δημόσια περιουσία αναπτυχθεί και να ενταχθεί σε μία νέα χρηματοδότηση. Να χρηματοδοτηθούν τα ταμεία από πόρους που αυτή τη στιγμή δεν είναι ανεπτυγμένοι».

Εκτίμησε δε ότι «η ευρωζώνη δεν θα αφήσει να τιναχθούν όλα στον αέρα όλα όσα κάναμε για ένα μικρό -για εκείνους- ποσόν» ενώ όπως είπε η διαπραγμάτευση για την παροχή πόρων θα ξεκινήσει από το τέλος του πρώτου σταδίου της συμφωνίας, δηλαδή από τον προσεχή Απρίλιο.

Με στεναχώρησε ο Μανώλης Γλέζος

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην παρέμβαση -προ ημερών- του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος είχε ζητήσει συγγνώμη από τον λαό διότι «συνήργησε σε μια ψευδαίσθηση».

«Με στεναχώρησε η παρέμβαση το Γλέζου. Όχι του Μηλιού. Γιατί ο Γλέζος είναι Γλέζος. Οι προσωπικές επιθέσεις όπως και οι κολακείες δεν με ενδιαφέρουν καθόλου. Είμαι πεπεισμένος ότι αν είχαμε την ευκαιρία να κάτσουμε με τον Μανώλη Γλέζο σε ένα δωμάτιο και μιλήσουμε θα του εξηγούσα τη συμφωνία και θα τον έπειθα. Αυτό που πετύχαμε ήταν καλύτερο από αυτό που περίμενα. Επόμενη επιλογή ήταν η έξοδος από το ευρώ, δεν το θέλαμε αυτό. Θα ήταν καταστροφή».

Πρώτο νομοσχέδιο

Σε ερώτηση περί του πρώτου νομοσχεδίου που θέλει να περάσει ως υπουργός, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως αυτό θα αφορά στην ανθρωπιστική κρίση.

«Θέλω ιδανικά να εισάγω μια κάρτα του πολίτη με τσιπάκι, μία smart cart, που θα λειτουργεί σε όλο το Δημόσιο και τις υπηρεσίες. Οι οικογένειες και τα άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχεια θα τη χρησιμοποιούν και θα τους παρέχεται μία πίστωση εβδομαδιαίως. Θα τη χρησιμοποιούν σε σούπερ μάρκετ, ειδικά κοινωνικά παντοπωλεία κλπ.».

Στο σχόλιο ότι «θέλετε να κάνετε ένα κράτος Πρόνοιας σε μια Ευρώπη που δεν υπάρχουν κράτη πρόνοιας» αντέτεινε ότι «δεν το πιστεύω απόλυτα αυτό. Η Γερμανία για παράδειγμα έχει πρόνοια. Ακόμη και οι Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν κράτος πρόνοιας, πιστεύουν ότι εμείς δεν πρέπει να έχουμε».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην εικόνα του λέγοντας ότι δεν θέλει να αλλάξει, ενώ σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο «…θα πω στη Δανάη να τραβήξει την πρίζα».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών:

Διαβάστε επίσης:

Γ. Βαρουφάκης: «Η συμφωνία με τους εταίρους δεν αποτελεί ήττα της κυβέρνησης»