Η νέα τριπλή ρύθμιση των 120 δόσεων, θα δώσει μία τελευταία ευκαιρία και ανάσα σε πολλούς οφειλέτες σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας το νέο πακέτο ρυθμίσεων σε εφορία ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.
Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης δήλωσε τα εξής: οι ρυθμίσεις έχουν «έκτακτο» χαρακτήρα και συγκεκριμένη χρονική τους διάρκεια. Ζητούμενο είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος Μαίου καθώς το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται να ψηφιστεί, μετά και τη τελική έγκριση της τρόικα, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας επίσκεψης της στις 6 Μαίου. Η νέα ρύθμιση απευθύνεται κυρίως στους οφειλέτες που αποκλείονται σήμερα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενσωματώνει δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και για την βιωσιμότητα των σημερινών ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα αφορούν:
•Οφειλές, ύψους 104,4 δισ. ευρώ, στην εφορία με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, κούρεμα στις προσαυξήσεις και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.
•Οφειλές, ύψους 38,2 δισ. ευρώ ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς τον ΕΦΚΑ με κούρεμα στις προσαυξήσεις από 50 έως και 100% και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.
•Οφειλές, σε δήμους ακόμη και με πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις και αποπληρωμή έως και σε 100 δόσεις.
Ο κ. Κορκίδης τονίζει ακόμη, ότι «έστω και τώρα, η πολυαναμενόμενη νέα τριπλή ρύθμιση των 120 δόσεων, θα δώσει μία τελευταία ευκαιρία και ανάσα σε πολλούς, αλλά όχι σε όλους από τα 4,1 εκ. οφειλέτες, που χρωστούν σήμερα 104,4 δισ. ευρώ στην εφορία και σε 1,55 εκατ. που οφείλουν 38,2 δισ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το υπέρογκο αυτό ποσό έχει δημιουργηθεί κατά 48% από μη φορολογικά έσοδα, το 27% από έμμεσους φόρους, το 22% από άμεσους φόρους και το 3% από λοιπά έσοδα».
Επίσης εκτιμά ότι οι δύο βασικοί «κόφτες», εισοδήματος και περιουσίας, θα αφήσουν πολλούς οφειλέτες εκτός κάποιας από τις τρείς ρυθμίσεις.
Τέλος επισημαίνει ότι, «αυτό που δεν προβλέπεται για άλλη μία φορά στο νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, είναι η αναγνώριση των συνεπών εργοδοτών και η επιβράβευση των ενήμερων φορολογουμένων με συμβολική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών τους εισφορών, αφού η συνέπεια και η ενημερότητα δεν είναι πλέον ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση».
Πηγή: ΑΠΕ