Το απόλυτο χάος σημαδεύει ανεξίτηλα τη ΝΔ την ώρα που όλο και περισσότερα στελέχη κάνουν λόγο για «παρασκήνιο» την ημέρα του εκλογικού φιάσκου, υπονοώντας ουσιαστικά «σαμποτάζ».
Την αιχμή αυτή άφησε σαφέστατα η Ντόρα Μπακογιάννη πυροδοτώντας νέα ένταση και μπλέκοντας ακόμα περισσότερο του κουβάρι για το τι οδήγησε στον ευτελισμό της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας και στη Βαβυλωνία που ακολούθησε.
Οι παραιτήσεις που πέφτουν βροχή , η τοποθέτηση του Γιάννη Πλακιωτάκη ως προσωρινού προέδρου που αμφισβητείται αλλά μία ώρα μετά νομιμοποιείται και το νέο οργανωτικό μπάχαλο ήρθαν πάνω στις πρωτοφανείς,στείρες και εξευτελιστικές κόντρες να δώσουν νέο χτύπημα στην εύθραυστη ενότητα που δεν απειλήθηκε ούτε μετά από δύο συνεχείς εκλογικές ήττες.
Την ίδια ώρα η σιβυλλική δήλωση του Ανδρέα Παπαμιμίκου περί «κωλύματος» που τον αναγκάζει να αποχωρήσει από την προεδρία της ΚΕΦΕ και το γεγονός ότι με απόσταση κάποιων ωρών έθεσε θέμα Γιάννη Πλακιωτάκη και στη συνέχεια το πήρε πίσω ενίσχυσε τις φωνές όσων μιλούν για ένα κρυφό και βρώμικο παρασκήνιο.
Στην Κ.Ο. οι πρώην πρόεδροι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν απόντες δίνοντας αλγεινή εντύπωση σε στελέχη, μέλη αλλά και ψηφοφόρους του κόμματος που ευελπιστούσαν στην ενωτική παρουσία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Καραμανλής δέχθηκε πολλές εισηγήσεις από στελέχη να δηλώσει το «παρόν» στην Κ.Ο. και να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή “εν ειρήνη” αρχή για τη ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι το σκεφτόταν έως την τελευταία στιγμή τελικά δεν πήγε.
Αναμενόμενη ήταν η ηχηρή απουσία του Αντώνη Σαμαρά μετά τη σκληρή σύγκρουση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η παρουσία του ενδεχομένως να δυναμίτιζε το κλίμα που γίνεται προσπάθεια – αν και προσχηματική για κάποιους – να εκτονωθεί.
Ερωτηματικά προκαλεί η στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που προτίμησε την ώρα της συνεδρίασης της Κ.Ο να βρίσκεται στο γραφείο του στη Βουλή. Οι ερμηνείες που έχουν δοθεί είναι δύο. Αφενός το γεγονός ότι δεν ήθελε να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Απόστολο Τζιτζικώστα με τον οποίο έχουν και τη μεγαλύτερη κόντρα και αφετέρου ότι με τη στάση του θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι επιβεβαιώνει το «παρασκήνιο» που κατήγγειλε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον στηρίζει στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ.
Η συνεδρίαση της Κ.Ο. έγινε σε βαρύ κλίμα, κρατήθηκε όμως σε χαμηλούς τόνους μετά τις εκρήξεις των προηγούμενων ημερών. Η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ορίσει αντιπρόεδρο του κόμματος τον Γιάννη Πλακιωτάκη δεν αμφισβητήθηκε επισήμως, ενώ ο ίδιος καταχειροκροτήθηκε όταν μπήκε στην αίθουσα.
Η ομιλία του ήταν σύντομη και ενωτική. Επεσήμανε ότι δεν θα μιλήσει και δεν θα λειτουργήσει ούτε ως αντιπρόεδρος, ούτε ως μεταβατικός πρόεδρος αλλά ως απλός στρατιώτης και μίλησε για «οργανωτικό φιάσκο» που πλήγωσε την εικόνα της παράταξης και τους ανθρώπους της.
«Αντί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι και να συμβάλουμε στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα, το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξής μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάθισε δίπλα στον Άδωνι Γεωργιάδη ζήτησε εκλογές έως τις 13 Δεκεμβρίου και πρότεινε κώδικα δεοντολογίας με δύο άρθρα:
α) να μη προσωποποιούνται οι όποιες διαφορές
β) να μην αναμειγνύονται πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του κόμματος στην προεκλογική και εκλογική διαδικασία.
«Είμαστε σε μία τεταμένη εποχή, σε μία πολύ τεταμένη περιοχή, η χώρα δοκιμάζεται, ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο».
Υπέρ της διεξαγωγής εθνικής συνδιάσκεψης πριν από τις εσωκομματικές εκλογές τάχθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επέλεξε να καθίσει στα πίσω έδρανα μόνος του, ίσως και λόγω αμηχανίας καθώς δεν είναι βουλευτής. Ζήτησε εκλογές έως τις 6 Δεκεμβρίου και συμφώνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές κατά τη νέα προεκλογική περίοδο.
Ο κ. Τζιτζικώστας προτίμησε να μη θέσει θέμα Πλακιωτάκη, κάτι που δεν αναμενόταν καθώς λίγη ώρα πριν από την συνεδρίαση της Κ.Ο. το θέμα είχε θέσει ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε παράτυπο το διορισμό Πλακιωτάκη από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επειδή ο τελευταίος ήταν μεταβατικός πρόεδρος και όχι εκλεγμένος και υποστήριξε ότι την προσωρινή ηγεσία βάσει καταστατικού έπρεπε να αναλάβει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος όπως φαίνεται την έχασε …μέσα από τα χέρια του μετά το φιάσκο της Κυριακής.
Υπέρ της διεξαγωγής συνδιάσκεψης τάχθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πάντως αναφέρθηκε και στην τρέχουσα επικαιρότητα με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο συναίνεσης με τους πολιτικούς αρχηγούς και κάλεσε τους υποψηφίους προέδρους να τοποθετηθούν στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.