Αυστηρές ποινές και βαρύ πρόστιμο προβλέπει ο νέος νόμος για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το αρμόδιο υπουργείο. Η ποινή για κάθε αδήλωτο και ως εκ τούτου ανασφάλιστο εργαζόμενο θα ανέρχεται στα 10.550 ευρώ για την επιχείρηση που τον απασχολεί.
Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε πως η κυβέρνηση προχωρά «σε μία ακόμα δραστική δέσμη μέτρων», προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Και πρόσθεσε:
«Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο», είπε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι «τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις.
Το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, επί 18 μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο/υπάλληλο. Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο/εργατοτεχνίτη, το πρόστιμο είναι το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, επί 403 ημέρες εργασίας
Προβλέπεται επίσης, σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης ή του εργοδότη για την παραπάνω παράβαση, πέραν των χρηματικών προστίμων, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή ακόμη και του συνόλου της επιχείρησης.
«Οι κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται πλέον και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση», σημείωσε ο υπουργός.
«Γνωρίζουμε ότι οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές. Ωστόσο, η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας», κατέληξε κλείνοντας ο Υπουργός Εργασίας.