Tης Άντζελας Πεΐτση
Ίσως πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη που δίνει ο υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, στην οποία απαντά στα καίρια ερωτήματα που αφορούν «κυρίως» στο εσωκομματικό «κεφάλαιο» του κόμματός του.
Ερωτηθείς αν φοβάται το ενδεχόμενο διάσπασης αρχικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καθώς πολλοί από τους βουλευτές θεωρούν την παρουσία του αρχηγού του κόμματός του μέσα στα έδρανα της Βουλής ως «αξίωμα», ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε: «Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να διαχωρίζει τη θέση του από το κόμμα που τον ανέδειξε, για τους λόγους που αναφέρετε στο ερώτημά σας. Διασπάσεις για πολιτικές διαφορές έχω δει, αλλά για τέτοιου είδους τεχνικά ζητήματα δεν έχω δει καμία». Στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο zougla.gr απαντάει σε κρίσιμα ερωτήματα σε σχέση με τη μη επιστροφή των Νεοδημοκρατών στο κόμμα, το πρόγραμμά του για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στηλιτεύει το μοντέλο «Τσίπρα». Ο κ. Τζιτζικώστας απευθύνει μήνυμα προς όλους τους Έλληνες πολίτες: «Πάντοτε η Ελλάδα εκπλήσσει τους πολίτες της και όλον τον κόσμο. Εκεί που τη θεωρούν τελειωμένη, πεσμένη στο χώμα, εκείνη έχει στο DNA της την ικανότητα όχι μόνο να στέκεται ξανά στα πόδια της, αλλά και να γίνεται παράδειγμα για όλους».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ερ.: Ποιες οι δυσκολίες της παρούσης εσωκομματικής περιόδου με δεδομένο την αποπολιτικοποίηση των πολιτών λόγω των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων στην κοινωνία;
Απ.: Θα διαφωνήσω μαζί σας. Ο κόσμος δεν έχει απο-πολιτικοποιηθεί. Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από την πολιτική, γιατί νιώθει στην πράξη πως δεν τον εκφράζει το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Έχει αισθανθεί την απαξίωση όλα αυτά τα χρόνια, γιατί ακριβώς αντί για ανοικτά και συμμετοχικά κόμματα, βλέπει μπροστά του κλειστές πόρτες και υπόγεια συστήματα. Και ξέρετε, αυτό είναι το δικό μου στοίχημα. Να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί μόνο αν πειστεί η κοινωνία πως η ΝΔ άλλαξε, θα μπορέσει και πάλι να μας ακούσει. Και μόνο αν η ΝΔ αλλάξει, θα μπορεί να αλλάξει και τη χώρα.
Ερ.: Ασπάζεστε ή όχι το μότο να βρεθεί ο «αντι-Τσίπρας» και γιατί;
Απ.: Γιατί εσείς θεωρείτε πως ο Τσίπρας είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα; Τα πεπραγμένα του όλο αυτό το διάστημα μόνο αυτό δεν αποδεικνύουν. Προσέξτε. Ένας από τους λόγους της χρόνιας πολιτικής υστέρησης της ΝΔ είναι και ότι προσπαθούσαμε να μιμηθούμε το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα. Αυτό σήμαινε ότι η ΝΔ αρνιόταν τον εαυτό της, ήθελε να γίνει κάτι άλλο από αυτό που ήταν. Με τα «αντί» απλώς αρνούμαστε τον εαυτό μας και παρατείνουμε την κατάσταση πολιτικής υστέρησης. Δεν ψάχνουμε λοιπόν τον «αντι-Τσίπρα».
Ερ.: Ποια τα σημαντικότερα σημεία του δικού σας εσωκομματικού προγράμματος; Τι χρειάζεται σήμερα η ΝΔ;
Απ.: Πρώτα απ’ όλα το άνοιγμα στην κοινωνία. Αυτό που ονομάζω «πολιτική χωρίς μεσάζοντες». Ένα κόμμα που το κάθε μέλος θα έχει άποψη αλλά και θα μπορεί να συμμετάσχει τόσο στη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος όσο και στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων.
Δεύτερον, το σχέδιο για τη δημιουργία πλούτου, μέσα από την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και την πραγματική επένδυση στην Παιδεία και στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και πάνω απ’ όλα να οικοδομήσουμε ένα κράτος συνοχής που θα προστατεύει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Τρίτον, μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο πολιτικό σύστημα. Ενδεικτικά αναφέρω την άμεση κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή.
Ερ.: Πιστεύετε πως μπορείτε να πείσετε τους νεοδημοκράτες που ακόμα είναι δύσπιστοι και δεν επέστρεψαν στη ΝΔ ούτε στις τελευταίες εθνικές εκλογές να γυρίσουν στο κόμμα;
Απ.: Οι πολίτες στους οποίους αναφέρεστε δεν εγκατέλειψαν τη Νέα Δημοκρατία για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνον επειδή η ΝΔ τους απογοήτευσε. Δεν άλλαξαν ιδεολογία, δεν μετακινήθηκαν πολιτικά. Και αυτοί πρέπει να γυρίσουν. Τώρα. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών. Ξέρω ότι κάποιοι τη φοβούνται τη συμμετοχή. Κάποιοι θέλουν να γίνει μια διαδικασία βαρετή στον κόσμο, προκειμένου να προσέλθουν οι ελάχιστοι. Είναι οι ίδιοι που θέλουν μια ΝΔ συσπειρωμένη αλλά μικρή, κάτι που, όπως αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες εκλογές, δεν αρκεί για να μας ξαναδώσει τη νίκη.
Αλλά μόνο η μαζική συμμετοχή στις 22 Νοεμβρίου θα δώσει πραγματική προοπτική νίκης και ενότητας στην παράταξη.
Ερ.: Το μεγάλο «αγκάθι» για εσάς είναι η απουσία σας στη Βουλή λόγω της απαγόρευσης από τον «Καλλικράτη». Αν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας πάει σε εκλογές πριν από τη λήξη της τετραετίας και είστε αρχηγός κόμματος, πώς θα μπορέστε να ισορροπήσετε κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα;
Απ.: Με συγχωρείτε, αλλά τότε το πρόβλημα θα το έχει ο Τσίπρας. Γιατί εμείς μέχρι τότε θα έχουμε κερδίσει μέσα στην κοινωνία
Δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι θα εφαρμόσω τα καταστατικό μας, ορίζοντας δύο αντιπροέδρους, έναν για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας κι έναν για τις κοινοβουλευτικές μας μάχες. Εξάλλου, έχουμε ικανά κοινοβουλευτικά στελέχη. Και ας σταματήσουν κάποιοι να υποτιμούν τον ρόλο του αντιπροέδρου. Να υπενθυμίσω, λοιπόν, σε αυτούς πως οι δύο προηγούμενοι αντιπρόεδροι ήταν ο Δήμας κι ο Αβραμόπουλος.
Πάνω από όλα η δουλειά που θα κάνουμε θα είναι πρωτίστως στην κοινωνία, παράλληλα βέβαια με τη Βουλή. Στην κοινωνία ηττηθήκαμε, στην κοινωνία υστερήσαμε, στην κοινωνία πρέπει να ξανακερδίσουμε. Και, όπως φάνηκε, η κοινωνία έχει περάσει πολλά για να μπορέσει να ξαναδοκιμάσει τις ίδιες «συνταγές».
Ερ.: Αν εκλεγείτε και πρωθυπουργός, πώς θα μπορέσετε και τι θα κάνετε για να ξεπεράσετε το θέμα της «μη κοινοβουλευτικής σας εκλογής»;
Απ.: Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πρόβλημα. Δεν θα είμαι, άλλωστε, ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν θα έχει τη βουλευτική ιδιότητα. Και βέβαια στις κρίσιμες και σημαντικές πολιτικές συζητήσεις θα είμαι παρών στη Βουλή.
Ερ.: Όσο πλησιάζουμε στις εσωκομματικές εκλογές, οι προεκλογικοί τόνοι ανεβαίνουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα χαρακτηρίζουν ως αλληλομαχαιρώματα, αλληλοκαρφώματα κ.λπ. Πώς θα μπορέσετε να αμβλύνετε τις διαφορές σε πιθανή αυριανή εκλογή σας στην προεδρία του κόμματος και να ορίσετε αντιπροέδρους κάποιους από τους σημερινούς αντιπάλους σας;
Απ.: Ακούστε. Εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ έχουν ξαναγίνει. Και η ΝΔ έχει βγει πιο δυνατή. Στην πολιτική δεν βρισκόμαστε για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις ή κοινωνικές επαφές, βρισκόμαστε για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Σκοπός μου είναι να ξανακάνω τη Νέα Δημοκρατία μια μεγάλη, πολυσυλλεκτική παράταξη που σύντομα θα αναλάβει το εθνικό χρέος να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστώ όχι μόνο με τους συνυποψηφίους μου, αλλά θα στηρίξω και θα δώσω ευκαιρίες σε κάθε άξιο στέλεχος, ανεξάρτητα από τον ποιον υποψήφιο στηρίζει εν όψει των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου. Και έχω ήδη πει πως θα απευθυνθώ πρώτιστα στους συνυποψηφίους μου. Πάνω από όλα εχθρός μας είναι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και σύμμαχός μας το σχέδιο για να μην πάνε άλλο στράφι οι θυσίες των πολιτών. Θα κάνω τα πάντα ώστε η ψυχική και η πολιτική ενότητα της παράταξης να ενδυναμωθεί, με συγκολλητική ουσία τις πολιτικές εξόδου της χώρας από την κρίση.
Ερ.: Φοβάστε το ενδεχόμενο διάσπασης αρχικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καθώς πολλοί από τους βουλευτές θεωρούν την παρουσία του αρχηγού του κόμματός σας μέσα στα έδρανα της Βουλής ως «αξίωμα»;
Απ.: Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να διαχωρίζει τη θέση του από το κόμμα που τον ανέδειξε, για τους λόγους που αναφέρετε στο ερώτημά σας. Διασπάσεις για πολιτικές διαφορές έχω δει, αλλά για τέτοιου είδους τεχνικά ζητήματα δεν έχω δει καμία.
Ερ.: Εγγυάστε την ενότητα της παράταξής σας;
Απ.: Ασφαλώς την εγγυώμαι. Γιατί ως πρόεδρος θα έχω τη νομιμοποίηση της βάσης. Ο λαός της ΝΔ την εγγυάται την ενότητα, και τώρα και πάντα.
Να τελειώνουμε με αυτήν την καραμέλα. Δεν υπάρχει θέμα ενότητας. Υπάρχει θέμα συρρίκνωσης της ΝΔ και αυτός είναι ο κίνδυνος.
Ερ.: Τι πιστεύετε; Το μνημόνιο απαιτεί κατάργηση ή σωστή διαχείριση για γρηγορότερη έξοδο από αυτό;
Απ.: Ούτε κατάργηση ούτε διαχείριση. Απαιτείται υπέρβαση του μνημονίου. Το τρίτο μνημόνιο είναι καθαρά το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προέκυψε λόγω της πρωτοφανούς ανικανότητας του κ. Τσίπρα να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με τους Ευρωπαίους. Συνεπώς, με τη σημερινή κατάσταση και τον κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση, κατάργηση του μνημονίου δεν μπορεί να υπάρξει. Εκτός αν μας πει ο σημερινός πρωθυπουργός ότι θα… σκίσει το μνημόνιο που ο ίδιος φόρτωσε στους Έλληνες πολίτες. Χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο αναγέννησης της χώρας για τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα. Χρειάζεται να φτιάξουμε ένα κράτος αποτελεσματικό που θα σέβεται τους πολίτες. Χρειάζεται μια αναπτυξιακή λογική προσέλκυσης επενδύσεων και όχι επιβολής νέων φόρων. Και εμείς αυτά θα πράξουμε για να υπερβούμε το μνημόνιο.
Ερ.: Φοβάστε ή όχι το ενδεχόμενο αλλοίωσης ενός πραγματικού εκλογικού εσωκομματικού αποτελέσματος, αν προσέλθουν να ψηφίσουν άτομα που για πρώτη φορά θα κάνουν την εμφάνισή τους σε εσωτερικές διεργασίες της ΝΔ;
Απ.: Η Νέα Δημοκρατία που οραματίζομαι δεν φοβάται τους πολίτες. Αντίθετα, επιζητεί τη συμμετοχή τους. Και δεν θεωρεί «περαστικούς» όσους πληγώθηκαν, απογοητεύτηκαν ή διαψεύστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και κρατούν αποστάσεις. Προσωπικά απευθύνομαι στην καθεμιά και τον καθένα από αυτούς, και τους προτρέπω να μετάσχουν στην ψηφοφορία, να επηρεάσουν με την ψήφο τους την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ, και έτσι να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τη νέα φυσιογνωμία της παράταξής μας.
Ερ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους Έλληνες πολίτες;
Απ.: Ότι πάντοτε η Ελλάδα εκπλήσσει τους πολίτες της και όλο τον κόσμο. Εκεί που τη θεωρούν τελειωμένη, πεσμένη στο χώμα, εκείνη έχει στο DNA της την ικανότητα όχι μόνο να στέκεται ξανά στα πόδια της, αλλά και να γίνεται παράδειγμα για όλους. Πριν από 200 χρόνια γίναμε το ευρωπαϊκό πρότυπο του εθνικού κράτους μέσα από έναν ηρωικό απελευθερωτικό αγώνα. Το 1940 γίναμε ο καταλύτης της ήττας των κατακτητών.
Το 1974 δείξαμε τον δρόμο της δημοκρατικής ομαλότητας και του κρατικού εκσυγχρονισμού. Έτσι και τώρα: μετά το σκοτάδι, την κρίση, την ύφεση, τις απίστευτες δοκιμασίες, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούμε να ξαναγίνουμε το υπόδειγμα μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, με μπροστάρη και πολιτική έκφραση τη Νέα Δημοκρατία των πολλών, τη Νέα Δημοκρατία των αξιών, τη Νέα Δημοκρατία των αληθινά προοδευτικών Ελληνίδων και Ελλήνων. Τη Νέα Δημοκρατία, όπως τη θέλουμε, όχι όπως την ξέρουμε.